Ett smartare elavtal - Teckna på 2 minuter.

Välkommen till en smartare vardag.
Kvinnor som springer över klipporna i skärgården

Elpriser - aktuella och historiska

Hur sätts elpriset? Vad är det aktuella elpriset idag jämfört med de historiska elpriserna? På den här sidan får du svar på frågor som rör elpriset.

Rörligt elpris

Populärt val
  • Aldrig någon bindningstid
  • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett medelpris per månad på elen
  • Vårt mest populära avtal, har historiskt gett det lägsta priset över tid. 
Beräkna rörligt elpris

Timpris

Nyhet
  • Aldrig någon bindningstid
  • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett nytt elpris för varje timme på dygnet
  • För dig som har möjlighet att följa elpriset dagligen och lägga om din förbrukning till dygnets billigare timmar
Beräkna ditt timpris

Fast elpris

  • Bind ditt elpris i 1 eller 3 år
  • Ett fast pris påverkas inte av förändringarna på elmarknaden
  • Du vet vad ditt kWh-pris är under hela avtalsperioden
Beräkna ditt fasta elpris

Vanliga frågor kring elpriser

Hur bestäms elpriset?
Chevron down

Den nordiska elbörsen NordPool fungerar som en auktionsplats för el där alla elhandlare köper och säljer sin el. Det som påverkar om priset går upp eller ner beror främst på tillgång och efterfrågan. Tillgången vid en given stund beror på hur mycket el som produceras i våra kraftverk. Mycket nederbörd och stark vind ger bra elproduktion från vatten- och vindkraft till exempel. Är det dessutom varmt ute blir hushållens uppvärmningsbehov lägre, dvs efterfrågan blir lägre. När tillgången är större än efterfrågan så sjunker elpriset, vilket gör att elen blir billigare. Och när efterfrågan blir större än tillgången så ökar elpriset. 

Sverige är indelat i fyra elområden som också påverkar ditt elpris. I de norra elområdena är elpriset generellt sett billigare eftersom mycket av Sveriges el produceras där och det därmed finns ett överskott på el. Medan det i de elområden som ligger mer söderut kan ha högre elpris.

Vad betyder timpris och månadspris?
Chevron down

Elavtal med rörligt elpris och som har timpris följer helt och hållet spotpriset per timme. Det innebär att du betalar det pris på elen som är satt under den givna timmen. Detta möjliggör att du kan planera din elanvändning och lägga konsumtionen på dygnets billigare timmar. Läs mer om timpris här.

Har du ett elavtal med rörligt elpris och har månadspris så följer du inte spotpriset per timme utan då får istället genomsnittspriset för månaden. Det är i dagsläget den vanligaste mätmetoden.

Så lägger du om till timpris
Chevron down

När du blivit kund hos Fortum och har ett aktivt, rörligt elavtal kan du lägga om från månadspris till timpris på två sätt:

I telefon – ring vår kundservice så hjälper vi dig lägga om till timpris.

Timmätning sköts av det nätbolag som äger elnätet i det område där du bor, men väljer du Fortum så sköter vi bytet åt dig och tar kontakt med din nätägare utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till tre månader beroende på vilket nätbolag du har, men går vanligtvis betydligt snabbare.

  • Timpris passar dig som vill och kan påverka din elförbrukning. Det möjliggör att du kan använda elen när den är som billigast och avstå vid pristopparna.
  • Timpris är inte för alla. Om du inte har möjlighet att lägga om de stora posterna i din elförbrukning riskerar din elräkning istället att bli högre.
  • Vi har många smarta funktioner i appen Mitt Fortum som hjälper dig hålla koll på elpriset och din förbrukning.
Vad är skillnaden på spotpris och timpris?
Chevron down

Spotpris och timpris är i grunden samma sak. Spotpriset är det som sätts timme för timme på elbörsen Nordpool, och som ligger till grund för både det rörliga månads- och timpriset. Timpris kallar vi det rörliga avtal som till 100% baseras på spotpriset på Nordpool. 

Läs mer om Nordpools spotpriser här

Läs mer om avtal med timpris här 

Hur väljer jag mellan fast och rörligt elpris?
Chevron down

Det finns fördelar och nackdelar med båda avtalen och det vikti­gaste är att du gör ett aktivt val för vad som passar dig och din ekonomi bäst.

Boendesituation

Din boendesituation spelar givetvis in i valet mellan fast eller rörligt elpris. Bor du i en villa är elförbrukningen högre än i en lägenhet och eventuella höjningar i priset med ett rörligt elavtal kan slå hårt på ekonomin. Samtidigt får man heller då inte fördelen av att betala ett lägre pris när nivåerna för elpris är låga. Förbrukningen är ofta kopplad till bostadsform och generellt sett är förbrukningen högre desto större du bor, men undantag för fritidshus där elen kanske inte alltid är påslagen. Fundera över ditt eget boende och tänk igenom hur stor förbrukning du har eller kommer att få.

Personlig ekonomi

Har du lite mindre över i plånboken varje månad kan det vara en fördel att välja ett fast elpris, då vet du varje månad vad du betalar per kilowattimme och det kan inte bli några förändringar i priset under den tiden avtalet löper. Då är elräkningen jämnare och du vet med större säkerhet vad du ska betala per månad.

Intresse att följa elmarknaden

Är du intresserad och kan tänka dig följa elmarknaden är ett rörligt elavtal att rekommendera. Ett rörligt elpris brukar vara billigare över tid även om det kan skilja dig en del från månad till månad. Med Fortums app kan du enkelt följa elpriset och se hur det skiljer sig mellan månaderna och vad du ska betala. Vilket ger dig som konsument full transparens och koll över till avtal.

Tryggt eller varierande

Det kan kännas tryggt att betala samma pris per kilowattimme varje månad med ett fast avtal. Dock får du inte ett lägre pris om kilowattpriset går ner. Mycket handlar om dig som person och hur du gillar att sköta din ekonomi. Är du beroende av att ha ful kontroll eller kan tänka dig betala lite mer ibland, och lite mindre ibland?

 

Känns valet mellan fast eller rörligt elpris svårt?
Chevron down

Ett tips för dig som har svårt att bestämma sig är att alltid börja med ett rörligt elpris. Det rörliga elprisavtalet har ingen bindningstid vilket göra att du när som helst kan gå över till ett avtal med fast elpris. Då slipper du funder på vilket avtal som är bäst för dig just nu, för det är alltid billigare att göra ett aktivt val än att bli tilldelad ett elavtal.

Tycker du då att det rörliga elpriset fungerar bra behöver du inte göra någonting utan låta avtalet löpa på tillsvidare. Att inte ha någon bindningstid kan vara en fördel i sig. 

Läs mer om valet mellan fast- och rörligt elpris här.

Hur kan jag minska mina elkostnader?
Chevron down

När elpriserna går upp så drabbar det många hushåll. Det går att påverka sina elkostnader dels genom att se till att man har rätt elavtal, men kanske främst genom att minska sin elförbrukning. Att hålla nere sin elförbrukning är inte bara bra för plånboken, utan även för miljön. För ju mindre el vi använder, desto mindre behöver vi producera.

Läs mer om hur du kan få ner dina elkostnader för hemmet här. 

Läs mer om hur du kan få ner elkostnaderna på ditt företag här. 

Vad är elpriset idag?
Chevron down

Jämför elpriser - historiskt och utveckling

I diagrammet nedan ser du hur det rörliga elpriset har utvecklats över tid de senaste åren. Det rörliga elpriset följer svängningarna för kWh pris på den nordiska elbörsen NordPool och varierar från månad till månad. Du kan enkelt följa elprisets utveckling genom att dra muspekaren över diagrammet och se skillnaderna mellan pris per kWh varje månad, år för år.

Elprisets utveckling

Elprisets utveckling påverkas framförallt av tillgång och efterfrågan i det område du bor – under vintern till exempel använder vi mer el och då går priset upp. Andra faktorer som påverkar elpriset är hur mycket oljan kostar, vad olika valutor står i, ekonomiska stöd som elcertifikat och utsläppsrätter (EUs styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser). Läs mer om hur NordPools spotpriser fungerar.

Elpris historik för elcertifikat

Priserna är angivna i öre/kWh exklusive påslag, energiskatt och moms.

Läs mer om hur elcertifikat fungerar.

Fortum tarkka
Appen Mitt Fortum

Vår app hjälper dig bli elsmart och sänka din elräkning

Collaboration partners
Trygghet

Vi är certi­fierat schysst elhandlare

Light bulb
100% fossilfritt

Elen du köper är fossilfri och kommer från sol, vind, vatten eller kärnkraft

Få full koll på din elanvändning och ta kontroll över dina elkostnader.

Teckna elavtal

Skaffa ett smart elavtal Jämför elpriser

Få full koll på elen med Mitt Fortum

Jämför elanvändningen

Se din totala elanvändning hittills för månaden och hur den är fördelat på dygnet. Du kan dessutom jämföra historiskt hur den skiljer sig mellan tidigare månader och år. Till och med jämföra din elanvändning med liknande hushåll.

Ställ in prisbevakning

När du har timpris kan du enkelt få följa spotpriset på el just nu. Så att du enkelt kan planera din elanvändning till dygnets billigaste timmar. Ställ dessutom in prisbevakning så att du kan få notiser när morgondagens priser understiger/överstiger angivet värde.

Ta reda på vad som drar mest

Följ och ta reda på vilka prylar i hemmet som drar mest el. Med hjälp av detta kan du enklare dra slutsatser kring vad du behöver energieffektivisera. Vare sig det är ditt duschande, din matlagning eller uppvärmningen.

Varför inte ladda ner Mitt Fortum och testa dig fram. 

Ladda ner

Våra populäraste tilläggstjänster

Lås elpriset under utvalda perioder

Priskollen

Tilläggstjänst
  • För dig som har rörligt elpris men som samtidigt vill ha viss förutsägbarhet
  • Minst 1 månad i taget med möjlighet att binda elpriset igen
Elavtal med Priskollen

Tillsammans för en renare värld

Miljöpaketet

Tilläggstjänst
  • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
  • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt
Elavtal med Miljöpaket

Försäkring för ditt elavtal

Trygghetspaketet

Tilläggstjänst
  • Ersätter dina utgifter för elräkning vid långvarig sjukdom eller arbetslöshet
  • Lägsta ersättning 2000kr/månad
Teckna med Trygghetspaket

Aktuella erbjudanden

Vi har erbjudanden som passar dig som är pensionär eller dig som är på väg att flytta eller som bara behöver teckna ett nytt elavtal - ja oavsett var du befinner dig i livet helt enkelt.

Se våra erbjudanden

Artiklar elmarknad

Elcertifikat - så fungerar det
Chevron down

För att hjälpa till att främja produk­tionen av förnybar energi skapades systemet med elcer­ti­fikat av regeringen 2003. Satsningen har varit framgångsrik och kommer nu därför att fasas ut.

Elmark­naden
Chevron down

På den här sidan har vi samlat infor­mation om vad som händer på elmark­naden just nu och vad du som kund kan göra. Är du kund vet du väl att du hittar infor­mation om ditt elavtal, fakturor, elanvändning, flytt direkt i Mitt Fortum?

Så sätts elpriset
Chevron down

Hur sätts egent­ligen elpriset och vilka faktorer är det som påverkar priset per kWh? Tillgång och efter­frågan, vädret och kostnader för utsläpps­rätter är faktorer som styr elpriset. Men även aktörer som Energi­mark­nads­in­spek­tionen och elbörsen Nord Pool har en stor inverkan på elpriset.

Våra fyra elområden
Chevron down

Sverige är indelat i totalt fyra elområden. Här kan du ta reda på vad ett elområde egent­ligen är och varför elpri­serna skiljer sig mellan våra elområden.

Varför är elpriset så högt?
Chevron down

Du har säkert hört att elpriset är baserat på utbud och efter­frågan, och antag­ligen känt av att elpri­serna började stiga under andra halvåret av 2022. I den här artikeln kan du läsa om hur elpriset sätts och varför det kommer sig att det har stigit?

Så här fungerar elmark­naden
Chevron down

Elmark­naden är en komplex och dynamisk struktur som reglerar produktion, distri­bution och konsumtion av elekt­ri­citet. Genom en samman­sättning av olika aktörer, såsom elpro­du­center, elnäts­fö­retag och elkon­su­menter, skapas en marknad där utbud och efter­frågan styr elpriset. Genom detta samspel mellan aktörer och prissättning möjliggörs en effektiv fördelning av elresurser och upprätt­hål­lande av elkva­litet och tillgäng­lighet. I den här artikeln går vi igenom hur elmark­naden fungerar och vilka olika aktörer som finns.

Elens historia
Chevron down

När elen uppfanns föränd­rades sättet på hur vi lever våra liv. Elens historia är fylld av spännande – vi var ju bara tvungna – event och uppfin­ningar. I den här artiklen går vi igenom elens historia från Benjamin Franklins drake till robot­damm­su­garen.

Så får du koll på elpri­serna i vinter
Chevron down

Att ha koll på elpri­serna under vinter­må­na­derna är avgörande för att kunna hålla budgeten i schack och fatta infor­merade beslut kring energi­an­vändning, i alla fall om man har lite högre förbrukning. När kylan biter sig fast och uppvärm­ningen står för en betydande del av elkost­na­derna, är det viktigt att vara medveten om de faktorer som påverkar elpri­serna och att kunna ta tillvara på möjlig­heter att spara pengar. Genom att hålla sig uppda­terad om elmark­nadens trender och utnyttja tillgängliga verktyg och tips kan man navigera genom vinterns elpris­sväng­ningar.

Vad händer på elmark­naden?
Chevron down

Elmark­naden är för tillfället som en jojo och går upp och ner nästan varje dag. För gemene man kan det vara svårt att hålla koll på, och kanske främst förstå vad det är som pågår. Fortsätt läsa för att få lite klarhet i vad som faktiskt händer på elmark­naden.

När är elför­bruk­ningen som högst?
Chevron down

Att vara smart med din elanvändning kan spara pengar på elräk­ningen. Om du håller koll på när elför­bruk­ningen, och därtill elpriset är som högst, kan du genom lite planering spara mycket pengar i månaden förutsatt att du har ett rörligt elavtal med timmätning. Om du har ett vanligt schablonmätt rörligt elavtal eller ett fastpris­avtal så gäller det istället att dra ner sin förbrukning för att spara pengar, då spelar det ingen roll när på dygnet du förbrukar elen.

Hur kan det vara brist på el?
Chevron down

Det pratas mycket om att det är brist på el i Europa, men hur kan det vara brist på el? Vad innebär det egent­ligen och behöver vi oroa oss för att en dag stå utan el? Vi går igenom vad elbrist är, hur det fungerar och om du behöver vara orolig.

Spotpris - sätts varje timme på Nordpool
Chevron down

Spotpriset sätts på elbörsen Nordpool och är enkelt förklarat det pris som vi elbolag köper in elen för. Spotpriset påverkar vad du som konsument betalar för din el och fungerar som en sorts riktpris, men det är inte samma sak som elpriset.

Artiklar el- och energibegrepp

Förstå elbegreppen
Chevron down

Kilowat­timmar, spotpris, elcer­ti­fikat och anlägg­nings-ID – begreppen är många. I den här artikeln går vi igenom vad de betyder och hjälper dig förstå elräk­ningen.

Så vet du om ett boende är energi­ef­fektivt?
Chevron down

De senaste åren har elen blivit dyrare och priset på elen har gått upp och ner på ett sätt som vi inte varit vana vid. Elpriset styrs av utbudet och efter­frågan av el, och detta påverkas av en rad olika faktorer som bland annat världs­läget och vädret. Med de varie­rande elpri­serna är vi många som har börjat fundera på vår egen elför­brukning och om det går att spara el och på så sätt även spara pengar.

Så mäter du din elför­brukning med en elmätare
Chevron down

Att mäta elför­bruk­ningen med hjälp av en elmätare är en enkel och effektiv metod för att få insikter om hushållets elkon­sumtion. Genom att installera en elmätare kan du få en detal­jerad överblick över hur mycket el du förbrukar och identi­fiera områden där du kan spara energi och minska dina elkost­nader. Läs vidare för att upptäcka hur du kan dra nytta av detta användbara verktyg!

Så hittar du ett energi­ef­fektivt boende
Chevron down

De senaste åren har elen blivit dyrare och priset på elen har gått upp och ner på ett sätt som vi inte varit vana vid. Elpriset styrs av utbudet och efter­frågan av el, och detta påverkas av en rad olika faktorer som bland annat världs­läget och vädret. Med de varie­rande elpri­serna är vi många som har börjat fundera på vår egen elför­brukning och om det går att spara el och på så sätt även spara pengar. Här ska vi titta på elför­bruk­ningen i olika typer av bostäder och hur man kan hitta ett så kallat lågener­gihus. Hur och var du bor har nämligen en stor betydelse för hur mycket el du förbrukar.

Certifiering: