Blogg

Så kan ni minska företagets elanvändning

Personer i möte på ett kontor

Idag är allt fler företag medvetna om vikten av att värna om vårt klimat och vill därför ta mer hänsyn till miljön i sin affärsverksamhet. Hållbarhet har blivit ett viktigt värde i arbetslivet, som väger tungt både när det gäller att driva företag och i de anställdas vardag.

Att spara energi är en stor del i klimatarbetet, och att minska elanvändningen är ett av de konkreta sätten att göra det på. Det är dock inte alltid helt enkelt att veta hur man ska minska sin elanvändning, därför har vi här samlat några generella tips.

Bevaka företagets elanvändning

Genom att ha ett verktyg där ni kan bevaka er elanvändning kommer ni snabbt se vad som ger mest effekt när ni gör förändringar.

Ni kan bevaka er elanvändning via vårt digitala verktyg Fortum Online som är tillgängligt för alla våra företagskunder. Verktyget ger information både om ert företags elanvändning och kostnader. Med hjälp av Fortum Online kan ni se tydliga förändringar i er förbrukning månad för månad men också timme för timme. När ni börjar se effekt på era förändringar, både på er elanvändning och minskade kostnader, kommer ni bli ännu mer motiverade att fortsätta ert goda arbete.

Inom vilka områden används elen mest?

Det första konkreta steget ni kan göra för att minska er elanvändning är att ta reda på vilka områden som förbrukar mest inom företaget och hur ni kan minska elanvändningen inom just dessa områden. Alla företag har så klart olika utmaningar när det gäller sin elanvändning men det finns några områden som många har gemensamt. Här har vi samlat de vanligaste eltjuvarna och tips på hur ni kan få ner elanvändningen.

Uppvärmning och nedkylning

Sveriges varierande årstider skapar utmaningar för uppvärmning och nedkylning av företagets lokaler. Värme- och nedkylningskostnaderna kan stiga mycket högt om de inte optimeras. Att sänka temperaturen på vintern och höja temperaturen på sommaren i lokalerna med bara några grader kan göra underverk, och förändringen kommer inte ens att märkas på jobbet.

Andra saker ni kan göra relaterat till uppvärmning och nedkylning är att stänga av systemen under den tid på dygnet som ingen befinner sig i lokalen – elda inte för kråkorna med andra ord. Det är också bra att se till att fönster och dörrar är ordentligt tätade.

Elektronisk utrustning

Kaffemaskiner, kylskåp, datorer och kopieringsmaskiner är väldigt vanliga på många företag och de förbrukar en del el. En tumregel att ha med sig är: ju äldre elektronisk utrustning, desto mer el förbrukar de. Att byta till nyare utrustning kan hjälpa företagets minskade elanvändning. Men se också över om ni har något gammalt som inte används som kan tas bort eller säljas.

Några andra tips att tänka på är att stationära datorer förbrukar mer energi än bärbara datorer och kyl- och frystemperaturen kan ibland vara onödigt låg och kan i vissa fall höjas några grader.

Att köpa ny utrustning kan verka som en stor investering, men i längden är det vettigt eftersom modern och lågförbrukande utrustning är säkrare, och ni kommer att märka skillnad i er elanvändning.

Belysning

Belysning är så klart nödvändigt, men det finns skillnader på vilka lampor man använder. När ni väljer lampor bör energivänliga val göras, så välj alltid LED-lampor istället för glödlampor.

Dessutom ska lamporna aldrig vara tända i onödan, särskilt om ingen befinner sig i det upplysta rummet. Rörelsesensorer kan vara ett alternativ eller att helt enkelt släcka efter sig när man lämnar rummet. Det är också värt att se över mängden belysning som krävs per rum, ett utrymme kanske inte behöver ett stort antal lampor.

Utnyttjandet av ytan

Ju större affärslokaler, desto mer el används vanligtvis. Därför är det bra att tänka på hur mycket utrymme som faktiskt behövs för ert företag. Kommer alla ytor att användas eller är det slöseri med plats?

Uppmuntra era anställda att spara el

Att få sina anställda att hjälpa till är ett bra sätt att minska företagets elanvändning, men hur får man dem att engagera sig?

Det är naturligtvis viktigt att gå igenom företagets policy gällande elanvändning med hela personalen samt hur man konkret vill spara el. Positiv uppmuntran är ofta en bra start och när man vet vad de ska göra är det mycket lättare att vidta dessa åtgärder i sin egen arbetsrutin.

Om företaget erbjuder tips för att spara el och uppmuntrar anställda att övervaka sin egen elanvändning medan de arbetar, är ni redan på rätt väg. Varför inte sätta upp ett gemensamt mål?

Bli ett mer energivänligt företag

För att sammanfatta, el kan sparas genom små förändringar och ett ändrat beteende. Bli bekanta med er nuvarande elanvändning och sätt mål för att minska elförbrukningen.

Om ni vill ha ännu mer konkreta och specifika råd och tips kan ni boka en personlig energirådgivning med våra experter. De tittar på just er verksamhet, på hur ni jobbar och på vilka sätt ni kan göra förändringar. Om ni har Fortum Online Pro så ingår en personlig energirådgivning. Ni uppgraderar enkelt till Pro inne i Fortum Online och ni kan boka rådgivningen via vår kundservice på 020-818 818.