Vilket elbolag ska ert företag välja?

Vilket elbolag ska man välja och vad är viktigt att tänka på när det är dags att byta elavtal? I denna guide går vi igenom det som är viktigt att tänka på.

Är det dags för företaget att byta elbolag eller är ni kanske ett nystartat företag som ska teckna ert första elavtal? Vilket elbolag ska man välja 2023? Att navigera bland alla elbolag på marknaden och förstå vilket som är bäst för just ert företag är inte alltid en enkel uppgift. Är det billigaste alltid det som är bäst eller finns det andra faktorer att ta hänsyn till? Här listar vi de 6 viktigaste sakerna som ni bör tänka på när ni väljer elbolag till företaget:

1. Pålitlighet

Det är viktigt att välja ett elbolag som är pålitligt och har transparenta elavtal utan dolda avgifter.Det är också viktigt att tänka på att välja en seriös aktör som är transparent kring avtalsvillkor och priser. I det stora utbudet av elbolag finns det tyvärr också oseriösa aktörer. Två tips för att ta reda på om ert framtida elbolag är pålitliga är att:

  • Hålla utkik efter certifieringen Schysst elhandel som Energiföretagen Sverige tilldelar de elbolag som uppfyller kraven. Varje år granskar de elbolagens säljprocesser, avtal etc.
  • Konsumentverkets energimarknadsbyrå listar också de bolag som får flest klagomål från kunder och förklarar också utförligt varför bolagen hamnar på deras lista. För att komma till listan klicka här.

2. Hållbarhet

Hållbarhet blir en allt mer central del i företagens vardagliga arbete och kraven på både företagen och dess leverantörer blir allt högre. Elbolagen är inget undantag från detta. Genom ert val av elbolag har ni också möjlighet att minska era koldioxidutsläpp och således också er klimatpåverkan.

För att veta vilka möjligheter som finns att påverka ert klimatavtryck så kan ni kika på elbolagets hemsida för att se om de arbetar med några hållbarhetsinitiativ och om ni har möjlighet att välja att få enbart fossilfri eller förnybar energi eller om ni till och med har möjlighet att välja vilken specifik källa ni vill få er energi ifrån. Hos en del leverantörer har ni nämligen möjlighet att välja om ni exempelvis bara vill ha energi från vattenkraft. Läs mer om hur det fungerar på Fortum här.

3. Elavtal anpassade för företag

Det är lätt att tänka att elbolag som elbolag, hur mycket kan det egentligen skilja sig? Ett företags förbrukningsprofil och behov kan skilja sig markant från en privatperson. Därför är det viktigt att det elbolag ni väljer förstår er som företag och erbjuder elavtal och tjänster anpassade efter era behov.

Fundera därför på vad ni som företag har för behov och vilka alternativ som finns. Några frågeställningar som är bra att ta ställning till är:

  • Din elförbrukning: Hur mycket el använder ditt företag?
  • Dina ekonomiska mål: Vill du ha stabilitet eller vill du spara pengar?
  • Dina hållbarhetsvärden: Vill du stödja förnybar energi?

För mer konkreta tips på vad ni ska tänka på när ni sedan väljer elavtal klicka här.

4. Inte bara ett elavtal

En del elbolag erbjuder också andra tjänster utöver själva elavtalen. Det kan vara digitala verktyg för att hålla koll på er förbrukning och administrera ert elavtal. Andra typer av tjänster som elbolag tillhandahåller företagskunder kan vara hållbarhetsorienterade tjänster som exempelvis energirådgivning, tjänster som underlättar ert administrativa arbete och ger er en tydlig överblick över er elanvändning.

Ta reda på vilka tjänster som är viktiga och passar ert behov. Behöver ni extra hjälp med att se över er förbrukning och kanske också klimatavtryck eller har ni ett större behov av att enklare kunna administrera fakturor och elavtal? Är ni osäkra på vad som passar er kan ni alltid kontakta en säljare för att bättre förstå hur elbolaget kan hjälpa er.

5. Tillgänglighet

Oavsett om det är en personlig kontakt eller kundservice är det viktigt att elbolaget finns tillgängliga för er när ni behöver det så att frågor och funderingar som uppstår kan lösas snabbt och effektivt. Elbolag med gedigen erfarenhet och ett fokus på kundrelationen gör att ni som företagskund kan känna att ni är i trygga händer och har experter att vända er till för att alltid få den bästa hjälpen för just ert företag och era behov.

För att få bättre insikt i huruvida ert framtida elbolag har god tillgänglighet för er så kan ni se vilka möjligheter det finns för att kontakta elbolaget, vilka öppettider kundtjänsten har samt undersöka vad det finns för recensioner av bolaget. Skulle ni fortsatt vara osäkra kan ni alltid höra av er till kundtjänst eller kontakta säljare. För exempel på hur vi på Fortum jobbar för att alltid finnas tillgängliga för våra kunder klicka här

6. Pris

Sist men inte minst så är priset naturligtvis en viktig faktor för de flesta företag. Det är bra att jämföra mellan flera olika elbolag och förstå vad som ingår i varje avtal så att ni kan förstå vilket elbolag som är billigast och bäst för just er. Bra leverantörer, som exempelvis är märkta med Schysst elhandel, kommer vara transparenta i sin prissättning, sina erbjudanden och ha tydliga avtalsvillkor. När ni jämför mellan olika elbolag så är ett tips att se över följande tre komponenter:

  • Elpriset: Hur mycket betalar ni per kilowattimme?
  • Övriga kostnader: Det finns ofta andra kostnader som kan tillkomma, till exempel en månadsavgift eller en påslag.
  • Leveransvillkor: Kontrollera leveransvillkoren för att se vad som ingår i priset.

Kom ihåg att hitta det billigaste elavtalet inte är det enda sättet att hålla fakturan nere utan det bästa sättet att dra ner på kostnaderna är att se över elförbrukningen och hitta sätt att dra ner på den. För mer tips kring hur ni kan energieffektivisera klicka här.

"Om man har en bra relation är inte det sista öret så viktigt"

Heat Restauranger

Restau­rang­kedjan Heat Restau­ranger valde ett flexibelt elavtal med tillägg­s­tjänsten Samfak­tu­rering som under­lättar deras administ­rativa arbete. Valet av elbolag avgjordes av en trovärdig kontakt­person.

Läs hela kundcaset

"Vi är absolut jättenöjda med vårt elavtal. Vi hade säkrat mycket innan elkrisen förra året."

Blomsterfonden

Den ideella föreningen Bloms­ter­fonden kan själva vara med och bestämma hur mycket av sin elleverans de vill säkra för att på längre sikt kunna bygga upp ett bra elpris tillsammans med sin kontakt­person på Fortum. Utöver ett bra elavtal är en trovärdig och nära kontakt­person viktigt i valet av elleve­rantör.

Läs hela kundcaset

"Jag är ofta skeptisk till stora bolag men vår personliga konaktperson avgjorde vårt val"

Vallsta Gård

Ett förutsägbart elavtal och en personlig kontaktperson är vad som är viktigast för fastighetsbolaget Vallsta Gård när de ska välja elbolag.

Läs kundcaset

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer!