Vi blir fler, städer växer och samhällen utvecklas. Det ställer krav på utbyggd infrastruktur och fler bostäder. Samtidigt behöver vi minska miljöpåverkan och öka andelen återvunnet material i byggbranschen och i samhället.
Varje år används cirka 10 miljoner ton sand och grus i betongtillverkning i Sverige, ett material som i många regioner blivit en bristvara. En stor mängd jord- och sandmassor grävs samtidigt upp och deponeras istället för att återvinnas eller återanvändas i ett cirkulärt flöde. Det har lett till att många deponier redan är fulla eller riskerar att bli det inom de närmaste åren.
– Vi kan inte fortsätta att ta ut jungfruligt material som vi gör idag. Material som redan snurrar ska återanvändas. Sand, till exempel, börjar bli en bristvara. Och utan sand kan vi inte rena vatten, säger Michael Kempi, affärsutvecklare på Fortum Recycling & Waste.
Gott hållbarhetssamarbete
År 2020 inledde Fortum ett hållbarhetssamarbete med Veidekke.
Veidekke startade med vägbeläggning i Norge redan 1936 och har sedan dess byggt samhälle och infrastruktur i Sverige, Norge och Danmark. Idag är de Skandinaviens fjärde största bygg- och anläggningsföretag.
– Fortum och Veidekke kompletterar varandra på ett bra sätt. Fortum är en seriös aktör med en stark miljöprofil och hög kompetens inom avfallshantering. Veidekke har bergtäkter på strategiska platser, egna anläggningsprojekt och en stor kundkrets, säger Susanne Johnsson, biträdande produktionschef på Veidekke.
Jordtvätt i Hakunge
Samarbetet kretsar kring Hakunge utanför Stockholm, där Veidekke har en av sina bergtäkter och där Fortum har etablerat sin första jordtvättsanläggning och branschens enda mobila anläggning i fullskalig storlek av detta slag. Anläggningen hanterar svårare förorenade massor och är byggd i ett mobilt containerformat för att kunna flyttas, exempelvis till stora saneringsprojekt.
Tack vare att Veidekke finns här sen tidigare kan befintlig infrastruktur användas och tomkörningar undvikas. Det betyder färre transporter, mindre miljöpåverkan och lägre kostnader.
Till Hakunge kommer material från olika byggprojekt i Storstockholm, till exempel från tidigare industrimark som återställs för att bygga ny infrastruktur och fler bostäder. Marken innehåller ofta metaller och oljeprodukter, och behöver renas.