Elfakturan för företag

Vad menas med fast avgift och vilka är egent­ligen Energikundservice? Här reder vi ut de olika posterna på er elräkning, så att ni förstår vad ni betalar för.

Energy review

Vi har bytt avsändare på våra e-postfakturor till no-replyfaktura [snabel-a] fortum [punktum] se. För att säkerställa att era e-postfakturor kommer fram ordentligt är det bra att göra no-replyfaktura [snabel-a] fortum [punktum] se till en betrodd avsändare.

Det här betyder delarna på er faktura

Som kund hos oss får ni i regel två fakturor – en från oss på Fortum som producerar er el, och en från ert elnätsbolag, de som ser till att elledningarna fungerar där ni har era lokaler. Om ni vill ha allt på samma faktura kan ni ta del av vår tjänst Samfakturering, läs mer här. Ni som är elkund hos Fortum faktureras genom Energikundservice Sverige AB, ett bolag som Fortum äger och som hanterar vår fakturering.

Ni vet väl också att det finns miljövänligare alternativ, som autogiro eller e-postfaktura? Läs mer om våra betalningssätta här.

Vanliga ord på fakturan

Anläggnings-ID

Det här är ett unikt ID-nummer för varje företagslokal som har ett elabonnemang. Numret kommer alltid att tillhöra lokalen, oavsett vem som håller till där. Om ni har flelra lokarler så har varje lokal ett unikt anläggnings-ID.

Elhandel

Här ser ni den sammanlagda kostnaden för tjänster ni köpt från Fortum.

Ursprungsmärkning

Här ser ni var er el kommer ifrån. Som företagskund på Fortum får alla företag med en årsförbrukning upp till 100 000 kWh el från fossilfria energikällor. Läs mer om ursprungsgaranti här.

Fortum Markets AB

Fortum Markets AB är betalningsmottagare. 

Elhandelskostnad

Fast avgift

Även om ni har ett rörligt avtal har ni, förutom den rörliga delen, ofta en fast månadsavgift.

Period

Den period som fakturan avser. 

Pris och elpris

Det här är det elpris i öre/kWh som gäller enligt ert elavtal. Summorna är angivna utan moms (momsen hittar ni som en egen post).

Förbrukning

Er totala elförbrukning i kWh under perioden som fakturan avser.

Elavtal

Här ser ni information om vilket av våra elavtal ni har.

Information om anläggningen och energiförbrukningen

Mätmetod

Här ser ni om er elanvändning mäts per timme eller månad. Denna post kommer från er elnätsägare. Om ni har frågor om detta är det er nätägare ni ska vända er till.

Månadsförbrukning

Här ser ni hur mycket el ni använder varje månad och hur det fördelar sig över året. Denna post kommer från er elnätsägare. Om ni har frågor om detta är det er nätägare ni ska vända er till.

Områdes-ID

Här ser ni i vilket närområde er företagslokal finns. Ert nätområde påverkar bland annat priset ni betalar. Denna post kommer från er elnätsägare. Om ni har frågor om detta är det er nätägare ni ska vända er till.

Elområde

Sverige är indelat i fyra olika geografiska elområden. Elnätets kapacitet och skillnaden mellan tillgång och efterfrågan i ert område påverkar vilket pris ni betalar. Denna post kommer från er elnätsägare. Om ni har frågor om detta är det er nätägare ni ska vända er till.