Elpris - aktuella och historiska elpriser

Hur bestäms elpriset och vart ser man prognoser?
Vad är det aktuella elpriset idag jämfört med de historiska elpriserna?
Här får du svar på frågor som rör el- och kWh-pris.

Se ditt elpris
F17
500 kr i nykundsrabatt

Hos Fortum får du 500 kr i rabatt när du tecknar ett nytt elavtal.

F20
Transparenta elpriser

Vi är alltid tydliga med våra elpriser. Du som kund har har full insyn i vad du betalar per kWh.

F14
100% fossilfritt

Hos Fortum får du även 100% fossilfri el, alltså el som inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären.

Elpris

Här kan du som konsument följa statistiken för elpris över tid. Du kan se både de aktuella elpriserna samt historiska. Elpris per kWh är intressant att följa för dig som kund då det är kWh priset som styr det du betalar varje månad för ditt elhandelsavtal.

I graferna nedan kan du se elpriset idag för föregående månad och hur elprisutvecklingen har rört sig historiskt tillbaka i tiden.

Historiska elpriser och utveckling

I diagrammet nedan ser du hur det rörliga elpriset har utvecklats över tid de senaste åren. Det rörliga elpriset följer svängningarna för kWh pris på den nordiska elbörsen NordPool och varierar från månad till månad. Du kan enkelt följa elprisets utveckling genom att dra muspekaren över diagrammet och se skillnaderna mellan pris per kWh varje månad, år för år.

Elprisets utveckling

Elprisets utveckling påverkas framförallt av tillgång och efterfrågan i det område du bor – under vintern till exempel använder vi mer el och då går priset upp. Andra faktorer som påverkar är hur mycket oljan kostar, vad olika valutor står i, ekonomiska stöd som elcertifikat och utsläppsrätter (EUs styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser).

Elpris historik för elcertifikat

Priserna är angivna i öre/kWh exklusive påslag, energiskatt och moms.

NordPools spotpriser

Fortums aktuella elavtal och elpriser

Tre vanliga frågor kring elpris

Hur bestäms elpriset?

Enkelt förklarat bestäms elpriset efter tillgång och efterfrågan. Den nordiska elbörsen NordPool fungerar som ett auktionshus för el där elhandlare kan köpa och sälja sin el. Det finns flera marknadsplatser hos NordPool för olika typer av handel. Det som påverkar om priset går upp eller ner kan bero på många olika faktorer, så som om vattenståndet är lågt. Efterfrågan ökar då om det är kyligare väder eller hur mycket el som produceras.

Vad påverkar kWh priset?

Priset per kWh kan skilja sig beroende på vilken avtalsform du har. Har du ett rörligt elpris skiljer sig kWh priset sig från månad till månad. Sverige är indelat i fyra elområden som också påverkar ditt kWh pris. I dom norra elområdena är generellt sett kWh priset billigare eftersom det finns ett överskott på el. Medan det i de elområden som ligger mer söder ut kan ha något högre elpris per kWh.

Hur väljer jag mellan fast eller rörligt elpris? 

Det finns massvis av olika elavtal, det vanli­gaste är ett avtal med fast eller rörligt elpris.  Det finns fördelar med båda avtalen och det vikti­gaste är att du gör ett aktivt val vad som passar dig och din ekonomi bäst. För att förenkla valet för dig som kund har vi tagit fram denna sida: Fast eller rörligt elpris.

 

 

Jämför elpriser och teckna elavtal

Fast eller rörligt elpris – det är den ständiga frågan när man jämför elavtal. Vilket elavtal du väljer kanske bara verkar som en smaksak, men faktum är att olika elavtal passar olika bra för olika personer. Här får du en snabb genomgång av de olika alternativen.

Jämför elavtal