Faktura och betalning

Betala smart och välj det betalsätt som passar dig bäst, så som autogiro, e-faktura eller kivra. Ett digitalt betalsätt gör livet lite enklare. Du slipper bankavgifter, papperskaos och gör samtidigt något bra för miljön. Läs här vilka digitala betalsätt som finns och hur du går tillväga.

Elektronisk betalning - enkelt och miljösmart

Visste du att en miljon utskickade pappersfakturor påverkar miljön lika mycket som om du körde två varv runt jorden med bil? Därför är vi väldigt glada att allt fler av våra kunder väljer elektroniska betalningssätt. Gör det du också!

Att betala din faktura med autogiro eller e-faktura är inte bara smidigare, du slipper också bankavgifter och gör något bra för miljön. Om du inte vill ha autogiro eller e-faktura kan du välja att få din vanliga faktura skickad till din e-postadress istället för på posten. Precis som med andra insatser för miljön bygger det här på att väldigt många bidrar med något litet. Så hjälp oss att göra skillnad och välj att betala klimatsmart.

Våra betalsätt

Autogiro

Med autogiro görs en automatisk betalning direkt från ditt konto, helt kostnadsfritt. Det finns många fördelar med autogiro. Du slipper betala post- eller bankavgifter och slipper fylla i blanketter eller långa OCR-nummer. Din betalning sker alltid automatiskt på förfallodagen och du slipper därför oroa dig för påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor.

För att betala via autogiro så är det enklaste att du går in på din internetbank och anmäler dig för autogiro där. Du kan också ladda ner en autogiroblankett via länken nedan. Den skriver du ut, fyller i och skickar kostnadsfritt till:

FRISVAR 
Energikundservice Sverige AB 
20659888 
110 27 Stockholm

Privatperson: Ladda ner blankett (pdf) här​
Företag: Ladda ner blankett (pdf) här​​

E-faktura

E-faktura innebär att du får en elektronisk faktura via din internetbank. Alla uppgifter för att göra betalningen är redan ifyllda. Det enda du behöver göra är att kontrollera fakturan på skärmen och godkänna den för betalning. Då betalas fakturan på förfallodagen.

Du ansöker om e-faktura direkt hos din internetbank eller loggar in på Mitt Fortum och väljer själv e-faktura där. Fortum Markets betalningsmottagare är Energikundservice Sverige AB, vilket du söker på. Tänk på att den person i hushållet som får fakturan från Fortum också är den som måste anmäla sig för e-faktura i sin internetbank. I anmälan uppger du ditt fakturanummer, vilket även är din OCR-referens. Vill du avsluta e-faktura så kontaktar du din internetbank. Uppsägningstiden för tjänsten är 30 dagar

E-postfaktura

Att få fakturan via e-post är enkelt, eftersom den kommer direkt till din e-postadress i god tid före förfallodagen. Den ser precis ut som pappersfakturan gör idag.

Du kan välja e-postfaktura på två sätt. Maila oss på adress efaktura@fortum.com och meddela ditt kundnummer eller fakturanummer (båda uppgifterna finns på din pappersfaktura). Uppge också vilken e-postadress du vill ha fakturan till. Eller logga in på Mitt Fortum och byt själv till e-postfaktura om du föredrar det.

Plusgiro eller Bankgiro

Vill du hellre betala din räkning via Plusgiro eller Bankgiro använder du dig av följande nummer.

Bankgironummer: 5233-9330

Plusgironummer: 4875503-7

IBAN: SE69 9500 0099 6042 4875 5037

Swiftadress: NDEASESS

 

Kivra

Ta emot din post digitalt och få koll på dina viktiga papper. Fortum Markets samarbetar med den digitala brevlådan Kivra. Det innebär att du har möjlighet att få post från oss i en digital brevlåda, istället för i den fysiska. Kostnadsfritt, säkert och dessutom bra för miljön! Kivra är som din vanliga brevlåda, fast digital.
 
Varje gång du får ett nytt brev eller en faktura i Kivra får du en e-postavisering. Du kan då logga in och läsa din post var du än befinner dig. Om du redan har ett digitalt betalsätt, som till exempel E-postfaktura eller Autogiro, så ändras ingenting. Du kommer att fortsätta få dem i den form du bestämt sedan tidigare. 
 
Så här gör du

Gå in på Kivras hemsida och registrera dig med Mobilt BankID - sedan sköts allt automatiskt. Alla dokument du skulle ha fått av oss i brevlådan få du nu i din digitala Kivra-brevlåda. 

Fakturaintervall

Hur ofta du får din faktura beror på din årsförbrukning enligt följande:

  • Under 15 000 kWh får du din faktura kvartalsvis
  • Mellan 15 000 - 30 000 kWh får du din faktura varannan månad
  • Över 30 000 kWh får du en månadsfaktura

Du kan när som helst ändra ditt fakturaintervall till något av de andra alternativen. Det gör du enklast i vår App, på www.fortum.se "Mitt Fortum" eller så ringer du kundservice på 020-46 00 00 så hjälper vi dig.

Vad betyder fakturans olika delar?

Här förklarar vi fakturans olika beståndsdelar så du förstår vad du betalar för.

Behöver du hjälp eller undrar något?

Lita på vår expertis