Teckna elavtal

Ditt val gör skillnad! Bara genom att ha ditt elavtal med oss bidrar du till en mer hållbar framtid, eftersom vi utvecklar framtidens energisystem med förnybara energikällor och smarta energilösningar. För ett är säkert, i framtiden kommer vi att behöva ännu mer energi, och det är vår uppgift att producera den så miljövänligt och smart som möjligt. Välkommen med på resan.

Se ditt elpris

Jämför elavtal

Fast eller rörligt elavtal – det är den ständiga frågan när man jämför. Vilket elavtal du väljer kanske bara verkar som en smaksak, men faktum är att olika elavtal passar olika bra för olika personer. Här får du en snabb genomgång av de olika alternativen.

Jämför elavtal

Se ditt elpris och teckna elavtal

Vanliga frågor kring elavtal

Hur vet jag vilket elavtal jag har?

Vilket avtal du har ser du på din faktura. Du kan även logga in på Mina sidor för att se ditt elavtal.

Vad händer när mitt elavtal löper ut?

Vi kommer att kontakta dig med ett nytt erbjudande två månader innan avtalet löper ut med det elpris som är aktuellt just då. Om vi inte hör något från dig innan avtalet löpt ut så omförhandlas ditt elavtal automatiskt till ett det angivna erbjudandet du har fått i ditt omförhandlingserbjudande. Du kan närsomhelst höra av dig till oss om du undrar något. 

Hur ändrar jag mitt elavtal?

Kontakta gärna vår kundservice på telefon 020 – 46 00 00 så hjälper vi dig att välja det elavtal som passar ditt hushåll bäst. 

Har Fortum miljövänliga elavtal?

Ja, som kund får du alltid fossilfri el från oss på Fortum.

Du har även möjlighet att välja Fortums Miljöpaket till ditt elavtal, då får du din el från förnybara energikällor som sol-, vind- eller vattenkraft, du bidrar med 100 kronor per år till Håll Sverige Rent samt professionell energirådgivning för ditt boende eller fritidshus så du kan använda elen på ett mer effektivt sätt.

Vad är skillnaden mellan elhandel och elnät?

Din faktura består av två olika delar, en del som består av elhandel och en del som består av elnät. Fortum är ett elhandelsbolag så kostnaden från oss är den som benämns Elhandel. 
Elhandel är den del som du betalar för själva elen som du faktiskt använder. Elhandel består av elpris/kWh och en fast månadsavgift. Vi erbjuder dig olika typer av elhandelsavtal. Du hittar enkelt våra olika avtal via avtalsguiden.

Elnät avser bland annat drift och underhåll av elledningar i området där du bor, d.v.s. elens infrastruktur. Ofta betalar du en avgift för abonnemang och en avgift för elöverföring per använd kilowattimme (kWh). Du kan inte välja elnätsägare eftersom det endast finns en nätägare per område runt om i landet.

 

Lite förenklat kan du tänka dig en kran där elhandeln är kostnaden för vattnet du förbrukar och elnät är rören som leder vattnet. 


För att göra det enkelt för dig erbjuder vi dig som kund hos Fortum samfakturering med många av landets olika elnätsägare.

Jag har en månadsavgift i mitt elavtal, vad är det?

Månadsavgiften är en fast avgift som täcker våra olika administrativa kostnader. 

Kan priset ändras om jag har ett fast elpris?

Nej, har du ett fast elpris så har du samma elpris under hela avtalsperioden. De vanligaste avtalsperioderna är 6 månader, 1 år eller 3 år, du ser på din faktura hur långt just ditt fasta avtal löper.