Information kring de höga elpriserna

På den här sidan har vi samlat information kring de just nu höga elpriserna och vad du som kund kan göra. På grund av den rådande situationen kring de högre elpriserna har vi just nu längre kötider än normalt då ovanligt många ringer till oss. Du vet väl att du hittar information om ditt elavtal, fakturor, elanvändning, flytt med mera direkt i Mitt Fortum?

Logga in i Mitt Fortum

Vad kan du som kund göra?

Se över ditt nuvarande elavtal - det är viktigt att du funderar igenom din situation och gör ett aktivt val av det elavtal som du tycker passar dig bäst. Det går inte att ge ett generellt råd men här sammanfattar vi lite information om vad du kan tänka på. Läs mer om fast och rörligt avtal.
Rörligt elpris
 • Ditt elpris per kWh följer med svängningarna på marknaden, både upp och ner, och det är inte något som vi som elleverantör kan styra.
 • Just nu ser vi ett högt elpris men historiskt har våra kunder över tid tjänat på att ha ett rörligt avtal.
 • Du kan välja till tjänsten ’Prisskydd’ som ger dig en högre grad av förutsägbarhet då du under vinterhalvåret kan välja att binda ditt elpris två månader i taget. Läs mer här. Du kan enkelt lägga till den själv i Mitt Fortum eller höra av dig till vår kundservice.
Fast elpris
 • Ger dig en förutsägbarhet genom att du har ett fast elpris per kWh under hela bindningstiden.
 • Har du fast pris behöver du inte oroa dig över upp-och nergångarna vi ser på marknaden just nu. Men ditt pris följer heller inte med ner om marknadspriserna går ner.
Ladda ner Mitt Fortum-appen och få ännu bättre koll på din elanvändning - där kan du skapa en hushållsprofil som gör att du får bättre förståelse vad i ditt hem som använder mest el. Du kan även jämföra din elanvändning med liknande hushåll.
Läs våra energispartips - och ta reda på vilka tips som fungerar bäst och som gör mest på elräkningen.
Gå med i vårt kundprogram - där du genom att anta små klimatutmaningar kan sänka din elräkning. Logga in snabbt och enkelt med Bank-ID på Mitt Fortum och börja anta utmaningarna!

Varför är elpriserna höga just nu?

2020 präglades av låga elpriser tack vare extremt goda vattennivåer och mycket vind vilket bidrog till hög produktion av vind- och vattenkraft. Även om vi kunnat läsa om översvämningar på flera ställen i landet så var 2021 ett så kallat torrår, samtidigt som det har varit väldigt lite vind. Samtidigt har kärnkraften inte producerat i vanlig takt då det i flera reaktorer har skett underhållsarbete. Men det är inte det enda som påverkar, läs mer om orsakerna till det just nu högre elpriset i vår blogg.

Så du vet så innebär inte högre elpriser att vi tjänar mer pengar.

Regeringens kompensation för höga elpriser

Den 12 januari hade regeringen en presskonferens med anledning av de höga elpriserna. De meddelade att man kommer att ge ett tillfälligt elprisstöd till de hushåll som drabbats hårdast av de höga elpriserna.

Kompensationen kommer att ske automatiskt från ditt elnätsbolag, du som kund behöver alltså inte ansöka om kompensation (hitta ditt elnätsbolag här eller läs mer om skillnaden mellan elbolag och elnätsbolag här). Kompensationen gäller för december, januari och februari för hushåll med följande förbrukning:

Betalningsmodell elprisstöd

Tidpunkten för kompensation beror på hur ditt elnätsbolag väljer att hantera kompensationen. Läs mer om hur detta kommer att gå till i regeringens pressmeddelande.

Vår kollega Per-Oscar förklarar läget på elmarknaden och reder ut varför det ser ut som det gör. Han ger dessutom lite råd kring vad du som kund bör tänka på.

Vanliga frågor kring elpris

Hur bestäms elpriset?

Enkelt förklarat bestäms elpriset efter tillgång och efterfrågan. Den nordiska elbörsen NordPool fungerar som ett auktionshus för el där elhandlare kan köpa och sälja sin el. Det finns flera marknadsplatser hos NordPool för olika typer av handel. Det som påverkar om priset går upp eller ner kan bero på många olika faktorer, så som om vattenståndet är lågt. Efterfrågan ökar också om det är kyligare väder och priset påverkas av hur mycket el som kan produceras.

Vad påverkar kWh priset?

Priset per kWh kan skilja sig beroende på vilken avtalsform du har. Har du ett rörligt elpris skiljer sig kWh priset från månad till månad. Sverige är indelat i fyra elområden som också påverkar ditt kWh pris. I de norra elområdena är kWh priset generellt sett billigare eftersom det finns ett överskott på el. Medan det i de elområden som ligger mer söder ut kan ha något högre elpris per kWh.

Hur väljer jag mellan fast eller rörligt elpris?

Det vanli­gaste är ett avtal med fast eller rörligt elpris. Det finns fördelar med båda avtalen och det vikti­gaste är att du gör ett aktivt val för vad som passar dig och din ekonomi bäst.

Känns valet mellan fast eller rörligt elpris svårt?

Ett tips för dig som har svårt att bestämma sig är att alltid börja med ett rörligt elpris. Det rörliga elprisavtalet har ingen bindningstid vilket göra att du när som helst kan gå över till ett avtal med fast elpris. Då slipper du funder på vilket avtal som är bäst för dig just nu, för det är alltid billigare att göra ett aktivt val än att bli tilldelad ett elavtal.

Tycker du då att det rörliga elpriset fungerar bra behöver du inte göra någonting utan låta avtalet löpa på tillsvidare. Att inte ha någon bindningstid kan vara en fördel i sig.

Vad ska du tänka på när du väljer mellan fast eller rörligt?
 • Boendesituation

Din boendesituation spelar givetvis in i valet mellan fast eller rörligt elpris. Bor du i en villa är elförbrukningen högre än i en lägenhet och eventuella höjningar i priset med ett rörligt elavtal kan slå hårt på ekonomin. Samtidigt får man heller då inte fördelen av att betala ett lägre pris när nivåerna för elpris är låga. Förbrukningen är ofta kopplad till bostadsform och generellt sett är förbrukningen högre desto större du bor, men undantag för fritidshus där elen kanske inte alltid är påslagen. Fundera över ditt eget boende och tänk igenom hur stor förbrukning du har eller kommer att få.

 • Personlig ekonomi

Har du lite mindre över i plånboken varje månad kan det vara en fördel att välja ett fast elpris, då vet du varje månad vad du betalar per kilowattimme och det kan inte bli några förändringar i priset under den tiden avtalet löper. Då är elräkningen jämnare och du vet med större säkerhet vad du ska betala per månad.

 • Intresse att följa elmarknaden

Är du intresserad och kan tänka dig följa elmarknaden är ett rörligt elavtal att rekommendera. Ett rörligt elpris brukar vara billigare över tid även om det kan skilja dig en del från månad till månad. Med Fortums app kan du enkelt följa elpriset och se hur det skiljer sig mellan månaderna och vad du ska betala. Vilket ger dig som konsument full transparens och koll över till avtal.

 • Tryggt eller varierande

Det kan kännas tryggt att betala samma pris per kilowattimme varje månad med ett fast avtal. Dock får du inte ett lägre pris om kilowattpriset går ner. Mycket handlar om dig som person och hur du gillar att sköta din ekonomi. Är du beroende av att ha ful kontroll eller kan tänka dig betala lite mer ibland, och lite mindre ibland?

Login screen for Mitt Fortum

Mitt Fortum

 • Följ och jämför din elanvändning
 • Se och betala fakturor
 • Se och förbättra ditt elavtal
 • Ta med dig elen enkelt när du flyttar
 • Ladda ner appen för flest funktioner!

Till Mitt Fortum

fragorochsvar

Frågor och svar

Här hittar du de vanli­gaste frågorna och svaren. Om du inte får svar på din fråga här så är du välkommen att kontakta vår kundservice på 020–46 00 00.

Till Frågor och svar

Certifiering: