Byt elbolag till Fortum - Så byter du elavtal och elleverantör

Genom att byta elbolag till Fortum bidrar du till en mer hållbar framtid. Hos oss får du alltid 100% fossilfri energi. Vi bidrar tillsammans till att skapa framtidens hållbara energisystem genom att satsa på förnybara energikällor, öka resurseffektiviteten och forska kring smarta energilösningar.

Byt elleverantör
Environmental friendly
100% fossilfritt

På Fortum får du alltid 100% fossilfri el, alltså el som kommer från sol, vind, vatten eller kärnkraft.

Collaboration partners
Trygghet

Vi är certi­fierat schysst elhandlare

New contract
Teckna med fullmakt

När du tecknar ett avtal med fullmakt kan vi hjälpa dig att avsluta ditt nuvarande elavtal och vänta ut din nuvarande bindningstid.

Vi hjälper dig byta elleverantör

Att byta elleverantör på Fortum är enkelt. Det bara några minuter och med hjälp av en fullmakt kan vi göra allt åt dig!

Byt elleverantör

Våra handläggare hjälper dig

Behöver du hjälp eller har frågor om att byta elleverantör så finns våra duktiga handläggare alltid tillgängliga på telefon. Våra öppettider är vardagar 08:00-17:00.

020-46 00 00

Så fungerar Fortum som elleverantör

Med lång erfarenhet inom energi har vi på Fortum skräddarsydda erbjudanden för att leverera el till dig som kund. Oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa har vi avtal som är anpassade för din boendeform. Välj mellan fast eller rörligt elpris, med eller utan bindningstid.

Du kan även lägga till Miljöpaketet som ser till att du får all din el från förnyelsebara källor (sol, vatten eller vind). Valen är många men finns till för att du som kund ska hitta det avtal som passar just dina behov.

Byt elleverantör till Fortum – så gör du

Oavsett om du har en elleverantör idag där du har bindningstid kan du byta elleverantör till Fortum redan idag. När du tecknar ett avtal hos Fortum kan du välja att genomföra din ansökan med fullmakt. Med fullmakten kan Fortum ta fram ditt anläggnings-ID och avsluta ditt nuvarande avtal hos din elleverantör. När eventuell bindningstid har löpt ut startar Fortum upp avtalet och tar över som din elleverantör vilket gör att du som kund inte riskerar att bli slut- eller dubbelfakturerad.

Kontrollera bindningstiden

Du vet väl att du kan byta till Fortum trots att du har avtal med en anna elleverantör? Allt vi behöver är en fullmakt och ditt anläggnings-ID, så tar vi över när bindningstiden löper ut - så slipper du slut- eller dubbelfakturering.

Står samma person på elnätsavtalet?

Dubbelkolla att det är samma person i hushållet som står på avtalet för elnät och elevtal. Du kan läsa mer om skillanderna mellan elbolag och elnätsbolag längre ner på sidan.

Vi hjälper dig hela vägen

När du väl bestämt dig är det enkelt - vi börjar så snart det är möjligt att förse ditt hushåll med 100% fossilfri el.

Skillnaden på elbolag och elnätsbolag

Elnätsbolaget är det företag som möjliggör att ditt hushåll kan ta emot ström. De ansvarar för elledningarna som går till huset och alla i närliggande områden har samma elnätsbolag, elnätsbolaget går alltså inte att byta ut. Den 1 juni 2015 sålde Fortum sin elnätsverksamhet till Ellevio. De regionnät Fortum ägde tidigare tillhör idag alltså Ellevio. Det betyder att Ellevio hjälper dig med information om strömavbrott och andra elnätsärenden på ellevio.se.

Elleverantören, eller elhandlaren, är det företag som ansvarar för den el hushållet förbrukar, alltså hushållsel. Du kan själv välja fritt vilket företag du vill ska stå för din elförbrukning. Du kan själv påverka din förbrukning genom att ändra dina vanor. Släck alltid lampor när du lämnar hemmet, sätt inte igång diskmaskinen förrän den är helt full, när du investerar i nya vitvaror se till att de är så energisnåla som möjligt. Ha inte handdukstorken på dygnet runt. Det finns mängder av åtgärder för att minska energiförbrukningen som i slutändan leder till en billigare faktura för hushållselen från elleverantören.

Vad är då ett elbolag?

Ett företag som producerar energi kallas energibolag, eller elbolag. Fortum är både ett energibolag och ett elhandelsbolag. Detta eftersom vi producerar energi, och levererar din el. Elbolag är den vanligaste termen folk använder oavsett om de menar elnätsbolag, elhandelsbolag eller energibolag.

Finns det några regler kring att byta elbolag/elleverantör?

Det finns två delar av ditt elavtal – elhandel och elnät. Elhandelsavtalet kan du alltid byta till det elbolag som du anser passar dig bäst. Elhandelsavtalet styr hur mycket du betalar per kilowattimme (kWh) och du har alltid rätt att byta elbolag till det som är mest förmånligt för dig.

Du kan däremot inte byta elnätsföretag då du som konsument måste nyttja det elnät som finns där du bor. Elnätsföretaget står för drift och underhåll av elledningarna som ombesörjer ditt hem med el.

Har du frågor om Fortum som elleverantör?

Har du frågor och vill prata med någon så finns våra kompetenta handläggare på plats för att besvara dina frågor både via mail och telefon. Våra öppettider är vardagar mellan 08:00-17:00. Kontakta oss så berättar vi vad som gör Fortum till rätt elleverantör för dig. Till kundservice

Vanliga frågor kring elavtal

Hur vet jag vilket elavtal jag har?
Chevron down

Vilket avtal du har ser du på din faktura. Informationen hittar du under avsnittet "Ditt elavtal". 

Är du kund hos Fortum kan du även logga in på Mina sidor för att se ditt elavtal. Missa heller inte vår app Mitt Fortum där du kan se ditt elpris, följa din elanvändning och jämföra den med liknande hushåll, betala din faktura direkt med Swish och mycket mer.

Är du inte kund hos oss? Teckna avtal idag!

Vad händer när mitt elavtal löper ut?
Chevron down

Vi kommer att kontakta dig med ett nytt erbjudande två månader innan avtalet löper ut med det elpris som är aktuellt just då. Om vi inte hör något från dig innan avtalet löpt ut så omförhandlas ditt elavtal automatiskt till ett det angivna erbjudandet du har fått i ditt omförhandlingserbjudande. Du kan närsomhelst höra av dig till oss om du undrar något via telefonnummer 020 – 46 00 00.

Hur ändrar jag mitt elavtal?
Chevron down

Du är välkommen att kontakta vår kundservice på telefon 020 – 46 00 00. På så sätt kan vi hjälpa dig att välja det elavtal som passar ditt hushåll bäst. 

Om du redan har ett elavtal hos oss kan också skräddarsy ditt elavtal så att det passar dina behov, läs mer om våra tilläggstjänster här!

Vad är elpriset idag?
Chevron down

Via NordPool kan du se det aktuella marknadspriset för el.

Du kan också läsa mer om våra elpriser och se statistik över elpriser över tid.

Vilka elavtal finns det?
Chevron down

Du kan hitta mer information om våra elavtal på respektive sida nedan:

  • Rörligt elpris: Passar dig som är aktiv och följer elmarknaden. Rörligt elpris följer elbörsen och kan därmed skilja sig från månad till månad.
     
  • Fast elpris: Passar dig som vill veta vad du kommer betala för elen du använder. Du kan binda avtalet i 1 eller 3 år.
     
Hur gör jag när jag ska flytta?
Chevron down

Vare sig om du redan är kund hos Fortum eller inte kan du själv teckna elavtal för ditt nya boende smidigt och snabbt här!

Oavsett om du är kund sedan innan eller inte så är du också varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med din flytt. 

Se ditt elpris och teckna elavtal

Teckna elavtal här
Certifiering: