Så får du koll på elpriserna i vinter

Att ha koll på elpriserna under vintermånaderna är avgörande för att kunna hålla budgeten i schack och fatta informerade beslut kring energianvändning, i alla fall om man har lite högre förbrukning. När kylan biter sig fast och uppvärmningen står för en betydande del av elkostnaderna, är det viktigt att vara medveten om de faktorer som påverkar elpriserna och att kunna ta tillvara på möjligheter att spara pengar. Genom att hålla sig uppdaterad om elmarknadens trender och utnyttja tillgängliga verktyg och tips kan man navigera genom vinterns elprissvängningar. 



 

Varför är elpriset högre under vintern?

Elpriset styrs av tillgången och efterfrågan på el och fastställs på den nordiska elbörsen Nord Pool varje timme. Vad är det då som påverkar tillgången på el? Vädret är en faktor, och när det regnar eller när snön smälter fylls vattenmagasinen upp, och vattenkraftverken kan producera billigare el. Vindkraftverken är beroende av att det blåser, och solpaneler av att solen lyser. Det innebär att när det blåser och när solen skiner kan mer el produceras vilket gör att elen kan bli billigare. Tillgången på el och därmed elpriset är mer väderberoende idag eftersom vi producerar mer el från förnybara energikällor. Och det är bra! För att klara våra klimatmål är det viktigt att vi använder så mycket miljövänlig el som möjligt. Även faktorer i vår omvärld påverkar elpriset. Några exempel är värdet på den svenska kronan i förhållande till euron, då all elhandel sker i euro. Kostnaden för utsläppsrätter, marknadspriser på kol, olja och gas samt EU:s styrmedel för att minska föroreningarna från växthusgaser är andra faktorer som har betydelse för elpriset. Efterfrågan på el styr också elpriset. På vintern förbrukar till exempel hushållen mer el för att värma upp sina bostäder än under sommarmånaderna, och elpriset stiger. Vissa perioder kan det också vara svårt att överföra tillräckligt med el från norra Sverige, där mycket el produceras, till södra Sverige där mycket el förbrukas. Elnätet räcker helt enkelt inte till och detta leder i sin tur till att utbudet av el inte räcker till den efterfrågan och elpriset stiger. Elpriset är därför ofta högre i de södra delarna av landet.

Rörligt elavtal är oftast billigast

Ett rörligt elavtal varierar efter elpriset på elmarknaden Nord Pool. Efter ett månadsavslut räknas ett genomsnittspris fram för månadens alla dagar och din elräkning varierar därför månad från månad, beroende på vad elpriset blev på elbörsen och din elförbrukning för den månaden. Sett över ett längre tidsperspektiv lönar det sig ofta att teckna ett avtal med rörligt elpris för att få en lägre elkostnad.

Fast avtal skyddar mot prissvängningar under vintern

Till skillnad från ett rörligt elpris som varierar månad till månad så har ett fast elavtal samma pris per kilowattimme under hela bindningstiden. Har du ett fast elpris kommer du också att veta hur stor din elräkning är om du vet hur mycket el du förbrukar varje månad. Det kan vara en stor trygghet för hushåll som vill ha koll på sina utgifter. Ett fast elprisavtal kan därför vara mycket gynnsamt under vintern när elförbrukningen är hög och elen ofta dyr. Bor du i en eluppvärmd villa kan ett fast elavtal under vintermånaderna spara mycket pengar och du slipper oroa dig för elpristoppar. Hur ser elpriser ut i vinter? Ja, det vet vi inte ännu. Troligtvis kommer elpriserna att variera mer än vi har varit vana vid. Precis som det gjort de senaste åren. Elen i vinter kommer därför antagligen att bli dyrare igen. Söker du trygghet och förutsägbarhet så är ett fast elpris något för dig. Det kan vara särskilt gynnsamt för dig som bor i södra Sverige där risken för stigande elpriser är större där. Är inte det lika viktigt så kan du välja ett rörligt elpris som ger dig större möjlighet till ett lägre pris över tid.

Certifiering: