Aktuella och historiska elpriser

Vad är skillnaden mellan ett rörligt och fast elpris? Och vad är egentligen vintersäkrat elpris? Här reder vi ut begreppen. Du kan se vad ditt fasta eller rörliga elpris skulle bli idag, och även vad det rörliga elpriset har varit historiskt.

Teckna elavtal

Historiska elpriser

I diagrammet nedan ser du hur det rörliga elpriset har utvecklats under de senaste åren. Det rörliga elpriset följer svängningarna på den nordiska elbörsen NordPool och varierar från månad till månad.

Elpriset påverkas framförallt av tillgång och efterfrågan i det område där du bor – under vintern till exempel använder vi mer el och då går priset upp. Andra faktorer som påverkar är hur mycket oljan kostar, vad olika valutor står i, ekonomiska stöd som elcertifikat och utsläppsrätter (EUs styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser).

Prishistorik för elcertifikat

Priserna är angivna i öre/kWh exklusive påslag, energiskatt och moms.

NordPools spotpriser

Fortums aktuella elavtal och elpriser

 

Jämför elpriser och elavtal

Fast eller rörligt elpris – det är den ständiga frågan när man jämför elavtal. Vilket elavtal du väljer kanske bara verkar som en smaksak, men faktum är att olika elavtal passar olika bra för olika personer. Här får du en snabb genomgång av de olika alternativen. 

Jämför elavtal