Spotpris - sätts varje timme på Nordpool

Spotpriset sätts på elbörsen Nordpool och är enkelt förklarat det pris som vi elbolag köper in elen för. Spotpriset påverkar vad du som konsument betalar för din el och fungerar som en sorts riktpris, men det är inte samma sak som elpriset.

Teckna ett smart elavtal

Vad betyder spotpris?

Spotpris är det pris som vi elbolag köper in elen för. Priset sätts som bekant på den nordiska elbörsen Nord Pool och styrs av tillgång och efterfrågan. Spotpriset på elbörsen Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader men bör ses mer som ett riktpris/marknadspris för vad du som konsument kommer få betala för din el. 

Kan jag köpa el till spotpris?

Som konsument kan du inte köpa el till spotpris, men du kan däremot dra nytta av när det är ett lågt spotpris. Har du ett elavtal med rörligt elpris kan du antingen ha timpris eller månadspris. Beroende på om du har timpris eller månadspris så skiljer det sig åt i vad du kommer få betala.

Timpris eller månadspris?

Elavtal med rörligt elpris och som har timpris följer helt och hållet spotpriset per timme. Det innebär att du betalar det pris på elen som är satt under den givna timmen. Detta möjliggör att du kan planera din elanvändning och lägga konsumtionen på dygnets billigare timmar. Du kan exempelvis ladda elbilen på natten när det är som billigast, är du Fortum-kund kan du dessutom skaffa Smartladdning som automatiskt laddar elbilen på dygnets billigaste timmar. I Mitt Fortum-appen kan du dessutom ställa in spotprisbevakning som gör att du får notiser och kan hålla koll på när priset sjunker eller sticker iväg. Läs mer om timpris här.

Har du ett elavtal med rörligt elpris och har månadspris så följer du inte spotpriset per timme utan då får istället genomsnittspriset för månaden. Det är i dagsläget det vanligaste elavtalet.

Läs mer om rörligt elpris här!

Faktorer som påverkar spotpriset på el

Både elpriset och spotpriset hänger ihop och påverkas alltså av ungefär samma saker, som är:

 • Väder
 • Priser på utsläppsrätter (kostnader för att släppa ut koldioxid)
 • Världsmarknadspriser på kol, olja, gas
 • Politiska beslut

Läs mer om hur elpriset sätts här!

Sveriges fyra elområden

Sverige är uppdelat i fyra stycken elområden där elområde 1 ligger uppe i norr och elområde 4 ligger nere i söder. Spotpriset skiljer sig därför mellan Sveriges olika elområden och prisskillnader beror i regel på överföringskapacitet i elnäten.

Vanligtvis är spotpriset lägre i elområde 1 då utbudet där är stort samtidigt som efterfrågan är relativt låg om man jämför med elområde 4 där en större andel människor bor. 

Vanliga frågor och svar om spotpriser

Vad menas med spotpris på el?
Chevron down

Spotpris är det pris som vi elbolag köper in elen för. Spotpriset fastställs på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot och styrs av tillgång och efterfrågan och bör ses som ett marknadspris för vad du som konsument i slutändan kommer få betala för din el.

 

Hur fungerar spotpris?
Chevron down

Spotpris är det pris som vi elbolag köper in all vår elen för. Priset sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot och styrs som bekant av tillgång och efterfrågan. Spotpriset påverkar elpriset och genom att teckna elavtal med rörligt pris kan du dra nytta av ett lågt spotpris genom att planera din elanvändning.

Vilket elavtal följer spotpriset?
Chevron down

För att kunna dra nytta av spotpriset behöver du ha ett elavtal med rörligt elpris, med timpris. Beroende på om du är timpris eller månadspris så skiljer det sig i vad du kommer få betala. Timpris följer spotpriset medan månadspris ger dig genomsnittspriset för månaden.

Varför är spotpriset på el högre i södra Sverige?
Chevron down

Sverige är uppdelat i fyra stycken elområden, SE01-SE04, där elområde 1 är uppe i norr där den större delen av alla vattenkraftverk finns. En kombination av att en stor del av kraftproduktionen ligger i norr och med en bristande överföringskapacitet från norr till söder, där också efterfrågan är stor, så varierar därför elpriserna områdena emellan.

Vad betyder negativt spotpris?
Chevron down

Det innebär att tillgången till el är större än efterfrågan och därför blir spotpriset negativt. Alltså att kraftproducenter får betala för den el de producerar och du som konsument får betalt för att använda den.

Digital spot

Timpris - elpriset timme för timme

Timpris - nytt elpris för varje timme på dygnet.

Så fungerar timpris
Energy market data

Så sätts elpriset

Hur sätts egentligen elpriset och vilka olika faktorer påverkar? 

Så sätts elpriset

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

 • Elavtal för olika livssituationer
 • Alltid 100% fossilfritt
 • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

 • Följ och jämför din elanvändning
 • Se och betala fakturor
 • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
 • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in
Certifiering: