Vindkraft – förnybart och utan koldioxidutsläpp
Vind är en av de viktigaste källorna till förnybar energi. Vindkraft är en utsläppsfri, förnybar energikälla som inte bidrar till den globala uppvärmningen och har stor betydelse i övergången till utsläppsfri elproduktion.
Förnybar energi
Vind är en av de viktigaste källorna till förnybar energi.
Inga utsläpp
Ingen koldioxid släpps ut i luften under vindkraftsproduktion.
Ökad effektivitet
Framsteg inom vindturbinteknologin har ökat effektiviteten.
Fortum vindkraft nyckeltal
725
megawatt (MW) kapacitet tillsammans med våra partners i Norden
2
GW under utveckling
6
vindkraftsparker i drift
Tillväxt inom vindkraftsproduktion
Vindkraften har en stor roll i Fortums strategi. De senaste åren har Fortums vindkraftsproduktion utvecklats. Fortums vindkraftparker, som vi driver tillsammans med våra samarbetspartners i Sverige, Finland och Norge har en sammanlagd kapacitet på över 700 megawatt (MW). Och mer är på väg! Just nu utvecklar flera nya vindkraftsprojekt i Norden.
Vindkraft – obegränsad potential
Vind är en allt viktigare källa till förnybar energi, som dessutom är oändlig. Inget bränsle används när man producerar el från vindkraft, vilket bidrar till att inget CO2 släpps ut. Dessutom kompenseras koldioxidutsläppen under byggfasen av den förnybara energi vindkraftsparken producerar inom sex månader efter att den tagits i drift. Framsteg inom vindturbinsteknologi, med större rotorer och högre turbiner, har ökat effektkapaciteten. Dagens vindturbiner är kraftfullare och mer effektiva. Som en del av vårt åtagande för en ren energiframtid, kommer vi att fortsätta investera i vindkraft.
Vi letar nya platser för nästa vindkraftsprojekt
Vill du vara med och bidra till en renare värld? Vi söker nya områden för att etablera vindkraft. Har du en fastighet som du tror har bra förutsättningar för vindkraft är du välkommen att kontakta oss för vidare samtal. Vi ser fram emot att höra från dig!
Karl-Johan Hellblom
Ansvarig för projektutveckling sol- och vindkraft
Tel: 072-204 28 52
karl-johan [punktum] hellblom [snabel-a] fortum [punktum] com
Solkraftens bidrag till elproduktionen
Omställningen till en fossilfri industri och fossilfria transporter är beroende av elektrifiering, vilket kräver en utbyggnad av all fossilfri el. Fortum ser att ett robust elsystem behöver utgöras av en hälsosam mix av alla fossilfria kraftslag där de olika egenskaperna kombineras och förstärker…
Finlands tredje största vindkraftspark invigd
Omställningen av industrin och transportsektorn kommer att innebära en kraftig ökning av elbehovet. På Fortum jobbar vi med möta den efterfrågan och med att utveckla flera fossilfria kraftslag. Ett exempel är att vi under de senaste åren har ökat våra ambitioner inom vindkraft, invigningen i veckan…
Att bygga en vindkraftpark i Arktis
Vanliga frågor om vindkraft
Vad är vindkraft?
En förnybar metod för kraftproduktion. Vinden får stora blad att snurra för att skapa rörelseenergi, som sedan omvandlas till elektricitet via en elgenerator.
Hur fungerar vindkraft?
Vindkraftverk byggs på platser där det blåser regelbundet. När vinden passerar genom ett vindkraftturbin roterar bladen, tack vara dess unika form. När bladen roterar producerar de rörelseenergi, som vrider en axel ansluten till en elgenerator.
Vad händer när det inte blåser?
För att rotorbladen på vindkraftverket ska sättas i rörelse och börja producera el behöver det blåsa minst 3-4 sekundmeter. Vindkraftverk producerar el, i varierande grad, under cirka 90 procent av årets timmar.
Naturligtvis finns det tillfällen när vinden inte blåser lika starkt eller då tekniska utmaningar gör att vindkraften inte producerar fullt ut. Då behövs andra energikällor för att balansera energisystemet. Här kan vindkraften och vattenkraften hjälpas åt. När det blåser mycket kan vattenkraften regleras ner och vattnet samlas i magasinen, för att sedan användas för att producera el på en mindre blåsig dag.
Var används vindkraft?
För att ett område ska ha potential för vindkraft behöver det blåsa bra och vindkraften ska ha goda möjligheter att samexistera med andra intressen som finns i området.
Är vindkraft lönsamt?
Generellt sett är vindkraft lönsamt och det syns tydligt på investeringstakten som fortsatt är hög i Sverige. Under det fjärde kvartalet 2023 beställdes vindkraftsturbiner på 730 megawatt (MW), vilket gör det till det fjärde bästa kvartalet någonsin, enligt Svensk Vindenergi. Totalt under förra året driftsattes vindkraftsprojekt till en sammanlagd investering på 23 miljarder kronor.
Påverkar vindkraft turismen i området?
En sammanställning av den forskning som finns på området turism och vindkraft visar att vindkraftverk i många fall har ganska liten, om ens någon, inverkan på besökarnas upplevelse, val av destination eller avsikt att återbesöka. Det finns inga tydliga bevis för negativa effekter på turismekonomin på grund av vindkraftverk på en destination. Här kan du läsa mer: Vindkraft och människors intressen (naturvardsverket.se)