Jämför elpriser - aktuella och historiska

Hur bestäms elpriset? Vad är det aktuella elpriset idag jämfört med de historiska elpriserna? På den här sidan får du svar på frågor som rör el- och kWh-pris.

Beräkna ditt elpris
Fortum tarkka
Appen Mitt Fortum

Vår app hjälper dig bli elsmart och sänka din elräkning

Collaboration partners
Trygghet

Du har nöjdkund­ga­ranti och vi är certi­fierat schysst elhandlare

Light bulb
100% fossilfritt

Elen du köper är fossilfri och kommer från sol, vind, vatten eller kärnkraft

Teckna ett avtal med rörligt elpris

Rörligt elpris

Populärt val

 • Ingen bindningstid
 • Möjlighet till lägsta elpriset
 • Vi bjuder på den fasta månadsavgiften i 1 år!

Beräkna ditt elpris

Teckna ett avtal med fast elpris

Fast elpris

 • Välj att binda ditt avtal 1 eller 3 år
 • Tryggt val
 • Samma elpris under hela avtalsperioden

Beräkna ditt elpris

Elpris

Här kan du som konsument följa statistiken för elpris över tid. Du kan se både de aktuella elpriserna samt historiska. Elpris per kWh är intressant att följa för dig som kund då det är kWh priset som styr det du betalar varje månad för ditt elhandelsavtal. Spotpriset är något som påverkar det elpris som du som konsument får betala i slutändan, här förklarar vi hur spotpriset fungerar.

I graferna nedan kan du se elpriset idag för föregående månad och hur elprisutvecklingen har rört sig historiskt tillbaka i tiden.

Jämför elpriser - historiskt och utveckling

I diagrammet nedan ser du hur det rörliga elpriset har utvecklats över tid de senaste åren. Det rörliga elpriset följer svängningarna för kWh pris på den nordiska elbörsen NordPool och varierar från månad till månad. Du kan enkelt följa elprisets utveckling genom att dra muspekaren över diagrammet och se skillnaderna mellan pris per kWh varje månad, år för år.

Elprisets utveckling

Elprisets utveckling påverkas framförallt av tillgång och efterfrågan i det område du bor – under vintern till exempel använder vi mer el och då går priset upp. Andra faktorer som påverkar elpriset är hur mycket oljan kostar, vad olika valutor står i, ekonomiska stöd som elcertifikat och utsläppsrätter (EUs styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser). Läs mer om hur NordPools spotpriser fungerar.

Elpris historik för elcertifikat

Priserna är angivna i öre/kWh exklusive påslag, energiskatt och moms.

Vad påverkar elpriset?

Kortfattat så sätts elpriset på den nordiska elbörsen NordPool och styrs av tillgång och efterfrågan. Det som påverkar är bland annat vädret och kostnader för utsläppsrätter. Läs mer om hur priset sätts här.

Hur kan jag minska mina elkostnader?

När priserna går upp så drabbar det många hushåll. Men det går att få ner sina elkostnader genom att minska sin energianvändning. Att hålla nere elkostnaderna är inte bara bra för plånboken, utan även för miljön. För ju mindre el vi använder, desto mindre behöver vi producera. Och därmed ett mindre koldioxidutsläpp.

Energy market data

Så sätts elpriset

Hur sätts egentligen elpriset och vilka olika faktorer påverkar? 

Market driven

Elmarknaden just nu

Läs mer om läget på marknaden och vad du kan göra.

Digital spot

Timpris - elpriset timme för timme

Timpris - nytt elpris för varje timme på dygnet.

Spot price

Vad betyder spotpris på el?

Spotpris - så fungerar det och så kan du dra nytta av det.

Få full koll på din elanvändning och ta kontroll över dina elkostnader.

Teckna elavtal

Skaffa ett smart elavtal Jämför elavtal

Få full koll på elen med Mitt Fortum

Jämför elanvändningen

Se din totala elanvändning hittills för månaden och hur den är fördelat på dygnet. Du kan dessutom jämföra historiskt hur den skiljer sig mellan tidigare månader och år. Till och med jämföra din elanvändning med liknande hushåll.

Ställ in prisbevakning

När du har rörligt elpris med timpris/timmätning kan du enkelt få följa spotpriset på el just nu. Så att du enkelt kan planera din elanvändning till dygnets billigaste timmar. Ställ dessutom in prisbevakning så att du kan få notiser när morgondagens priser understiger/överstiger angivet värde.

Ta reda på vad som drar mest

Följ och ta reda på vilka prylar i hemmet som drar mest el. Med hjälp av detta kan du enklare dra slutsatser kring vad du behöver energieffektivisera. Vare sig det är ditt duschande, din matlagning eller uppvärmningen.

Varför inte ladda ner Mitt Fortum och testa dig fram. 

Ladda ner

Vanliga frågor kring elpriser

Hur bestäms elpriset?

Enkelt förklarat bestäms elpriset efter tillgång och efterfrågan. Den nordiska elbörsen NordPool fungerar som ett auktionshus för el där elhandlare kan köpa och sälja sin el. Det finns flera marknadsplatser hos NordPool för olika typer av handel. Det som påverkar om priset går upp eller ner kan bero på många olika faktorer, så som om vattenståndet är lågt. Efterfrågan ökar också om det är kyligare väder och priset påverkas av hur mycket el som kan produceras.

Vad betyder timmätt respektive månadsmätt?

Majoriteten av Sveriges hushåll med rörligt elpris har något som kallas för månadsmätning/månadspris/s, som betyder att ditt elnätsbolag läser av hela månadens elanvändning. I det här fallet går det inte att se enstaka timmar förbrukning.

Om du har månadsmätning så påverkas du inte heller av att elpriset var högt just en specifik timme. Istället betalar du ett månadsmedelpris.

Elavtal med rörligt elpris och som har timmätning/timpris följer helt och hållet spotpriset per timme. Det innebär att du betalar det priset på elen som är satt under den givna timmen. Detta möjliggör att du kan planera din elanvändning och lägga konsumtionen på dygnets billigare timmar.

Vem som helst har rätt till att begära timmätning och du gör detta hos din elnätägare, eller så kontaktar du oss så hjälper vi dig att beställa timmätning hos din elnätägare.

Vad påverkar kWh-priset?

Priset per kWh kan skilja sig beroende på vilken avtalsform du har. Har du ett rörligt elpris skiljer sig kWh priset från månad till månad (månadsmätt) eller från timme till timme (timmätt). Sverige är indelat i fyra elområden som också påverkar ditt kWh-pris. I de norra elområdena är kWh priset generellt sett billigare eftersom det finns ett överskott på el. Medan det i de elområden som ligger mer söder ut kan ha något högre elpris per kWh.

Hur väljer jag mellan fast och rörligt elpris?

Det vanli­gaste är ett avtal med fast eller rörligt elpris. Det finns fördelar med båda avtalen och det vikti­gaste är att du gör ett aktivt val för vad som passar dig och din ekonomi bäst.

Känns valet mellan fast eller rörligt elpris svårt?

Ett tips för dig som har svårt att bestämma sig är att alltid börja med ett rörligt elpris. Det rörliga elprisavtalet har ingen bindningstid vilket göra att du när som helst kan gå över till ett avtal med fast elpris. Då slipper du funder på vilket avtal som är bäst för dig just nu, för det är alltid billigare att göra ett aktivt val än att bli tilldelad ett elavtal.

Tycker du då att det rörliga elpriset fungerar bra behöver du inte göra någonting utan låta avtalet löpa på tillsvidare. Att inte ha någon bindningstid kan vara en fördel i sig. 

Läs mer om valet mellan fast- och rörligt elpris här.

Vad ska du tänka på när du väljer mellan fast eller rörligt?
 • Boendesituation

Din boendesituation spelar givetvis in i valet mellan fast eller rörligt elpris. Bor du i en villa är elförbrukningen högre än i en lägenhet och eventuella höjningar i priset med ett rörligt elavtal kan slå hårt på ekonomin. Samtidigt får man heller då inte fördelen av att betala ett lägre pris när nivåerna för elpris är låga. Förbrukningen är ofta kopplad till bostadsform och generellt sett är förbrukningen högre desto större du bor, men undantag för fritidshus där elen kanske inte alltid är påslagen. Fundera över ditt eget boende och tänk igenom hur stor förbrukning du har eller kommer att få.

 • Personlig ekonomi

Har du lite mindre över i plånboken varje månad kan det vara en fördel att välja ett fast elpris, då vet du varje månad vad du betalar per kilowattimme och det kan inte bli några förändringar i priset under den tiden avtalet löper. Då är elräkningen jämnare och du vet med större säkerhet vad du ska betala per månad.

 • Intresse att följa elmarknaden

Är du intresserad och kan tänka dig följa elmarknaden är ett rörligt elavtal att rekommendera. Ett rörligt elpris brukar vara billigare över tid även om det kan skilja dig en del från månad till månad. Med Fortums app kan du enkelt följa elpriset och se hur det skiljer sig mellan månaderna och vad du ska betala. Vilket ger dig som konsument full transparens och koll över till avtal.

 • Tryggt eller varierande

Det kan kännas tryggt att betala samma pris per kilowattimme varje månad med ett fast avtal. Dock får du inte ett lägre pris om kilowattpriset går ner. Mycket handlar om dig som person och hur du gillar att sköta din ekonomi. Är du beroende av att ha ful kontroll eller kan tänka dig betala lite mer ibland, och lite mindre ibland?

Våra populäraste tilläggstjänster

Lås elpriset under utvalda perioder

Prisskydd

Tilläggstjänst

 • Fast och tryggt elpris då elpriset ofta är som högst
 • Två månader i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov

Läs mer

Tillsammans för en renare värld

Miljöpaketet

Tilläggstjänst

 • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
 • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt

Läs mer

Försäkring för ditt elavtal

Trygghetspaketet

Tilläggstjänst

 • Ersätter dina utgifter för elräkning vid långvarig sjukdom eller arbetslöshet
 • Lägsta ersättning 2000kr/månad

Läs mer
Par i soffa med laptop - företagskund med mellanstor elförbrukning

Aktuella erbjudanden

Vi har erbjudanden som passar dig som är student eller pensionär, dig som är på väg att flytta eller som bara behöver teckna ett nytt elavtal - ja oavsett var du befinner dig i livet helt enkelt.

Se våra erbjudanden

Circular economy

Var kommer elen från?

Ursprungsmärkning - För att du som kund ska kunna se varifrån elen kommer

Sell your electricity

Sälj din överskottsel

Producerar du egen el och har ett överskott som du vill sälja?

Certifiering: