Elpriser - aktuella och historiska

Hur sätts elpriset? Vad är det aktuella elpriset idag jämfört med de historiska elpriserna? På den här sidan får du svar på frågor som rör elpriset.

Beräkna ditt elpris

Rörligt elpris

Populärt val

 • Aldrig någon bindningstid
 • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett medelpris per månad på elen
 • Vårt mest populära avtal, har historiskt gett det lägsta priset över tid. 

Beräkna ditt elpris

Timpris

Nyhet

 • Aldrig någon bindningstid
 • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett nytt elpris för varje timme på dygnet
 • För dig som har möjlighet att följa elpriset dagligen och lägga om din förbrukning till dygnets billigare timmar

Beräkna ditt elpris

Fast elpris

 • Bind ditt elpris i 1 år
 • Ett fast pris påverkas inte av förändringarna på elmarknaden
 • Du vet vad ditt kWh-pris är under hela avtalsperioden

Beräkna ditt elpris

Vanliga frågor kring elpriser

Hur bestäms elpriset?

Den nordiska elbörsen NordPool fungerar som en auktionsplats för el där alla elhandlare köper och säljer sin el. Det som påverkar om priset går upp eller ner beror främst på tillgång och efterfrågan. Tillgången vid en given stund beror på hur mycket el som produceras i våra kraftverk. Mycket nederbörd och stark vind ger bra elproduktion från vatten- och vindkraft till exempel. Är det dessutom varmt ute blir hushållens uppvärmningsbehov lägre, dvs efterfrågan blir lägre. När tillgången är större än efterfrågan så sjunker elpriset, vilket gör att elen blir billigare. Och när efterfrågan blir större än tillgången så ökar elpriset. 

Sverige är indelat i fyra elområden som också påverkar ditt elpris. I de norra elområdena är elpriset generellt sett billigare eftersom mycket av Sveriges el produceras där och det därmed finns ett överskott på el. Medan det i de elområden som ligger mer söderut kan ha högre elpris.

Vad betyder timmätt respektive månadsmätt rörligt elpris?

Majoriteten av Sveriges hushåll med rörligt elpris har något som kallas för månadsmätning/månadspris. Det innebär att ditt elnätsbolag läser av din elanvändning för hela månaden och ger dig den månadens medelpris för elen. Om du har månadsmätning så påverkas du med andra ord inte nämnvärt av att elpriset var högt just en specifik timme och att du den specifika timmen förbrukade mycket el. 

Elavtal med rörligt elpris och som har timmätning/timpris följer helt och hållet spotpriset per timme. Det innebär att du får ett nytt elpris för varje timme på dygnet. Detta möjliggör att du kan planera din elanvändning och lägga konsumtionen på dygnets billigare timmar, och på så sätt få en lägre elräkning. Men se upp, timmätning kan bli både billigare och dyrare beroende på just ditt konsumtionsmönster och beror mycket på hur stor möjlighet du har att lägga om stora förbrukningsposter såsom uppvärmning och varmvatten till dygnets billigare timmar. 

Vem som helst har rätt till att begära timmätning och du gör detta hos din elnätägare, eller så kontaktar du oss så hjälper vi dig att beställa timmätning hos din elnätägare.

Vad är skillnaden på spotpris och timpris?

Spotpris och timpris är i grunden samma sak. Spotpriset är det som sätts timme för timme på elbörsen Nordpool, och som ligger till grund för både det månadsmätta och timmätta rörliga elpriset. Timpris kallar vi det rörliga avtal som till 100% baseras på spotpriset på Nordpool. 

Läs mer om Nordpools spotpriser här

Läs mer om avtal med timpris här 

Hur väljer jag mellan fast och rörligt elpris?

Det finns fördelar och nackdelar med båda avtalen och det vikti­gaste är att du gör ett aktivt val för vad som passar dig och din ekonomi bäst.

Boendesituation

Din boendesituation spelar givetvis in i valet mellan fast eller rörligt elpris. Bor du i en villa är elförbrukningen högre än i en lägenhet och eventuella höjningar i priset med ett rörligt elavtal kan slå hårt på ekonomin. Samtidigt får man heller då inte fördelen av att betala ett lägre pris när nivåerna för elpris är låga. Förbrukningen är ofta kopplad till bostadsform och generellt sett är förbrukningen högre desto större du bor, men undantag för fritidshus där elen kanske inte alltid är påslagen. Fundera över ditt eget boende och tänk igenom hur stor förbrukning du har eller kommer att få.

Personlig ekonomi

Har du lite mindre över i plånboken varje månad kan det vara en fördel att välja ett fast elpris, då vet du varje månad vad du betalar per kilowattimme och det kan inte bli några förändringar i priset under den tiden avtalet löper. Då är elräkningen jämnare och du vet med större säkerhet vad du ska betala per månad.

Intresse att följa elmarknaden

Är du intresserad och kan tänka dig följa elmarknaden är ett rörligt elavtal att rekommendera. Ett rörligt elpris brukar vara billigare över tid även om det kan skilja dig en del från månad till månad. Med Fortums app kan du enkelt följa elpriset och se hur det skiljer sig mellan månaderna och vad du ska betala. Vilket ger dig som konsument full transparens och koll över till avtal.

Tryggt eller varierande

Det kan kännas tryggt att betala samma pris per kilowattimme varje månad med ett fast avtal. Dock får du inte ett lägre pris om kilowattpriset går ner. Mycket handlar om dig som person och hur du gillar att sköta din ekonomi. Är du beroende av att ha ful kontroll eller kan tänka dig betala lite mer ibland, och lite mindre ibland?

 

Känns valet mellan fast eller rörligt elpris svårt?

Ett tips för dig som har svårt att bestämma sig är att alltid börja med ett rörligt elpris. Det rörliga elprisavtalet har ingen bindningstid vilket göra att du när som helst kan gå över till ett avtal med fast elpris. Då slipper du funder på vilket avtal som är bäst för dig just nu, för det är alltid billigare att göra ett aktivt val än att bli tilldelad ett elavtal.

Tycker du då att det rörliga elpriset fungerar bra behöver du inte göra någonting utan låta avtalet löpa på tillsvidare. Att inte ha någon bindningstid kan vara en fördel i sig. 

Läs mer om valet mellan fast- och rörligt elpris här.

Hur kan jag minska mina elkostnader?

När elpriserna går upp så drabbar det många hushåll. Det går att påverka sina elkostnader dels genom att se till att man har rätt elavtal, men kanske främst genom att minska sin elförbrukning. Att hålla nere sin elförbrukning är inte bara bra för plånboken, utan även för miljön. För ju mindre el vi använder, desto mindre behöver vi producera. Läs mer om hur du kan få ner dina elkostnader här. 

Jämför elpriser - historiskt och utveckling

I diagrammet nedan ser du hur det rörliga elpriset har utvecklats över tid de senaste åren. Det rörliga elpriset följer svängningarna för kWh pris på den nordiska elbörsen NordPool och varierar från månad till månad. Du kan enkelt följa elprisets utveckling genom att dra muspekaren över diagrammet och se skillnaderna mellan pris per kWh varje månad, år för år.

Elprisets utveckling

Elprisets utveckling påverkas framförallt av tillgång och efterfrågan i det område du bor – under vintern till exempel använder vi mer el och då går priset upp. Andra faktorer som påverkar elpriset är hur mycket oljan kostar, vad olika valutor står i, ekonomiska stöd som elcertifikat och utsläppsrätter (EUs styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser). Läs mer om hur NordPools spotpriser fungerar.

Elpris historik för elcertifikat

Priserna är angivna i öre/kWh exklusive påslag, energiskatt och moms.

Fortum tarkka
Appen Mitt Fortum

Vår app hjälper dig bli elsmart och sänka din elräkning

Collaboration partners
Trygghet

Du har nöjdkund­ga­ranti och vi är certi­fierat schysst elhandlare

Light bulb
100% fossilfritt

Elen du köper är fossilfri och kommer från sol, vind, vatten eller kärnkraft

Få full koll på din elanvändning och ta kontroll över dina elkostnader.

Teckna elavtal

Skaffa ett smart elavtal Jämför elavtal

Få full koll på elen med Mitt Fortum

Mitt Fortum-app jämför elanvändning

Jämför elanvändningen

Se din totala elanvändning hittills för månaden och hur den är fördelat på dygnet. Du kan dessutom jämföra historiskt hur den skiljer sig mellan tidigare månader och år. Till och med jämföra din elanvändning med liknande hushåll.

Mitt Fortum-app spotprisbevakning

Ställ in prisbevakning

När du har rörligt elpris med timpris/timmätning kan du enkelt få följa spotpriset på el just nu. Så att du enkelt kan planera din elanvändning till dygnets billigaste timmar. Ställ dessutom in prisbevakning så att du kan få notiser när morgondagens priser understiger/överstiger angivet värde.

Mitt Fortum-app vilka prylar drar mest el

Ta reda på vad som drar mest

Följ och ta reda på vilka prylar i hemmet som drar mest el. Med hjälp av detta kan du enklare dra slutsatser kring vad du behöver energieffektivisera. Vare sig det är ditt duschande, din matlagning eller uppvärmningen.

Varför inte ladda ner Mitt Fortum och testa dig fram. 

Ladda ner

Våra populäraste tilläggstjänster

Lås elpriset under utvalda perioder

Prisskydd

Tilläggstjänst

 • Fast och tryggt elpris då elpriset ofta är som högst
 • Två månader i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov

Läs mer

Tillsammans för en renare värld

Miljöpaketet

Tilläggstjänst

 • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
 • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt

Läs mer

Försäkring för ditt elavtal

Trygghetspaketet

Tilläggstjänst

 • Ersätter dina utgifter för elräkning vid långvarig sjukdom eller arbetslöshet
 • Lägsta ersättning 2000kr/månad

Läs mer
Digital spot

Timpris - elpriset timme för timme

Timpris - nytt elpris för varje timme på dygnet.

Spot price

Vad betyder spotpris på el?

Spotpris - så fungerar det och så kan du dra nytta av det.

District heating outages on the map

Våra fyra elområden

Elområden - Sverige indelat i fyra elområden.

Prices

Vilka faktorer är det som påverkar elpriset?

Market driven

Elmarknaden just nu

Läs mer om läget på marknaden och vad du kan göra.

Par i soffa med laptop - företagskund med mellanstor elförbrukning

Aktuella erbjudanden

Vi har erbjudanden som passar dig som är student eller pensionär, dig som är på väg att flytta eller som bara behöver teckna ett nytt elavtal - ja oavsett var du befinner dig i livet helt enkelt.

Se våra erbjudanden

Circular economy

Var kommer elen från?

Ursprungsmärkning - För att du som kund ska kunna se varifrån elen kommer

Sell your electricity

Sälj din överskottsel

Producerar du egen el och har ett överskott som du vill sälja?

Certifiering: