Varmt välkommen den 30 september

Välkommen till invigningen av fiskvägen vid Spjutmo vattenkraftverk. En innovativ och historisk fiskvandringslösning som gör att siljansöringen och andra fiskarter har möjlighet att vandra förbi kraftverken i Österdalälven. Totalt byggs tre fiskvägar som fungerar både upp- och nedströms vid Spjutmo, Blyberg och Väsa kraftverk.

Fullt - till väntlistan
Spjutmo Juli

Mer om invigningen

På plats kommer det finnas medarbetare från Fortum och One Nordic som visar fiskvägen. För att delta behövs en hjälm och varselväst som delas ut vid ankomst. Det serveras även lunch från Dalgatan 118 och det finns möjlighet att ställa frågor till några av våra experter. 

  • Vid området kring kraftverket är barn varmt välkomna i målsmans sällskap.
  • Det finns inte möjlighet till bilparkering på plats, vi ber er därför parkera vid Oxbergs timmerterminal – bussar går varje halvtimme därifrån och tillbaka. Välj tid för avgång vid föranmälan. 
  • Vi rekommenderar att du tar bussen tillbaka så snart som möjligt efter ditt avslutade besök, för att undvika köbildning.
  • Sista bussen från Spjutmo kraftverk till Oxbergs timmerterminal avgår kl. 15.00.
  • Vid frågor om dagen maila till sofia [punktum] steinbock [snabel-a] fortum [punktum] com (sofia[dot]steinbock[at]fortum[dot]com)

Vi är mycket glada över det stora intresset för invigningen!
För närvarande är alla platser bokade, men vi välkomnar er att anmäla er till vår väntelista. Om någon avbokar, kommer den som är först i kön att få ett e-postmeddelande med information om hur man registrerar en plats. Vi ser fram emot att träffa er den 30:e!

Evaluation visit

Du behöver föranmäla dig till invigningen

Fullt - till väntlistan

Se byggprocessen för fiskvägarna i Österdalälven

Hör i filmen hur vi kom fram till lösningen vid Spjutmo kraftverk.

Bilden på fisken du ser är historisk

Den visar den allra första Siljansöringen som registrerades lördagen den 1 juli 2023 i kontrollstationen högst upp i den cirka 600 meter långa slitsrännan vid Spjutmo vattenkraftverk.

Läs mer om projektet här. 

Omfattande projekt i Österdalälven

Mark- och miljöö­ver­dom­stolen har beslutat att det ska byggas fiskvägar som möjliggör för vandrande fisk att passera vatten­dragen vid Spjutmo, Blyberg och Väsas dammar och kraftverk. Fiskvägen i Spjutmo är nu klar och fiskvägarna i Blyberg och Väsa beräknas vara klara 2025.

District heating outages on the map

Hitta hit

Google Maps