Blogg

Fast eller rörligt elpris – vad är billigast?

27 november 2021, 17:07

Branches in winter sun

För många elkonsumenter återkommer ständigt frågan om fast eller rörligt elpris. För den som bor i lägenhet är frågan möjligen inte av någon större vikt, men för fastighetsägare och villaägare kan det handla om många tusenlappar dyrare energi när elpriserna skjuter i höjden samtidigt som elanvändningen ökar under de kalla vintermånaderna.

Så hur har det sett ut historiskt – och stämmer det att rörligt elpris alltid är billigast i längden om man jämför? Johan Bonerfält är Fortums expert på priser och prediktioner. Han menar att hela frågan är felställd.

– Det är som att jämföra äpplen och päron. Det fasta elpriset baseras på marknadens totala förväntan på framtida spotpriser på el, medan det rörliga priset bara ger oss information om hur det har sett ut historiskt. Om man valt rätt eller fel kan bara avgöras när perioden är slut.

Vad kan det rörliga priset påverkas av?

– Först och främst styrs priset av parametrar som väder, hur tillgången på de olika energislagen ser ut samt på överföringskapaciteten och det flaskhalsar som vi kan se idag. Utifrån dessa parametrar gör marknaden en framtidsprediktion. Sen får man komma ihåg att det elpriser sätts i Euro, så det påverkas även av valutasvängningar.

Hur har det sett ut historiskt?

– Om man ser på 3-årsavtal, så var det en lång period mellan 2010-2015 då rörligt elpris var bättre. Mellan 2015-2019 var det tvärtom fast pris som blev mer förmånligt. Det handlar helt och hållet om tajming. Men du vet först efteråt om du prickade rätt.

Totalkostnad, Fastpris 1 år vs. Rörligt pris för motsvarande period

Vad är mest fördelaktigt för elbolagen?

– De flesta elbolagen förespråkar rörligt elpris eftersom de vet att de hela tiden får betalt för vad det kostar på marknaden. Ett fast elavtal är mer komplext för en elhandlare att hantera och elhandlaren tar över en del risker som kunden bär själv i ett rörligt avtal. Så det som på pappret är bäst för elleverantören, är nödvändigtvis inte bäst för kunden.

Så hur ska jag tänka som konsument?

– Jag tycker att du ska försöka tänka bort begreppen billigast och dyrast, för att istället fokusera på behovet av trygghet. Om det är en lång vinter där du ökar elanvändningen med 30-40 procent samtidigt som elpriserna ökar med 100 procent blir det snabbt väldigt mycket pengar. Även om fast elpris skulle bli dyrare i längden är det ändå en trygghet i att veta att fakturorna inte skjuter alltför mycket i höjden. 60 procent av elen används typiskt sett av ett hushåll under vintermånaderna. Jag menar att man kan se det fasta priset som en försäkringspremie. Vad är förutsägbarhet och trygghet värt för dig?

Skillnad totalkostnad, Fastpris 1 år vs. Rörligt pris för motsvarande period

Få full koll på din elanvändning

Du vet väl om att du som kund hos Fortum har allt om din el samlat på ett och samma ställe? Ladda ner appen (iPhone eller Android) och logga in på Mitt Fortum, med BankID, för att få full koll på din el.

Lås elpriset under utvalda perioder

Priskollen

Tilläggstjänst
  • Trygghet i att veta vad du betalar per kWh
  • Minst en månad i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov
  • Smart val för dig som har rörligt elpris men som samtidigt vill ha viss förutsägbarhet
Läs mer om Priskollen

Spara pengar och rädda miljön samtidigt

Få full koll på din elanvändning

  • Ta kontroll över din elanvändning och elkostnad
  • Undvik pristoppar genom möjlighet att tillfälligt binda elpriset
  • Få professionell energirådgivning och el från förnybara källor
Läs mer och teckna