Checklista - så sparar ni el på kontoret
1. Se över er ventilation.
Ofta finns konflikter mellan värme och kyla. Det kan till exempel vara att ventilationen har en lägre temperaturinställning än uppvärmningsanläggningen. Då jobbar dessa mot varandra. Se över rutiner och inställningar för respektive installation.
2. Täta fönster och dörrar.
Det är också bra att säkerställa att fönster och dörrar är ordentligt tätade så att inte värmen eller kylan smiter.
3. Sänk temperaturen på vintern och höj temperaturen på sommaren.
Att justera temperaturen bara några grader på kontoret kan göra underverk. Förändringen kommer sannolikt inte ens att märkas på jobbet.
4. Stäng av ventilationen på nätter och helger.
I kontorsfastigheter jobbar ventilationen ofta på kvällar, nätter, helger och röda dagar. Detta kan utgöra en onödig kostnad på tiotusentals kronor varje år.
5. Uppdatera till ett modernare ventilationssytem
Det finns en risk att ventilationssystemet använder omodern teknik med gamla fläktar och bristfällig återvinning av värme. En uppgradering kan vara väl investerade pengar. Luftmängderna på ventilationen kan också vara fel, eller i obalans.
6. Installera rörelsesensorer på belysningen
Belysning står ofta på i rum där det inte behövs. Installera rörelsedetektor på belysningen för atts äkerställa att det inte står och lyser i onödan.
7. Byt till energisnåla lampor
Att byta från glödlampor till LED lampor kan göra stor skillnad. En glödlampa på 60 W förbrukar 0,06 kWh/h medan en LED lampa på 18 W bara förbrukar 0,02 kWh/h.
8. Se över antalet lampor
Efter övergången till LED är det ibland installerat för mycket belysning så att man ligger långt över de värden som fastslagits av arbetsmiljöverket. Då kan det vara bra att ta bort ljuskällor helt.
9. Stäng av datorer och elektronisk utrustning
Ett kontors elektroniska utrustning behöver ofta inte stå på dygnet runt. Stäng av datorer, skrivare, kaffekokare och kopieringsmaskiner istället för att ha dem på standby.
10. Nyare utrustning är mer energisnål
Det kan ibland vara en bra idé att byta ut gammal utrustning till nyare, modernare som drar mindre el.
Hur mycket el förbrukar ett kontor?
Bland Fortums företagskunder är snittförbrukningen för ett kontor 19 350 kWh/år. Som kund hos Fortum kan ni se er faktiska förbrukning i Fortum Online.
Vilken elektronisk utrustning förbrukar mest el på ett kontor?
Grafen nedan visar den elektroniska utrustning som förbrukar mest el på ett kontor:
- Stationär dator 409 - 1260 kWh/år
- Bärbar dator 117 kWh/år
- Bredband 51 kWh/år
- Projektor 37 kWh/år
- Skrivare 19 kWh/år
- Läsplatta 1,1 kWh/år