Vanliga frågor kring el till företag
Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får in kring el till företag. Fick ni inte svar på er fråga? Kontakta vår kundservice på 020 – 818 818 eller via formuläret längst ner på sidan.
De vanligaste frågorna just nu
Ska ni flytta eller avveckla ert företag och därför behöver avsluta ert elavtal?
Ni behöver i första hand kontakta ert elnätsbolag för att avsluta nätavtalet. Därefter kontaktar ni oss för att flytta med ert befintliga elavtal till er nya adress.
Vi har blivit omförhandling utan vår vetskap, vad gör vi?
Vi skickar alltid ut ett brev 60-90 dagar innan avtalet löper ut med information om förlängning av ert elavtal. I det brevet får ni information om vilket sista datum ni måste kontakta oss för att säga upp eller ändra ert elavtal. Om ni inte kontaktar oss förlängs ert elavtal enligt samma villkor men med dagens aktuella pris. Om ni har missat brevet och vill ha en kopia är ni varmt välkomna att mejla oss på foretagkundservice [snabel-a] fortum [punktum] com.
Var hittar vi företagets fakturor?
Hur ser elmarknaden ut och vad är era rekommendationer inför vintern?
Elpriserna är just nu höga vilket beror på flera orsaker, bland annat brist på gas i Europa, begränsad överföringskapacitet mellan norra och södra Sverige, torrt väder och underhåll av kärnkraftverk. Med stor sannolikhet kommer vi fortsatt ha höga elpriser under hösten och vintern, men med stora variationer mellan olika dagar och dygnets olika timmar beroende på hur utbudet och efterfrågan ser ut från dag till dag. Att förutspå en exakt prisutveckling inför vintern är just nu väldigt svårt. Får vi en förhållandevis varm vinter med mycket vind och regn så att vindkraften och vattenkraften kan utnyttjas maximalt kommer priserna gå ner till nivåer mer i linje med vad vi haft tidigare år. Får vi däremot en kall och torr vinter med lite vind så kommer elpriserna fortsätta stiga, och vi riskerar till och med avstängning av elen vissa timmar på grund av elbrist. Även vad som händer i resten av Europa, t.ex. utvecklingen i kriget i Ukraina, får påverkan på elpriset eftersom vi har en sammankopplad europeisk elmarknad.
Hur bör ni som företagskund agera? Den stora osäkerheten gör att det just nu är väldigt dyrt att binda sitt elpris. Ett rörligt eller portföljförvaltat elpris är därför att rekommendera för er som har möjlighet att klara av vissa svängningar i elpriset. Vill ni öka tryggheten och förutsägbarheten i ett rörligt eller portföljförvaltat elavtal rekommenderar vi att lägga till tjänsten Prissäker.
Det andra ni kan göra för att minska er elkostnad är att minska er elförbrukning. Ett första steg för att minska sin elförbrukning är att skapa sig en överblick över hur er förbrukning ser ut idag, det gör ni enkelt i Fortum Online. Ta del av energispartips här eller ta del av vår energieffektiviseringsrapport här.
Vad är timmätning och hur fungerar det?
En åtgärd att minska sin elförbrukning och därmed sin elkostnad är att se över när på dygnet man förbrukar sin el och försöka ställa om sin förbrukning till billigare timmar, men detta gäller endast om man har ett timmätt elavtal. För att byta från schablonmätt till timmätt avtal måste ni först kontakta er nätägare för att säkerställa att ni har förutsättningarna för timmätning.
Det som är viktigt att ha i åtanke är att:
- Detta kräver att man jobbar mer aktivt med sin förbrukning och ändrar en del av sina vanor för att man faktiskt ska se en lägre elkostnad.
- Att sänka sin förbrukning kan kräva investeringar för att byta ut gamla maskiner och andra tekniska anordningar till mer energieffektiva och moderna lösningar.
- Det finns inga garantier för att elkostnaden går ner och för en del företagskunder kan det bli dyrare när man byter till ett timmätt avtal, exempelvis om man driver en verksamhet där förbrukningen är svår att flytta.
Vanliga frågor och svar
Vilket elavtal passar vårt företag bäst?
Det finns många faktorer som avgör vilket elavtal som passar ert företag bäst, bland annat hur er förbrukning ser ut och vilken risk ni vill ta. Vill ni ha koll på er kostnad och veta i förväg vad fakturan kommer att ligga på rekommenderar vi ett fast elavtal. Vill ni följa marknaders svängningar och ha chans till ett lågt pris rekommenderar vi ett rörligt avtal. Vill ni ha det bästa av båda världarna finns vårt vintersäkra elavtal där ni får ett fast pris under vintermånaderna och rörligt resten av året.
Fortum Smart är vår portföljförvaltning där ni kan luta er tillbaka och låta experterna göra inköpen av er el. Utifrån risk och prisstrategi arbetar våra experter för att erbjuda en så låg energikostnad som möjligt. Inköpen sker med god framförhållning och ni kan därför vinna mycket över tid.
Varför är vår elfaktura så dyr?
Det kan bero på att ni har ett så kallat anvisat elavtal. Det betyder att ni inte har gjort ett aktivt val av elhandelsbolag vilket kan leda till ett onödigt högt elpris. Första steget är alltså att göra ett aktivt val. Kontakta oss så hjälper vi er.
Själva elpriset påverkas av flera faktorer. En faktor är vädret. I Sverige kommer ungefär hälften av all energi från vatten- och vindkraft. Elpriset varierar därmed beroende på hur mycket el vi kan producera och hur stor efterfrågan är. Ju mer vinden blåser och vatten det är i våra forsar och älvar, desto större tillgång på el, vilket gör att priset sjunker om inte efterfrågan ökar lika mycket.
En annan faktor är elmarknaden. Det vi idag lite slarvigt benämner som ”elmarknaden” tillkom på 1990-talet då Sverige, Norge, Finland och Danmark avreglerade sina respektive elmarknader. För att konkurrensutsätta marknaden – och därmed gynna alla eltörstande konsumenter – skapades en dedikerad handelsplats. Denna elbörs fick namnet Nord Pool och här handlas det alltså med el till högst- och lägst bjudande, på precis samma sätt som på den vanliga aktiebörsen. För er som elkonsument har detta betydelse eftersom ert elpris styrs av de priser som elhandelsföretagen får betala när de köper in el. Detta påverkar dock bara de som har ett rörligt avtal.
Det som också påverkar er elfaktura är er förbrukning. Kanske kan ni bli mer effektiva i er förbrukning? Vi erbjuder er gratis elrådgivning där vi ger er tips för att minska förbrukningen och därmed era kostnader.
Vad är skillnaden på elhandel och elnät?
Er faktura består av två olika delar, en del som består av elhandel och en del som består av elnät. Fortum är ett elhandelsbolag därför benämns kostnaden från oss som Elhandel.
Elhandel är den del som ni betalar för själva elen som ni faktiskt använder. Vi erbjuder olika typer av elhandelsavtal. Ni som företagare får alltid rådgivning kring vad som passar just ert företag bäst! Boka rådgivning här.
Elnät avser bland annat drift och underhåll av elledningar i området där er lokal finns, d.v.s. elens infrastruktur. Ofta betalar ni en avgift för abonnemang och en avgift för elöverföring per använd kilowattimme (kWh). Ni kan inte välja elnätsägare eftersom det endast finns en nätägare per område runt om i landet.
Lite förenklat kan ni tänka er en kran där elhandeln är kostnaden för vattnet ni förbrukar och elnät är rören som leder vattnet.
Hur fungerar bytet av elleverantör?
Kan vi välja energikälla?
Ja, ni kan välja vilken energikälla ni vill att elen ska komma från, till exempel sol-, vind- och vattenkraft. Den energikälla ni väljer är inte nödvändigtvis den el ni kommer att få i uttagen, men det säkerställer att vi köper in den mängd el som ni förbrukar på ett år från er valda energikälla. Ni gör då en insats för miljön och stödjer produktionen av förnybar el. Ni får dessutom ett diplom som ni kan använda i er hållbarhetsredovisning.
Vad är autogiro och hur ansöker vi om att betala med autogiro?
Med autogiro görs en automatisk betalning direkt från ert konto, helt kostnadsfritt. Det finns många fördelar med autogiro. Ni slipper betala post- eller bankavgifter och slipper fylla i blanketter eller långa OCR-nummer. Er betalning sker alltid automatiskt på förfallodagen och ni slipper därför oroa er för påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor.
För att betala via autogiro är det enklaste att ni går in på er internetbank och anmäler er för autogiro där. Ni kan också ladda ner en autogiroblankett via länken nedan. Den skriver ni ut, fyller i och skickar kostnadsfritt till:
SVARSPOST
Energikundservice Sverige AB
20659888
169 20 Solna
Företag: Ladda ner blankett (pdf) här
Vi får inte våra e-postfakturor, vad ska vi göra?
Om ni har valt e-post som er fakturametod och inte får era fakturor kan det bero på flera saker.
1. Har ni anvigit rätt e-postadress? Om ni är osäkra på vilken e-post ni har angivit är ni varmt välkomna att kontakta vår kundservice på 020 818 818 vardagar mellan 08:00 och 17:00 eller via mejl på foretagkundservice [snabel-a] fortum [punktum] com.
2. Våra e-postfakturor skickas från Energikundservice AB och ni kan behöva göra vår avsändaradress no-replyinvoice [snabel-a] energikundservice [punktum] se till en betrodd avsändare. Det kan göras på olika sätt beroende på mejlklient.
Ni kan alltid se alla era fakturor i Fortum Online. Logga in eller skapa ett konto här!
Varför är svarstiden på omförhandlingen så kort?
Vi kan endast se fastpriserna 4 månader fram i tiden, därför kan vi inte skicka ut dem tidigare tyvärr.
Varför skickas all information gällande avtal ut postalt och inte via e-post?
Då det är viktig information som skickas ut måste vi försäkra oss om att det kommer fram och att det kommer rätt. Postala adresser uppdateras kontinuerligt via Skatteverket, det gör dessvärre inte mejladresser. Därför skickar vi denna typ av information via postala utskick.
Kan vi välja faktureringmetod?
Ja, ni kan välja vilken betalningsmetod som passar er bäst. Gör en insats för miljön och välj e-postfaktura till exempel. Läs mer om våra betalningsmetoder här.
Hur loggar man in på Fortum Online?
Första gången ni ska logga in?
För att använda Fortum Online måste ni först registrera er som användare. Registreringen är nödvändig för att skydda den information som ert företag eller förening har på Fortum Online. Registrering gör ni med ert kundnummer tillsammans med organisationsnummert. Den e-postadress ni anger vid registrering blir ert företags eller förenings användarnamn på Fortum Online. Ni kan börja använda Fortum Online direkt efter registrering. Använd samma länk som "logga in på Fortum Online" för att registrera er.
Varför har Fortum månadsavgift?
Månadsavgiften är en fast avgift som täcker våra olika administrativa kostnader. Den tar vi ut för att kunna köpa in el till våra kunder och för att kunna göra miljöinsatser som gynnar hela vår jord.
Är det Fortum som försöker kontakta mig?
När vi skickar ut SMS med avtal för godkännande via GetAccept kommer det alltid från nummer +46 76 51 93 311.
Vad händer för företag vid elbrist?
Om det faktiskt skulle bli elbrist i Sverige skulle troligtvis tre saker ske.
- Dagen innan elbrist uppstår kommer förmodligen buden på att köpa el för nästkommande dag överskrida tillgången. Priserna kommer rusa vilket förmodligen gör att vissa aktörer beslutar att dra ner eller helt stänga av sin förbrukning. Om detta sker kan det rädda situationen och vi slipper en tvingad nedsläckning.
- Om ovan inte räcker kommer reservkraft att startas upp, som oljekraftverket i Karlshamn. Andra länder kommer också tillfrågas om extra kraft som vi i Sverige får köpa in.
- Om varken priser eller reservkrafter kan undanröja effektbristen kommer lokala nät att få koppla ifrån icke samhällskritisk förbrukning enligt respektive nätområdes energiplan tills vi kommer i balans igen.
Hur vet vi om vårt företag kommer att påverkas av nedsläckningar?
Svenska Kraftnät är de som ansvarar för att vi har balans i elsystemet. Om de ser att en obalans verkar uppstå kommer de ge beslut till regionnäten om en frånkoppling. När dessa får en beordran från SvK om att frånkoppla ska det finnas en gemensam plan med kommunen om vilka elledningar som ska kopplas bort, en prioriteringsordning. Detta för att i största utsträckning skydda samhällskritiska verksamheter. En beordran om frånkoppling skulle mest troligtvis inte gälla ett helt nätområde utan delar i ett eller flera nät.
Hur länge en nedsläckning eller frånkoppling är beror på hur mycket el som saknas, så det kan vara från ett par minuter till flera timmar. Vem som kommer påverkas kan vi som elleverantör tyvärr inte svara på. Om ni känner er oroliga och vill veta kan ni kontakta er kommun som ska ha en energiplan med en prioriteringslista över vems förbrukning de måste stänga av. Störst risk för eventuella nedsläckningar är i SE3 och SE4.