Våra elavtal

Fast eller rörligt elpris. Eller kanske en blandning av båda. Här hittar ni information om våra olika elavtal och elpriser. Vi erbjuder gratis elrådgivning till både nya och befintliga kunder. Tillsammans hittar vi rätt avtal för er och ger tips för att minska er elförbrukning.

Vi rekommenderar

Portföljförvaltning

Fortum Smart är vår portfölj­för­valtning som hjälper företag med strate­giska och smarta elinköp. Utifrån risk och priss­trategi arbetar vi för att erbjuda en så låg energi­kostnad som möjligt. Eftersom inköpen sker med god framför­hållning när priset är lågt kan man som kund vinna mycket över tid även om sväng­ningarna på elbörsen skulle öka.

Läs mer

Rörligt elavtal

Med ett elavtal med rörligt elpris följer elpriset svängningarna på den nordiska elmarknaden. Det passar er som tycker att det är okej att elpriset varierar, eftersom ni vet att kostanden ofta blir lägre över tid.

Läs mer

Fast elavtal

Med ett elavtal med fast elpris betalar ni ett fast elpris per kilowattimme (kWh) under en tidsbestämd avtalsperiod. Oavsett vad som händer på elmarknaden vet ni exakt hur mycket ni kommer att betala för den el ni använder.

Läs mer

Vintersäkrat elavtal

Med ett elavtal med vintersäkrat elpris betalar ni ett fast elpris på vintern när priset brukar gå upp, och ett rörligt elpris under sommaren när elpriset oftast är lägre. Ni får det bästa av två världar.

Läs mer
el

Våra tilläggsprodukter

Ni kan förbättra ert elavtal genom att lägga till våra tilläggsprodukter. Ni kan till exempel få smidigare administrering med Samfakturering, bli mer miljösmarta med Miljötrygg och bli experter på er elanvändning med Fortum Online Pro. 

Läs mer här  

Energiskatt

Enligt svensk lag är all elektrisk kraft som förbrukas i Sverige skattepliktig. Skatten beror både på vilken verksamhet som bedrivs och var i landet elenergin används.

Avtalsvillkor Företag

Vi tillämpar elbranschens allmänna avtalsvillkor för försäljning av el. Dessutom gäller Fortum Markets AB:s särskilda avtalsvillkor för näringsidkare.

Kvotplikt och elcertifikat

För att stimulera utbyggnaden av förnybar produktion införde Sverige 2003 systemet med elcertifikat.

Bra att tänka på kring elen

Det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på när företag skall se över sina elkostnader. Ni kan man alltid få hjälp av en expert men ett par enkla saker kan ni säkerställa själva.

 

1.    Uppdatera ert elavtal. Säkerställ att ni har gjort ett aktivt val. Välj en elleverantör som är specialiserad på företagskunder och ett avtal anpassat till er förbruknings, de dyraste elavtalen är de man som kund får per automatik om man inte gjort ett aktivt val.

2.    Rätt nätanslutning. Ni kan inte byta elnätsleverantör men ni kan ofta anpassa ert abonnemang. Företagskunders behov skiljer sig mycket beroende på vilken verksamhet man har, en verksamhet där många maskiner går på full effekt samtidigt kräver en hög säkring vilket innebär högre nätavgifter. Räcker det med en lägre säkring finns ofta pengar att spara. 

3.    Sänk er förbrukning. Att påverka sin förbrukning ger en direkt effekt på både elhandelkostnaderna och nätkostnaderna. Led lampor, uppdatering av vitvaror och maskiner eller en effektivare uppvärmningslösning är saker som har direkt effekt.  

 

Tänk på att det bästa alternativet för företag inte alltid är det samma som för privatpersoner. Hur man som kund debiteras, förbrukningsprofiler och inte minst lagar och regler skiljer sig åt och fråga därför alltid efter en kontaktperson som är utbildad på företagskunder om ni har lite större förbrukning.
 

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.
Jag godkänner att mina data samlas in med detta formulär. De samlade uppgifterna (namn, epost, telefonnummer och övriga kommentarer ) används för att hantera ditt ärende. Läs mer om Fortums sekretesspolicy.