Flytta elavtalet

Har du skaffat ny bostad, sommarstuga eller kanske en övernattningslägenhet? Oavsett om du är kund sedan innan eller inte så hjälper vi dig att flytta elen. Fortum bjuder på den fasta månads­av­giften i 1 år och 500 kr rabatt på flyttstäd hos Qleano när du flyttar din el med oss. Teckna enkelt på 2 minuter, sen sköter vi hela flytten åt dig.

Flytta ditt elavtal
Pojke lyfter flyttlåda

Just nu 500 kr i flyttrabatt!

Flytta elen här

Flytta med elen så bjuder vi på den fasta månads­av­giften i 1 år och du får även 500 kr rabatt på flyttstäd hos Qleano. Teckna snabbt och enkelt, det tar max 2 minuter. Vi sköter kontakten med din nuvarande leverantör och hjälper dig hela vägen till ditt nya boende.

Se ditt pris
Man håller i sladdar som trasslat ihop sig

Här har vi samlat det du behöver veta inför din flytt

Tips och råd inför flytten

Här hittar du tips och tricks som gör din flytt smidigare, samt en oumbärlig flytt-checklista som du kan anpassa efter just dina behov. Naturligtvis har vi även svar på alla el-relaterade flyttfrågor. In och inspireras!

Till flyttipsen
Man i trädgården med flyttlådor håller i telefon

Vi finns här för att hjälpa dig

Ring vår flytta-linje

Om du inte vill teckna online utan hellre pratar med någon som kan hjälpa dig så har vi skapat ett flyttanummer. Ring oss på 020-46 00 66 vardagar mellan kl 8-17.

Ring oss

De vanligaste frågorna vid flytt

Kan jag flytta med mig elavtalet?

Ja, om du har ett elavtal hos Fortum sedan tidigare som du är nöjd med, ring 020-46 00 66 så hjälper vi dig snabbt och enkelt med allt. Du kan också flytta avtalet direkt i Mitt Fortum. Du kan också teckna elavtal för din nya bostad online

Om du har ett fast avtal hos oss på Fortum som du vill flytta med dig behöver du dock ringa till oss.

Kan jag teckna ett helt nytt avtal vid flytt?

Ja det kan du. Ring oss på 020-46 00 66 så hjälper vi dig att hitta ett elavtal som passar just dig bäst, oavsett om du är kund sedan tidigare eller inte. Eller teckna ett nytt elavtal till din nya bostad online.

Vad behöver jag göra med elen när jag flyttar?

Tre saker gällande elen behöver du göra när du flyttar:
1.  Teckna elavtal
Du behöver ett elavtal för din nya bostad. Du väljer fritt vilken elleverantör och vilket elavtal du vill ha. Oavsett om du redan är kund hos Fortum eller inte så hjälper vi dig att teckna ett elavtal till din nya bostad. Ring oss på vårt flytta-nummer 020 - 46 00 66 så hjälper vi dig, eller teckna nytt elavtal online.

2. Teckna elnätsavtal 
Du behöver teckna ett elnätsavtal med elnätsleverantören som äger stolparna och elledningarna i området dit du flyttar. Du kan inte välja elnätsleverantör. Fortum äger sedan 2015 inga elnät men när du tecknar elavtal hos oss kan vi hjälpa dig att tecka elnätsavtal. Du behöver göra detta 10 dagar innan flyttlasset går. Ring oss på vårt flytta-nummer 020 - 46 00 66 så hjälper vi dig!

3. Säga upp elnätsavtalet för din gamla bostad 
För att du inte ska behöva betala för el som du inte förbrukar längre efter att du flyttat ut, behöver du säga upp elnätsavtalet för din gamla bostad minst 5 dagar innan du flyttar ut. Det gör du genom att kontakta din nätägare, du hittar kontaktuppgifter på din elnätsfaktura.

 

Vad är skillnaden mellan elavtal och elnätsavtal?

Elavtal tecknar du med en elleverantör (även kallat elhandelsbolag) som förser dig med den el du använder i ditt hem. Du kan själv välja vilken elhandelare du vill teckna avtal med, till exempel Fortum. Du väljer också vilken typ av elavtal du vill ha, t. ex. rörligt eller fast.

Spelar det då någon roll vilken elleverantör du väljer? Ja, priserna kan variera och du kan påverka vilket ursprung din el ska ha. Väljer du Fortum som elleverantör så är du dessutom med och bidrar till en bättre framtid genom att vi driver utvecklingen av ett mer hållbart energisystem. Vi satsar till exempel på utveckling av förnybara energikällor.

​Elnätsavtal tecknar du med företaget som äger elnätet i det område där bostaden finns, det vill säga elstolpar och ledningar. Du kan inte själv välja elnätsägare, men du behöver teckna ett elnätsavtal med dem. 2015 sålde vi på Fortum vårt elnät till Ellevio. Så numera ägnar vi oss helhjärtat åt att producera och sälja el, och inte åt infrastruktruren av elnäten. Men vi kan hjälpa dig att teckna ett elnätsavtal när du tecknar elavtal hos oss. Det tar ca 10 dagar, så gör detta i god tid innan flytten. Om du inte tecknar ett elnätsavtal så finns det ingen el när du flyttar in. Du kan se vem som äger nätet i ditt område här .

Ring oss på 020 - 46 00 66 så hjälper vi dig både med elavtal och elnätsavtal. Eller teckna ett elavtal online.

Vad händer om jag glömmer anmäla flytt i tid?

​Du står som betalningsansvarig för elen i ditt gamla boende tills dess att du har sagt upp ditt elnätsavtal. Om du glömt att anmäla flytten så ska du göra det så fort som möjligt så att du slipper att betala i onödan eller riskerar att elen är avstängd när du kommer till din nya bostad. 

Varför behöver jag teckna ett elavtal vid flytt?

Gör du inget val när du flyttar så får du ett så kallat Anvisningsavtal från den elleverantör du blir tilldelad, dessa avtal är ofta dyrare. Därför är det viktigt att göra ett aktivt val av elleverantör och typ av avtal.

I vissa fall ingår elen i bostadens hyra och då behöver du inte teckna ett eget elavtal eller elnätsavtal. Det kan gälla exempelvis i en studentbostad. Kolla detta med hyresvärden.

Vi flyttar ihop, vem ska stå på elavtalet?

Det är alltid bara en person som står på elavtalet för ert boende. Tänk på att det ska vara samma person som står på elnätsavtalet. 

Flytta hemifrån

Ska du flytta hemifrån?

Det är fantastiskt kul och spännande att flytta hemifrån. Men det är också en del att tänka på. Nu måste du fixa saker som du tidigare tagit för givet. Som elen. Innan flytten behöver du skaffa ett elavtal så att lampor, kylskåp och ugn fungerar när du väl flyttar in. Men hur skaffar du ett elavtal och vad ska du tänka på? Det får du svar på här.

Läs mer

Certifiering: