Timpris - nytt elpris för varje timme på dygnet

Om du har ett rörligt elavtal med timpris så betalar du det pris för elen som gäller just den timmen.

Teckna timprisavtal

Vad är timpris?

Timpris innebär att ditt rörliga elpris sätts timvis, det betyder att du får ett nytt elpris för varje timme på dygnet. Skillnaden mellan ett traditionellt rörligt elavtal, som ger dig ett medelpris på elen per månad, och ett rörligt elavtal med timpris, är således att du kan påverka din elräkning genom din förbrukning i större utsträckning. Kanske sätter du timer på diskmaskin och tvättmaskin eller låter bli att duscha när elpriset är som högst.

Allra störst effekt av timpris får du om du har möjlighet att flytta stora förbrukningsposter, som uppvärmning och varmvatten, till dygnets billigare timmar. Men se upp, med timpris kan din elfaktura bli både billigare och dyrare beroende på just dina vanor.

För- och nackdelar med timpris

När du byter till timpris och din månadskostnad i större utsträckning påverkas av hur och när du använder elen, innebär det att det kan bli både billigare och dyrare beroende på dina vanor. Skaffar du timpris men sen lever precis som innan, och förbrukar mycket el på tider då elen är som dyrast – kan din elräkning bli dyrare än om du hade haft ett rörligt elavtal med månadspris. Men om du däremot är duktig på att kolla när elpriset sjunker och lägga om din konsumtion till de tiderna, ja då kan elräkningen komma att bli lägre. Har du dessutom smarta produkter hemma, som exempelvis tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare som du kan schemalägga för användning under dygnets billigare timmar så ökar möjligheterna ytterligare att påverka kostnaden. Hur mycket lägre är svårt att säga, det beror på hur mycket el ditt hem förbrukar och också på elpriset i det stora hela.

Då bör du inte välja timpris

Om du inte är såpass flexibel att du kan förflytta delar av din elförbrukning till dygnets billigare timmar, så riskerar snarare din kostnad att öka jämfört med rörligt elavtal med månads-/schablonpris. Om du tex. befinner dig i ett läge där du inte har möjlighet att aktivt följa upp din elförbrukning och timkostnaden bör du överväga att välja månads-/schablonpris istället.

När är elen som billigast?

Eftersom elpriset styrs av tillgång och efterfrågan så är elpriset oftast högre de timmar då flest använder el, och lägre när få gör det. I regel så brukar elpriset vara som lägst under nattetid och högst på dagen, i synnerhet på morgon och sen eftermiddag/kväll. Kan du styra så att din förbrukning hamnar utanför de timmar då flest använder elen, kan du påverka din egen elkostnad.

Timpriset: natt och dag

Under dygnets morgontimmar mellan 06.00-09.00 går vanligtvis timpriset upp då detta sammanfaller när folk i regel går upp, duschar, sätter på kaffe etc. I regel så är elen som allra billigast mellan klockan 2 och 4 på natten vilket innebär att du kan spara pengar om du förflyttar förbrukningen till de timmarna, även om det inte är möjligt att göra med allt kan du kanske försöka automatisera delar av hemmet med smarta lösningar. Nästa prisstopp kommer allt som oftast runt kl.16.00-19.00 då många kommer hem från jobbet och sätter igång med bland annat matlagning, tvätt, disk. Sedan brukar priset återigen falla tillbaka något runt 19.00-20.00 och framåt.

Så byter du till timpris

För att kunna skaffa timpris behöver du ändra till timmätning av din elmätare och det sköts av det nätbolag som äger elnätet i det område där du bor, men väljer du Fortum så kan du välja timpris när du tecknar ditt elavtal så sköter vi bytet åt dig och tar kontakt med din nätägare utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till tre månader beroende på vilket nätbolag du har, men går vanligtvis betydligt snabbare.

Hitta rätt elavtal

Teckna nytt elavtal

Mitt Fortum-appen hjälper dig hålla koll

Ställ in spotprisbevakning

När du har rörligt elpris med timpris/timmätning kan du enkelt få följa spotpriset på el just nu. Så att du enkelt kan planera din elanvändning till dygnets billigaste timmar. Ställ dessutom in prisbevakning så att du kan få notiser när morgondagens priser understiger/överstiger angivet värde.

Ta reda på vad som drar mest

Följ och ta reda på vilka prylar i hemmet som drar mest el. Med hjälp av detta kan du enklare dra slutsatser kring vad du behöver energieffektivisera. Vare sig det är ditt duschande, din matlagning eller uppvärmningen.

Varför inte ladda ner Mitt Fortum och testa dig fram.

Ladda ner

Vanliga frågor kring timpris

Vem passar timpris för?
Chevron down

Om du har en lite högre förbrukning och har möjlighet att flytta/styra din förbrukning till timmar med lågt pris (t.ex. via elbil, smart värmepump, smarta vitvaror, din elkonsumtion osv.) så finns det absolut besparingspotential. Har du dessutom solceller är det en utmärkt kombination.

 

När passar timpris mindre bra?
Chevron down

Om du i princip bara har hushållsel (ingen uppvärmning, ingen elbil osv.) och har ”normala” rutiner (inget skiftjobb osv.) är elförbrukningen oftast relativt låg och relativt svår att flytta i någon större utsträckning. Energianvändningen bidrar till komfort och livskvalitet. I ett hushåll med moderna vitvaror kan man programmera t.ex. tvättmaskin och diskmaskin att köras på natten, men matlagning, tv, dator, belysning osv. vill man ju gärna ha när man är vaken.

 

Så lägger du om till timpris
Chevron down

När du blivit kund hos Fortum och har ett aktivt, rörligt elavtal kan du lägga om från månadspris till timpris på två sätt:

I appen – ladda ner appen Mitt Fortum och lägg om till timpris med några klick.

I telefon – ring vår kundservice så hjälper vi dig lägga om till timpris.

Timmätning sköts av det nätbolag som äger elnätet i det område där du bor, men väljer du Fortum så sköter vi bytet åt dig och tar kontakt med din nätägare utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till tre månader beroende på vilket nätbolag du har, men går vanligtvis betydligt snabbare.

 

Kan man byta tillbaka om man ångrar sig?
Chevron down

Svaret på den frågan är faktiskt ”Nja”. En nätägare har skyldighet att lägga om din mätare på timmätning om du efterfrågar det, däremot har nätägaren ingen skyldighet att lägga tillbaka dig på månadsmätning om du skulle ångra dig. Det innebär att det helt enkelt skiljer sig mellan nätägare hur lätt det är att byta tillbaka. Vill du vara på den säkra sidan är det bra att kontakta sin nätägare och fråga innan du går över till timmätning, om du vet med dig att du eventuellt vill byta tillbaka i framtiden.

Vad är skillnaden på spotpris och timpris?
Chevron down

Timpriset baseras på spotpriset. Spotpriset är det riktpris som sätts på elbörsen Nord Pool och som i sin tur ligger till grund för det rörliga elpriset och därmed timpriset. 

Är elen billigare på natten?
Chevron down

Elpriset påverkas av hur många som använder elen och i regel så innebär det att elen är billigare på natten, då de flesta ligger och sover och inte använder el i samma utsträckning. Med det sagt kan timpriset under natten fortfarande variera.

Vad är timpriset på el idag?
Chevron down

Här hittar du spotpriset på el timme för timme.

Är du kund hos Fortum kan du dessutom ställa in prisbevakning i appen så att du får notiser när priset går under eller över det värde du angett. Ladda ner appen eller logga in här.

För dig med elbil

Smartladdning

Tilläggstjänst
  • Möjlighet att styra elbilsladdningen till dygnets billigaste timmar
  • Få överblick över bilens status och förbrukning
  • Laddhistorik i Mitt Fortum-appen
Läs mer om Smartladdning
Market driven

Elmarknaden just nu

Läs mer om läget på marknaden och vad du kan göra.

Läs mer
Spot price

Vad betyder spotpris på el?

Spotpris - så fungerar det och så kan du dra nytta av det.

Så fungerar spotpris
Energy market data

Så sätts elpriset

Hur sätts egentligen elpriset och vilka olika faktorer påverkar? 

Så sätts elpriset

Elför­brukning och elanvändning

Om du vill spara energi och hålla nere elkostnaderna är det smart att jämföra din elförbrukning eller elanvändning med ett genomsnittligt svenskt hushåll. Här kan du ta reda på vad som räknas som en normal elförbrukning för de vanligaste boendeformerna.

Läs mer

Certifiering: