Jämför elpriser - aktuella och historiska

Hur bestäms elpriset? Vad är det aktuella elpriset idag jämfört med de historiska elpriserna? På den här sidan får du svar på frågor som rör el- och kWh-pris.

Cost efficient
Bjuder på fasta månadsavgiften i 1 år

Teckna elavtal idag så bjuder vi på den fasta månadsavgiften i ett år!

Mass market tested
Transparenta elpriser

Vi är alltid tydliga med våra elpriser. Du som kund har full insyn i vad du betalar per kWh.

Low emissions
100% fossilfritt

Hos Fortum får du även 100 % fossilfri el, alltså el som inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären.

Teckna ett avtal med rörligt elpris

Rörligt elpris

Populärt val

  • Ingen bindningstid
  • Möjlighet till lägsta elpriset
  • Vi bjuder på den fasta månadsavgiften i 1 år!

Beräkna ditt elpris

Teckna ett avtal med fast elpris

Fast elpris

  • Välj att binda ditt avtal 1 eller 3 år
  • Tryggt val
  • Samma elpris under hela avtalsperioden

Beräkna ditt elpris

Elpris

Här kan du som konsument följa statistiken för elpris över tid. Du kan se både de aktuella elpriserna samt historiska. Elpris per kWh är intressant att följa för dig som kund då det är kWh priset som styr det du betalar varje månad för ditt elhandelsavtal. Spotpriset är något som påverkar det elpris som du som konsument får betala i slutändan, här förklarar vi hur spotpriset fungerar.

I graferna nedan kan du se elpriset idag för föregående månad och hur elprisutvecklingen har rört sig historiskt tillbaka i tiden.

Jämför elpriser - historiskt och utveckling

I diagrammet nedan ser du hur det rörliga elpriset har utvecklats över tid de senaste åren. Det rörliga elpriset följer svängningarna för kWh pris på den nordiska elbörsen NordPool och varierar från månad till månad. Du kan enkelt följa elprisets utveckling genom att dra muspekaren över diagrammet och se skillnaderna mellan pris per kWh varje månad, år för år.

Elprisets utveckling

Elprisets utveckling påverkas framförallt av tillgång och efterfrågan i det område du bor – under vintern till exempel använder vi mer el och då går priset upp. Andra faktorer som påverkar elpriset är hur mycket oljan kostar, vad olika valutor står i, ekonomiska stöd som elcertifikat och utsläppsrätter (EUs styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser).

Elpris historik för elcertifikat

Priserna är angivna i öre/kWh exklusive påslag, energiskatt och moms.

NordPools spotpriser

 

Vanliga frågor kring elpris

Hur bestäms elpriset?

Enkelt förklarat bestäms elpriset efter tillgång och efterfrågan. Den nordiska elbörsen NordPool fungerar som ett auktionshus för el där elhandlare kan köpa och sälja sin el. Det finns flera marknadsplatser hos NordPool för olika typer av handel. Det som påverkar om priset går upp eller ner kan bero på många olika faktorer, så som om vattenståndet är lågt. Efterfrågan ökar också om det är kyligare väder och priset påverkas av hur mycket el som kan produceras.

Vad påverkar kWh priset?

Priset per kWh kan skilja sig beroende på vilken avtalsform du har. Har du ett rörligt elpris skiljer sig kWh priset från månad till månad. Sverige är indelat i fyra elområden som också påverkar ditt kWh pris. I de norra elområdena är kWh priset generellt sett billigare eftersom det finns ett överskott på el. Medan det i de elområden som ligger mer söder ut kan ha något högre elpris per kWh.

Hur väljer jag mellan fast eller rörligt elpris?

Det vanli­gaste är ett avtal med fast eller rörligt elpris. Det finns fördelar med båda avtalen och det vikti­gaste är att du gör ett aktivt val för vad som passar dig och din ekonomi bäst.

Känns valet mellan fast eller rörligt elpris svårt?

Ett tips för dig som har svårt att bestämma sig är att alltid börja med ett rörligt elpris. Det rörliga elprisavtalet har ingen bindningstid vilket göra att du när som helst kan gå över till ett avtal med fast elpris. Då slipper du funder på vilket avtal som är bäst för dig just nu, för det är alltid billigare att göra ett aktivt val än att bli tilldelad ett elavtal.

Tycker du då att det rörliga elpriset fungerar bra behöver du inte göra någonting utan låta avtalet löpa på tillsvidare. Att inte ha någon bindningstid kan vara en fördel i sig.

Vad ska du tänka på när du väljer mellan fast eller rörligt?
  • Boendesituation

Din boendesituation spelar givetvis in i valet mellan fast eller rörligt elpris. Bor du i en villa är elförbrukningen högre än i en lägenhet och eventuella höjningar i priset med ett rörligt elavtal kan slå hårt på ekonomin. Samtidigt får man heller då inte fördelen av att betala ett lägre pris när nivåerna för elpris är låga. Förbrukningen är ofta kopplad till bostadsform och generellt sett är förbrukningen högre desto större du bor, men undantag för fritidshus där elen kanske inte alltid är påslagen. Fundera över ditt eget boende och tänk igenom hur stor förbrukning du har eller kommer att få.

  • Personlig ekonomi

Har du lite mindre över i plånboken varje månad kan det vara en fördel att välja ett fast elpris, då vet du varje månad vad du betalar per kilowattimme och det kan inte bli några förändringar i priset under den tiden avtalet löper. Då är elräkningen jämnare och du vet med större säkerhet vad du ska betala per månad.

  • Intresse att följa elmarknaden

Är du intresserad och kan tänka dig följa elmarknaden är ett rörligt elavtal att rekommendera. Ett rörligt elpris brukar vara billigare över tid även om det kan skilja dig en del från månad till månad. Med Fortums app kan du enkelt följa elpriset och se hur det skiljer sig mellan månaderna och vad du ska betala. Vilket ger dig som konsument full transparens och koll över till avtal.

  • Tryggt eller varierande

Det kan kännas tryggt att betala samma pris per kilowattimme varje månad med ett fast avtal. Dock får du inte ett lägre pris om kilowattpriset går ner. Mycket handlar om dig som person och hur du gillar att sköta din ekonomi. Är du beroende av att ha ful kontroll eller kan tänka dig betala lite mer ibland, och lite mindre ibland?

El i hemmet

El i hemmet

Hem

Hur ser din elanvändning ut? Och hur inreder du bäst hemma med hjälp av rätt belysning? Här kan du läsa om några tips och trix för din elanvändning hemma.

Läs mer!
Par i soffa med laptop - företagskund med mellanstor elförbrukning

Aktuella erbjudanden

Vi har erbjudanden som passar dig som är student eller pensionär, dig som är på väg att flytta eller som bara behöver teckna ett nytt elavtal - ja oavsett var du befinner dig i livet helt enkelt.

Se våra erbjudanden

Tjej med paraply med sol i bakgrunden

Så sätts elpriset

Hur sätts egentligen elpriset och vilka olika faktorer påverkar det? 

Läs mer!

Certifiering: