Teckna elavtal

Ditt val gör skillnad! Bara genom att ha ditt elavtal med oss bidrar du till en mer hållbar framtid, eftersom vi utvecklar framtidens energisystem med förnybara energikällor och smarta energilösningar. För ett är säkert, i framtiden kommer vi att behöva ännu mer energi, och det är vår uppgift att producera den så miljövänligt och smart som möjligt. Välkommen med på resan.

Teckna elavtal

Vi hjälper dig teckna elavtal

Att teckna elavtal på Fortum är enkelt. Med vårt smidiga formulär tar det bara några minuter och med hjälp av en fullmakt kan vi göra allt åt dig!

Våra handläggare hjälper dig

Behöver du hjälp eller har frågor om elavtal så finns våra duktiga handläggare alltid tillgängliga på telefon. Våra öppettider är vardagar 08:00-19:00.

Fortums elavtal

Vi erbjuder konkurrenskraftiga fossilfria elavtal, och ger dig som kund möjlighet att anpassa ditt elavtal utifrån dina behov. 

Så tecknar du elavtal hos Fortum

Att teckna ett elavtal hos Fortum är enkelt och går fort. För att teckna ett elavtal hos Fortum ska du först fylla ett formulär som du hittar här. Där fyller du bland annat i ditt postnummer och personnummer. I formuläret kan du även välja att ge Fortum en fullmakt. Det innebär att vi hämtar dina anläggningsuppgifter åt dig, samt hjälper dig med att avsluta ditt nuvarande elavtal. Detta är annars något du själv måste göra. När eventuell avtalstid för ditt nuvarande elavtal löpt ut, tar Fortum över din elhandel.

När formuläret är ifyllt skickas det till oss för behandling och startas på det datum du valt alternativt när ditt nuvarande elavtal löpt ut. Enklare än så kan det inte bli!

Elavtal erbjudande

Som ny kund får du första året 500 kr i rabatt. Erbjudandet med värde på 500 kr fördelas på årets tolv månader vilket ger en månatlig rabatt om 42 kr på varje faktura.

Vill du byta elavtal till Fortum?

Vill du byta elavtal till Fortum så behöver du först fylla i formuläret som du hittar här. Processen för bytet kan gå till på två olika sätt beroende på om du väljer att ge Fortum fullmakt eller själv vill ange anläggnings-ID och startdatum. Det är alltid smidigast för dig som kund att ge Fortum en fullmakt, då slipper du oroa dig för när ditt nuvarande elavtal löper ut. Vi kontrollerar då det åt dig och startar först ditt nya elavtal när eventuell bindningstid löpt ut och du behöver inte oroa dig för att avtalet sägs upp i förtid vilket kan resultera i en brytfaktura. 

Det är både enkelt och smidigt att teckna ett elavtal hos Fortum, men har du några frågor kring ett byte är du alltid välkommen att kontakta våra erfarna handläggare. De hjälper dig direkt via telefon på 020-46 00 00 (öppettider: vardagar 08:00-19:00).

Vilket elavtal passar dig bäst?

Fortum erbjuder flera olika typer av elavtal för att du som kund ska ha möjlighet att välja det som passar dig bäst. Våra elavtal är alltid 100 % fossilfria, vilket innebär el som produceras av fossilfria energikällor, dvs. energikällor som inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären.

Här beskriver vi kort de alternativen vi erbjuder:

Fast elpris

  • Du får ett fast pris per kilowattimme (kWh) under hela avtalsperioden oavsett vad som händer på elmarknaden. Det enda som skiljer priset mellan månaderna är din egen elförbrukning.

Rörligt elpris

  • Rörligt elpris är precis som det låter, rörligt, och följer nordiska elmarknadens svängningar. Priser per kilowattimme (kWh) varierar då mellan månaderna.

Fossilfri El

  • Fortums elavtal är alltid 100 % fossilfria. Med fossilfri el menas el som produceras av fossilfria energikällor, dvs. energikällor som inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären.

Miljöpaketet

  • Med miljöpaketet bidrar du med 100 kr per år till Håll Sverige Rent. Du får också din el från förnybara källor så som sol, vatten eller vind.

Elavtal för bostadsrätt, villa och lägenhet

Oavsett vilken bostadsform du bor i kan Fortum erbjuda dig elavtal. Välj i formuläret mellan lägenhet, radhus och villa. Villa har oftast högre elförbrukning och lägenhet lägst. Bor du i villa är det alltså extra viktigt att teckna ett elavtal som uppfyller dina behov då förbrukningen är högre. Vilket elavtal du väljer kan göra stor skillnad på priset.

Teckna elavtal första gången – att tänka på

Är det första gången som du ska teckna ett elavtal? Då kan det kännas som att det är mycket att tänka på. Det är dock ganska enkelt när du väl benar ut det. Låt oss hjälpa dig.

Först och främst är det viktigt att skilja på elnät och elhandel. Du måste alltid betala för ditt elnät och du kan inte välja vilken leverantör du vill ha. Detta eftersom elnätsföretaget styrs av var du bor. Elnätsföretaget står nämligen för drift och underhåll av elledningarna som förser ditt hem med el. Alla som bor på samma adress har alltså samma elnätsföretag. Läs mer om hur elnätet fungerar här .

När det kommer till elhandel kan själv välja vilket elhandelsföretag du vill teckna ett elavtal med. Det du då betalar för är elförbrukningen du använder i hemmet. Genom att släcka lampor när du går hemifrån eller inte sätta på diskmaskinen förrän den är full, kan du minska din elförbrukning och därmed spara pengar. Överväg noga vilket av våra elavtal som passar dig bäst innan du tecknar. Behöver du råd, stöd eller har frågor är du mer än välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att teckna rätt elavtal för dig.

Vanliga frågor kring elavtal

Hur vet jag vilket elavtal jag har?

Vilket avtal du har ser du på din faktura. Är du kund hos Fortum kan du kan även logga in på Mina sidor för att se ditt elavtal. Är du inte kund hos Fortum men vill byta elbolag till oss? Det gör du enklast här.

Vad händer när mitt elavtal löper ut?

Vi kommer att kontakta dig med ett nytt erbjudande två månader innan avtalet löper ut med det elpris som är aktuellt just då. Om vi inte hör något från dig innan avtalet löpt ut så omförhandlas ditt elavtal automatiskt till ett det angivna erbjudandet du har fått i ditt omförhandlingserbjudande. Du kan närsomhelst höra av dig till oss om du undrar något. 

Hur ändrar jag mitt elavtal?

Kontakta gärna vår kundservice på telefon 020 – 46 00 00 så hjälper vi dig att välja det elavtal som passar ditt hushåll bäst. 

Har Fortum miljövänliga elavtal?

Ja, som kund får du alltid fossilfri el från oss på Fortum.

Du har även möjlighet att välja Fortums Miljöpaket till ditt elavtal, då får du din el från förnybara energikällor som sol-, vind- eller vattenkraft, du bidrar med 100 kronor per år till Håll Sverige Rent samt professionell energirådgivning för ditt boende eller fritidshus så du kan använda elen på ett mer effektivt sätt. 

Vad är skillnaden mellan elhandel och elnät?

Din faktura består av två olika delar, en del som består av elhandel och en del som består av elnät. Fortum är ett elhandelsbolag så kostnaden från oss är den som benämns Elhandel. 
Elhandel är den del som du betalar för själva elen som du faktiskt använder. Elhandel består av elpris/kWh och en fast månadsavgift. Vi erbjuder dig olika typer av elhandelsavtal. Du hittar enkelt våra olika avtal via här.

Elnät avser bland annat drift och underhåll av elledningar i området där du bor, d.v.s. elens infrastruktur. Ofta betalar du en avgift för abonnemang och en avgift för elöverföring per använd kilowattimme (kWh). Du kan inte välja elnätsägare eftersom det endast finns en nätägare per område runt om i landet.

 

Lite förenklat kan du tänka dig en kran där elhandeln är kostnaden för vattnet du förbrukar och elnät är rören som leder vattnet. 


För att göra det enkelt för dig erbjuder vi dig som kund hos Fortum samfakturering med många av landets olika elnätsägare.

Jag har en månadsavgift i mitt elavtal, vad är det?

Månadsavgiften är en fast avgift som täcker våra olika administrativa kostnader. Läs mer om de olika delarna i din elräkning här.

Kan priset ändras om jag har ett fast elpris?

Nej, har du ett fast elpris så har du samma elpris under hela avtalsperioden. De vanligaste avtalsperioderna är 6 månader, 1 år eller 3 år, du ser på din faktura hur långt just ditt fasta avtal löper. 

Jag har tecknat avtal med er - vad händer nu?

Vad roligt! Nu kan du luta dig tillbaka och invänta din avtalsbekräftelse. Vi kommer nu genomföra hela leverantörsbytet åt dig. Du kommer därefter få ett brev eller e-post med information om startdatum för din elleverans, tänk på att detta brev eller e-post kan ta upp emot några månader innan det kommer. Vi kommer kontakta dig om vi skulle behöva komplettera något med ditt avtal.

Har du inte fått ditt brev med startdatum och undrar var i processen du befinner dig så är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice på 020 – 46 00 00 eller kundservice@fortum.com.

När får jag min avtalsbekräftelse?

Avtalsbekräftelsen fick du efter eller i samband med ditt samtal med vår säljare. Du ska antingen ha fått din avtalsbekräftelse på sms eller via e-post.

Saknar du din avtalsbekräftelse så kan du kontakta oss på 020 – 46 00 00 eller kundservice@fortum.com

När startar mitt elavtal?

Ditt elavtal kommer starta upp så fort din bindningstid hos din nuvarande elleverantör löper ut.

Se ditt elpris och teckna elavtal