När är elförbrukningen som högst?

Att vara smart med din elanvändning kan spara pengar på elräkningen. Om du håller koll på när elförbrukningen, och därtill elpriset är som högst, kan du genom lite planering spara mycket pengar i månaden förutsatt att du har ett rörligt elavtal med timmätning. Om du har ett vanligt schablonmätt rörligt elavtal eller ett fastprisavtal så gäller det istället att dra ner sin förbrukning för att spara pengar, då spelar det ingen roll när på dygnet du förbrukar elen.

Vad går elen till i en bostad?

Har du funderat på vad elen går till i din bostad? Den mesta elen går faktiskt till uppvärmning av bostaden och till varmvatten. Hur stor elförbrukningen är beror på bland annat hur många personer som bor i hushållet, vilka vanor personerna har, var i Sverige bostaden ligger, hur väl bostaden är isolerad och så klart vilket uppvärmningssystem som finns. Två familjer som bor grannar i likadana hus kan alltså ha väldigt olika elräkningar. Först och främst beror det på hur villorna värms upp, vilken inomhustemperatur man har och hur välisolerade husen är. Sedan beror det väldigt mycket på vilka personer som bor i husen. En aktiv familj med idrottsintresserade tonåringar kommer att använda mycket mer el än ett pensionärspar. Den aktiva familjen kommer helt enkelt att duscha mer, tvätta mer, laga mer mat och diska mer. Skillnader på elräkningarna mellan grannarna beror också på vilket elhandelsavtal de har tecknat, men det återkommer vi till.

Hur ser då elförbrukningen ut i snitt för en lägenhet och en villa? En normal energiförbrukning för en villa som värms upp med el är cirka 25 000 kWh (kilowattimme) per år. Bor du i ett hus som värms med fjärrvärme eller på något annat sätt som inte är med el är den normala elförbrukningen istället cirka 5 000 kWh/år. Normal elanvändning för en lägenhet är ungefär 2 000 kWh per år. Många lägenheter är anslutna till fjärrvärmenätet och använder alltså inte el för uppvärmning.


Elförbrukning över året

Elanvändningen varierar beroende på årstid. På vintern förbrukar ett hushåll mer el och under de varma sommarmånaderna förbrukas mindre el. Det innebär i sin tur att elräkningen varierar under året. Hur kostnaderna för elen påverkas beror dels på hur stor elförbrukningen är och dels hur mycket elen kostar per kWh. Ett hushåll som förbrukar mycket el är känsligare mot variationer i elpriset per kWh. Bor du i ett eluppvärmt hus kommer din elräkning att vara betydligt dyrare från november till februari. Bor du däremot i en lägenhet kommer elförbrukningen per månad vara ganska liten.

När är elen billigast?

Elpriset styrs av tillgången och efterfrågan på el. Faktorer som påverkar är bland annat vädret som styr hur mycket vind-, vatten- och solkraft som kan produceras. Även världsläget påverkar elpriset eftersom vi både importerar och exporterar el. I Sverige produceras mest el i de norra delarna av landet, medan efterfrågan på el och elförbrukningen är större i de södra delarna. Detta påverkar också elpriset och innebär att elen är billigare i norra Sverige och dyrare i södra Sverige. När efterfrågan på el är stor ökar också priset. Det betyder att elpriset ofta är högre på morgonen när många duschar och lagar frukost och senare på eftermiddagen och kvällen när många lagar middag, sätter på disk- och tvättmaskinen och tittar på filmer eller serier. Under sena kvällar, på nätterna och under helgerna när många arbetsplatser är stängda är elförbrukningen och därmed elpriserna ofta lägre.

Olika elavtal

Hur mycket elen kostar beror på hushållets elförbrukning och priset på elen från elhandelsbolaget. Det finns flera olika elhandelsavtal: fastprisavtal, rörligt avtal och timprisavtal. Med ett fastprisavtal förändras inte elpriset under avtalsperioden. Du betalar samma pris per kWh oberoende av när elen förbrukas. För ett hushåll som förbrukar mycket el och har mindre ekonomiska marginaler kan ett fast elavtal vara ett bra alternativ. Då vet man ungefär hur stor elräkningen kommer att vara varje gång. Under den senaste tiden har vi dock sett en stor variation i elpriset. Med dagens osäkra elmarknad finns därför alltid en risk att binda elpriset till ett för högt pris.

Ett rörligt elpris innebär att priset följer elbörsen Nord Pool, och du betalar ett medelvärde av elpriset under månaden. Du betalar alltså mindre för elen när den är billig och mer när den är dyr. Har du koll på din elförbrukning och är trygg med att elräkningen varierar månad för månad kan ett rörligt elavtal vara aktuellt. Ett alternativ kan vara att teckna ett fastprisavtal under månaderna när elförbrukningen är hög för att på ett bättre sätt kunna kontrollera elräkningen, och sedan ha ett rörligt avtal under månaderna med lägre elförbrukning. Det finns också ett avtal som heter timprisavtal. Det innebär att ditt elpris justeras varje timme och styrs av elpriset på elbörsen. Ett timprisavtal kan passa dig som kan styra din elförbrukning till dagar och timmar på dygnet när elpriset är lågt. Med ett timprisavtal kan du aktivt spara el och på så sätt sänka din elräkning genom att till exempel ladda bilen eller sätta på disk- och tvättmaskinen när elpriset är som lägst. Tänk på att det inte bara är elen du betalar för på din elräkning. När du får elräkningen är också avgifter för elnätet, skatter och moms inkluderade i priset.

Dra ner på elförbrukningen

Ett hushålls elförbrukning påverkas av flera faktorer, bland annat:
 

· uppvärmningssystem

· isolering

· antal personer

· geografiskt läge

· vanor.

Det finns flera saker du kan göra för att minska elförbrukningen. Eftersom en stor del av elförbrukningen går till uppvärmningen kommer det att göra stor skillnad om du sänker inomhustemperaturen. En grad kallare inomhus kan faktiskt minska elförbrukningen med så mycket som ungefär fem procent. Värmer du upp ditt hus med el kan det också vara värt att fundera över att installera ett nytt uppvärmningssystem. Andra saker du kan göra för att minska din elförbrukning är att tilläggsisolera, täta fönster, använda LED-lampor, duscha kallare och kortare samt tvätta kläder i 40 grader istället för i 60 grader. Se också till att tvättmaskinen och diskmaskinen är välfyllda innan du sätter på ett tvätt- eller diskprogram.

Certifiering: