Checklista - så sparar ni el i jordbruk och lantbruk
1. Utnyttja naturligt ljus
Se till att hålla fönster så rena som möjligt för att släppa in naturligt ljus.
2. Rengör belysningsarmaturer
Rengör belysningsarmaturer regelbundet för att få bäst effekt av befintlig belysning, istället för att installer mer beslysning.
3. Släck lamporna när den inte behövs
En viktig rutin att få in är att släcka de lampor som inte behöver vara tända.
4. Byt till energisnåla lampor
Att byta från glödlampor till LED lampor kan göra stor skillnad. En glödlampa på 60 W förbrukar 0,06 kWh/h medan en LED lampa på 18 W bara förbrukar 0,02 kWh/h.
5. Sänk temperaturen
Sänk temperaturen i de utrymmen där man inte vistas så ofta. Man kan också ofta sänka temperaturen ett par grader i de flesta utrymmen utan att det märkt nämnvärt men det kan göra stor skillnad på elräkningen.
6. Tilläggsisolera
Äldre byggnader kan ibland behöva bättre isolering. Trots att tilläggsisolering är en större investering kan det löna sig snabbt genom en lägre elräkning. Det kan också vara en bra idé att se över isolering av varmluftskanalerna.
7. Byt ut och rengör ventilation och fläktar
Rengör ventilation och fläktar regelbundet så att de inte behöver överprestera. Se också över om det är värt att byta ut utrustningen till nyare och modernare teknik.
8. Se över kylningsprocessen av mjölk
Har ni möjlighet att förkyla mjölken med kallvatten och återanvända värmen från mjölkkylningen så kan ni spara mycket på er energiförbrukning. Placera aldrig kylningsanordningar nära varma källor. Det är också bra att kontrollera kylutrustningen en gång om året för att se att den presterar på bästa sätt.
9. Byt till moderna utrustning
En lite större investering som kan löna sig över tid är att byta ut gammal elektronisk utrustning till mer modern och energisnål utrustning.