Faktura och betalning

Allt fler väljer att betala sina räkningar elektroniskt till datorn i stället för att få pappersfaktura hem till brevlådan. Det är både enklare för dig som kund och snällare mot vår miljö. Du slipper pappershögar och gör samtidigt något bra för miljön. Läs här om våra olika betalsätt och hur du gör för att skaffa dem.

Elektronisk betalning - enkelt och miljösmart

Att vi gör klimatvinster genom att använda elektronisk betalning istället för pappersfaktura kan vi nog alla skriva under på. Vi förbrukar mindre papper, minskar på transporterna men minskar även på annat, som förbrukningen av skrivartoner och bläck och uppvärmda arkiveringsutrymmen.

Byt till e-faktura

 

Att betala din faktura med autogiro eller e-faktura är inte bara smidigare, du slipper också bankavgifter och gör något bra för miljön. Om du inte vill ha autogiro eller e-faktura kan du välja att få din vanliga faktura skickad till din e-postadress istället för på posten. Precis som med andra insatser för miljön bygger det här på att väldigt många bidrar med något litet. Så hjälp oss att göra skillnad och välj att betala klimatsmart.

Som kund hos oss får du i regel två fakturor – en från oss på Fortum som producerar din el, och en från ditt elnätsbolag, det är de som ser till att elledningarna fungerar där du bor. Som elkund hos Fortum faktureras du genom Fortum Markets AB (tidigare var det Energikundservice Sverige AB). 

Energy review

Vi har bytt avsändare på våra e-postfakturor till no-replyfaktura [snabel-a] fortum [punktum] com. För att säkerställa att era e-postfakturor kommer fram ordentligt är det bra att göra no-replyfaktura [snabel-a] fortum [punktum] com till en betrodd avsändare.

Våra betalsätt

Autogiro
Chevron down

För att börja betala via autogiro går du in på din Internetbank och ansöker om autogiro hos Fortum Markets AB. 

Alternativt kan du ladda ner en autogiroblankett via länkarna nedan. Maila ifylld och underskriven ansökan i pdf fortmat till reskontran [snabel-a] fortum [punktum] com.

Eller skriv ut blanketten, fyll i och skicka kostnadsfritt till: 

FRISVAR
Fortum Markets AB
20822790
169 20 Solna

Privatperson: Ladda ner blankett (pdf) här​
Företag: Ladda ner blankett (pdf) här​​

E-faktura
Chevron down

E-faktura innebär att du får en elektronisk faktura via din internetbank. Alla uppgifter för att göra betalningen är redan ifyllda. Det enda du behöver göra är att kontrollera fakturan på skärmen och godkänna den för betalning. Då betalas fakturan på förfallodagen.

Du ansöker om e-faktura direkt hos din internetbank eller loggar in på Mitt Fortum och väljer själv e-faktura där. Fortum Markets betalningsmottagare är Fortum Markets AB, vilket du söker på. Tänk på att den person i hushållet som får fakturan från Fortum också är den som måste anmäla sig för e-faktura i sin internetbank. I anmälan uppger du ditt fakturanummer, vilket även är din OCR-referens. Vill du avsluta e-faktura så kontaktar du din internetbank. Uppsägningstiden för tjänsten är 30 dagar

E-postfaktura
Chevron down

Att få fakturan via e-post är enkelt, eftersom den kommer direkt till din e-postadress i god tid före förfallodagen. Den ser precis ut som pappersfakturan gör idag.

Du kan välja e-postfaktura på två sätt. Maila oss på adress efaktura [snabel-a] fortum [punktum] com och meddela ditt kundnummer eller fakturanummer (båda uppgifterna finns på din pappersfaktura). Uppge också vilken e-postadress du vill ha fakturan till. Eller logga in på Mitt Fortum och byt själv till e-postfaktura om du föredrar det.

Observera att våra e-postfakturor skickas från Fortum Markets AB och du kan behöva göra vår avsändare no-replyfaktura [snabel-a] fortum [punktum] com till en betrodd användare så att fakturorna inte hamnar i skräpposten. På nätet finns information om hur du gör det, t ex om du har e-post via g-mail eller hotmail

Du kan även kontakta kundservice så hjälper vi dig.

Plusgiro eller Bankgiro
Chevron down

Vill du hellre betala din räkning via Plusgiro eller Bankgiro använder du dig av följande nummer.

Bankgironummer: 5233-9330

Plusgironummer: 4875503-7

IBAN: SE69 9500 0099 6042 4875 5037

Swiftadress: NDEASESS

 

Kivra
Chevron down

Ta emot din post digitalt och få koll på dina viktiga papper. Fortum Markets samarbetar med den digitala brevlådan Kivra. Det innebär att du har möjlighet att få post från oss i en digital brevlåda, istället för i den fysiska. Kostnadsfritt, säkert och dessutom bra för miljön! Kivra är som din vanliga brevlåda, fast digital.
 
Varje gång du får ett nytt brev eller en faktura i Kivra får du en e-postavisering. Du kan då logga in och läsa din post var du än befinner dig. Om du redan har ett digitalt betalsätt, som till exempel E-postfaktura eller Autogiro, så ändras ingenting. Du kommer att fortsätta få dem i den form du bestämt sedan tidigare. 
 
Så här gör du

Gå in på Kivras hemsida och registrera dig med Mobilt BankID - sedan sköts allt automatiskt. Alla dokument du skulle ha fått av oss i brevlådan få du nu i din digitala Kivra-brevlåda. 

Swish
Chevron down

Logga in på Mitt Fortum där du väldigt smidigt kan betala dina fakturor direkt med Swish.

Fakturaintervall
Chevron down

Alla nya kunder får månadsfaktura förutom när fakturan understiger 100 kr. Om fakturan understiger 100 kr ackumuleras det till kommande faktura.

Om du varit kund länge hos Fortum kan det hända att du har ett annat fakturaintervall, till exempel att din faktura kommer varannan eller var tredje månad. Om du istället vill ha din faktura varje månad kan du ändra det i Mitt Fortum eller kontakta kundservice. När du har ändrat till månadsvis faktura kan du inte ändra tillbaka till ett annat fakturaintervall.

New contract

Vad betyder fakturans olika delar?

Här förklarar vi fakturans olika beståndsdelar så du förstår vad du betalar för.

Läs om fakturans olika delar
Contact by phone

Behöver du hjälp eller undrar något? Vår kundservice hjälper dig gärna!

Till kundservice-sidan
Energy market data

Så sätts elpriset

Hur sätts egentligen elpriset och vilka olika faktorer påverkar? 

Så sätts elpriset
Variable price

Jämför elpriser

Elpriser - Här hittar du aktuellt elpris idag och historiska elpriser över tid.

Jämför elpriser
Certifiering: