Warning
Just nu är det många som ringer till oss vilket medför längre väntetid än normalt. Du vet väl att du kan se dina fakturor och lösa många kundservice-ärenden i Mitt Fortum. Läs mer om läget på elmarknaden här.

Kundservice Privat

Logga in på Mitt Fortum för att se över ditt elavtal, se dina fakturor samt utföra flera kundserviceärenden.

Logga in på Mitt Fortum

Vanliga frågor vi får just nu

Vad kan du som kund göra i tider med höga elpriser?
 • Teckna Prisskydd - möjlighet att binda ditt elpris två månader i taget vid behov. 
 • Se över ditt nuvarande elavtal.  Läs mer om hur fast och rörligt elpris fungerar.
 • Ladda ner Mitt Fortum-appen och få ännu bättre koll på din elanvändning - där kan du skapa en hushållsprofil som gör att du får bättre förståelse vad i ditt hem som använder mest el. Du kan även jämföra din elanvändning med liknande hushåll.
 • Läs våra energispartips - och ta reda på vilka tips som fungerar bäst och som gör mest på elräkningen.
 • Gå med i vårt kundprogram - där du genom att anta små klimatutmaningar kan sänka din elräkning. Logga in snabbt och enkelt med Bank-ID på Mitt Fortum och börja anta utmaningarna!
Vad är de främsta orsakerna till de högre elpriserna?

Fortsatt höga gaspriser i kombination med lägre produktion i vindkraftverken, planerade underhåll av våra kärnkraftverk och inte minst begränsningarna i överföringskapaciteten är fortsatt några av de främsta orsakerna till de varierande priserna.

De som drabbas värst av svängiga och höga elpriserna är boenden i södra delen av Sverige, där det sker kraftiga svängningar på marknaden medan norra Sverige har lägre priser tack vare vattenkraften.

 

Saknar du din senaste faktura?

Det kan bero på flera saker, bland annat:

 • Din elkostnad för månaden understiger 100 kr vilket medför att det inte kommer någon faktura. Kostnaden läggs istället på nästkommande månads elfaktura. 
 • Har du e-postfaktura kan det vara så att fakturan har hamnat i skräpposten/spamkorgen.
 • Det kan också bero på att nätbolaget ännu inte avläst din elmätare och skickat mätvärdena för din elanvändning.
Vad betyder timmätt respektive månadsmätt?

Majoriteten av Sveriges hushåll med rörligt elpris har något som kallas för månadsmätning/månadspris, som betyder att ditt elnätsbolag läser av hela månadens elanvändning. I det här fallet går det inte att se enstaka timmar förbrukning.

Om du har månadsmätning så påverkas du inte heller av att elpriset var högt just en specifik timme. Istället betalar du ett månadsmedelpris.

Elavtal med rörligt elpris och som har timmätning/timpris följer helt och hållet spotpriset per timme. Det innebär att du betalar det priset på elen som är satt under den givna timmen. Detta möjliggör att du kan planera din elanvändning och lägga konsumtionen på dygnets billigare timmar.

Vem som helst har rätt till att begära timmätning och du gör detta hos din elnätägare, eller så kontaktar du oss så hjälper vi dig att beställa timmätning hos din elnätägare.

Market driven

Elmarknaden just nu

Läs mer om läget på marknaden och vad du kan göra.

Variable price

Jämför elpriser

Elpriser - Här hittar du aktuellt elpris idag och historiska elpriser över tid.

Håll kontakten via Facebook

På Facebook delar vi med oss av inspiration och nyheter. Du kan också kontakta oss via direktmeddelanden.

Om du inte är nöjd

För att vi ska kunna bli så bra som möjligt är det viktigt för oss att veta vad du som kund tycker. Har vi inte lyckats leva upp till dina förväntningar? Hör av dig till oss!

Schysst elhandel

Fortum - En garanterat schysst elhandlare

För oss är det viktigt att du som kund känner dig trygg när du tecknar elavtal hos oss på Fortum. Därför är det en själv­klarhet för oss att vara certi­fi­erade enligt Schysst elhandel.

Läs mer!

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

 • Följ och jämför din elanvändning
 • Se och betala fakturor
 • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
 • Ta med dig elen enkelt när du flyttar
 • Ladda ner appen för flest funktioner!

Läs mer och logga in!
fragorochsvar

Frågor och svar

Här hittar du de vanli­gaste frågorna och svaren. Om du inte får svar på din fråga här så är du välkommen att kontakta vår kundservice på 020–46 00 00.

Till Frågor och svar

Vi har uppdaterat vår integritetspolicy

Vi har uppdaterat vår integritetspolicy när det gäller hur länge vi lagrar våra kunders personuppgifter. Syftet med policyn är att underlätta för dig som är kund att ta del av dina rättigheter.

Ta del av integritetspolicyn här    

Certifiering: