Spara el och sänk elkostnaden

Här får du handfasta tips på hur du kan sänka din elkostnad. Minska elanvändningen i hemmet och lägg pengarna på något roligare! I Mitt Fortum-appen kan du dessutom jämföra med liknande hushåll och du som trogen kund kan även ta reda på vad som har störst påverkan på din elräkning.

Ladda ner Mitt Fortum

Hur du kan sänka elkostnaden i hemmet med några små enkla tips

Visste du att runt 40 % av den totala elanvändningen i hemmet sker i köket? Det är kanske inte så konstigt – i köket samsas ju tungviktare som diskmaskin, spis och kylskåp med kaffebryggare, smoothieblenders och andra mindre eldrivna apparater. Trots den höga elaktiviteten går det att spara el i köket genom att till exempel byta ut ett gammalt kylskåp mot ett nytt eller diska i maskin istället för under rinnande vatten.

Men köket är inte det enda rummet där du kan göra energismarta val som gynnar både miljön och din plånbok. Poängen med att spara energi är inte att snåla, utan att vara energismart. På den här sidan får du fler tips på hur du kan energieffektivisera ditt hushåll.

I exemplen vi listat nedan för vad elektroniken kan kosta har vi räknat med ett elpris på 1,50 kr per kWh inklusive skatt och nätavgifter. 

120 kr/år

Kostnad att ha TV på standby 21h /dygn

520 kr/år.

Kostnad att använda spis 40 min /dygn. 

65 kr/år

Kostnad att dammsuga 1 timme /vecka

Fler exempel på elkostnader i hemmet

Electric heating

Uppvärmningskostnad

Ungefär 60-80% av energin som används i hemmet går åt till uppvärmning. Därför är det smart att se över vilken typ av uppvärmning som passar ditt hus bäst och att du minimerar värmeförlusterna som sker genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar. Golvvärme med el kostar ungefär 33 öre per kvadratmeter och dygn. Om du har fem kvadratmeter med golvvärme och stänger av den under sommaren sparar du 152 kr.

Cost efficient

Elför­brukning lampor

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Men använd inte någon timer till dina LED-lampor – den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Om du har en 7 Wattslampa tänd 6 timmar per dygn i ett år kostar det 23 kr.

Formeln vi använt: Exempel 7W lampa i 6h med ett Kw pris på 1.5 kr blir: 7w/1000 = 0,007kW * 6h = 0,042 kWh * 1.5 kr = 0.063kr/6h om dagen * 365 = 23 kr/år.

Kyl och frys

Se upp för energiboven i köket – den gamla kylen eller frysen! En ny kyl eller frys behöver cirka 80 procent mindre el än en 15 år gammal. Elen för en ny kyl kostar därför cirka 1,18 kronor per dygn och 1,34 kronor per dygn för en ny frys.
 

Mediautrustning

De flesta elprylar har blivit energieffektivare med åren, men det gäller tyvärr inte för de senaste spelkonsolerna. En PS4 som står i standby-läge kostar cirka 85 kr per år och en Xbox One hela 150 kronor.

Om du har en TV är det bra att stänga av den när du inte tittar aktivt. Helst ska du stänga av den helt, och inte bara på stand-byknappen. Du kan exempelvis sätta TV:n eller datorn i ett grenuttag med avstängningsknapp, då vet du säkert att allt stängs av när du trycker på knappen.  

Bra att veta om säkringar

Safety

Säkrings­stor­lekar

Har du rätt storlek på din säkring? Om den är större än du behöver betalar du onödigt mycket pengar för ditt nätabonnemang. Se över säkringsstorleken om du till exempel bytt uppvärmningssystem. Element, elpatroner och värmepumpar brukar tillhöra de apparater som använder mest el i hushållet.

Dina huvudsäkringar, som ofta sitter i anslutning till elmätaren, har två funktioner. Dels skyddar de din elanläggning om det blir fel i den. Vid en kortslutning ska ”proppen” gå, annars finns risk för person- och egendomsskada eller brand. Dels anger säkringen hur mycket ström (ampere = A) du kan använda samtidigt, vilket också påverkar ditt fasta elnätspris.
 

Rekom­men­da­tioner

Dessa rekommendationer ger en ungefärlig bild av hur stor huvudsäkring du behöver. Du kan utläsa säkringens storlek genom färgen på den lilla indikeringsknapp som lossnar när säkringen går. Bottenplattorna i din elcentral har samma färg, så att du enkelt kan se var säkring ska vara.

• Årlig elanvändning på 0-25 000 kWh per år – 16 A. Samtidigt effektuttag max 11 kW. Har du elpatron, många element eller andra stora apparater kan du behöva 20 eller 25 A-säkring istället. 16 A-säkringar har grå märkning.

• Årlig elanvändning på 20 000-35 000 kWh per år – 20 A. Samtidigt effektuttag max 14 kW. Har du elpatron, många element, bastu eller andra stora apparater kan du behöva 35A-säkring eller större. 20 A-säkringar har blå märkning.

• Årlig elanvändning 30 000-50 000 kWh per år – 25 A. Samtidigt effektuttag max 17 kW. Har du elpatron, många element, bastu eller andra stora apparater kan du behöva 35A-säkring eller större. 25 A-säkringar har gul märkning.

Development tools and methods

Byta till mindre säkrings­storlek

Om du har en större säkring än du behöver kan du byta till en mindre och sänka din fasta kostnad. Se om du kan minska säkringsstorleken genom att:

• Byta dina huvudsäkringar till en storlek mindre. Prova under en längre tid då du använder mycket el samtidigt. Om säkringarna inte löser ut kan du säkra ned.

• Ta kontakt med en behörig elinstallatör som byter din bottenkontakt (den del som begränsar säkringsstorleken) och anmäler säkringsändringen till din elnätägare. Först då kan din kostnad sänkas.

OBS! Byte av bottenkontakter eller omkopplingar i den fasta installationen får endast utföras av en behörig elinstallatör.
 

Höjning av säkringsstorleken

Kontakta en behörig elinstallatör om du behöver höja din huvudsäkring. Elinstallatören skickar då in en så kallad föranmälan till din elnätägare. Elnätägaren kontrollerar sedan att elnätet där du bor är dimensionerat för höjningen.
 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in