Vad är ett bra elavtal?

Vi vet att elpriset och vikten av ett bra elavtal nog aldrig varit så hett på agendan som det är nu. Och om det är något vi på Fortum kan, förutom el, så är det vad som är ett bra elavtal. Det finns såklart inte ett avtal som är bäst för alla, men det finns vissa saker som du kan titta på för att lista ut om ett elavtal är rätt för dig. Vi hjälper dig förstå och jämföra elavtal.

Hur fungerar ett elavtal?

Ska du teckna ett elavtal? Eller vill du byta elbolag och flytta ditt elavtal? För att kunna välja ett elavtal är det bra att först förstå hur ett elavtal fungerar. Ett elavtal är nämligen inte bara ett elavtal – det är två. Du behöver först ett elnätsavtal med elnätsföretaget som transporterar elen till din bostad. Detta är inte ett avtal som du behöver välja aktivt. Avtalet tecknas helt enkelt med det elnätsföretag som äger elnätet i området där du bor. Förutom ett elnätsavtal behöver du också teckna ett elavtal med ett elhandelsbolag. En del elbolag producerar och säljer egen el medan andra endast förmedlar el. Det finns väldigt många elhandelsföretag att välja mellan i Sverige så frågan är vilket elavtal man ska välja. Vad som är ett bra elavtal för dig behöver inte vara ett bra elavtal för någon annan. Vilket elavtal som passar dig beror på många olika faktorer. Vi ska här titta på några parametrar som är bra att ha koll på för att hitta ett elavtal som passar just dig.

Elavtal med förnybara energikällor

För många är det viktigt var elen kommer ifrån vid val av elavtal. Ett sätt att värna om miljön är att välja ett elavtal där elen kommer från förnybara energikällor, till exempel från vattenkraft, solkraft och vindkraft. Tycker du att det är viktigt att stödja orten där du bor kan du också välja ett elhandelsbolag som har en lokal anknytning. Många företag bidrar på olika sätt i sitt närområde, till exempel genom att samarbeta med lokala föreningar.

Elavtal med bra pris

Självklart är priset på elen viktig vid val av elavtal. Ett bra sätt att bedöma olika elhandelsföretags elpris är att titta på jämförelsepriset. Det finns flera jämförelsesidor som kan vara en god hjälp för att få en bedömning av olika elavtal. Det är dock inte bara elen du betalar för. Elräkningen inkluderar också kostnader för elcertifikat, energiskatt, moms samt avgifter till elleverantören. De olika påslagen är en stor del av elräkningen och är därför viktiga att jämföra vid val av elbolag. Ett elavtal kan vara fast eller rörligt. Med ett fast elavtal betalar du samma pris på varje kWh under hela avtalsperioden. Ett fast elavtal kan du binda från tre månader upp till något eller några år. På längre sikt brukar det vara dyrare att teckna ett fast elavtal jämfört med ett rörligt. Ett fast elavtal som tecknades för en eller två år sedan kan dock ha ett lägre elpris eftersom vi har sett stora variationer i elpriset den senaste tiden. En fördel med ett fast pris är dock att du enklare har koll på dina elavgifter.

Hur fungerar ett rörligt elpris? Tecknar du ett elavtal med ett rörligt pris kommer priset att styras varje timme efter elpriset, det så kallade spotpriset, på den nordiska elbörsen Nord Pool. Priset baseras på ett medelvärde av spotpriset under månaden samt din elförbrukning och kommer att variera månad för månad. När ska man binda ett elavtal och välja ett fast elpris? Bor du i ett hus med hög elförbrukning kan elförbrukningen variera mycket över året. På sommaren förbrukar du mindre el och på vintern mer el. Det kan alltså löna sig att teckna ett fast elavtal under vinterhalvåret och ha ett rörligt avtal under sommarmånaderna. Ett fast elavtal kan kännas tryggt. Då vet du precis vad elpriset kommer att vara under hela avtalsperioden. Med ett rörligt avtal har du chans att få el till det lägsta möjliga priset och passar dig som kan hantera prissvängningar på elmarknaden. Din elräkning kommer att variera månad för månad. Det finns elbolag som även erbjuder blandade avtal, alltså en mix mellan fast elpris och rörligt elpris.

Det finns också ett elavtal som kallas timprisavtal. Det innebär att elpriset sätts timvis. Har du ett timprisavtal kan du därför mer aktivt spara el och påverka din elräkning. Är du kund hos Fortum och osäker på vilken typ av elavtal du har kan du enkelt logga in dig på Mitt Fortum.

Elavtal med olika bindningstid och uppsägningstid

Elavtal har olika bindningstider och uppsägningstider. Ett elavtal med rörligt pris har normalt ingen bindningstid, utan är ett tillsvidareavtal. Ett elavtal med fast pris har ofta en uppsägningstid. Hur lång denna är kan dock variera och därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller för det elavtal du är intresserad av. Det finns också elhandelsföretag som erbjuder att kunder kan säga upp ett avtal i förtid men då oftast mot en extra avgift.

Elavtal med tydliga villkor

Du ska inte känna dig tveksam över vilket elavtal du har tecknat. Bland annat ska beskrivningarna i avtalet vara enkla och korrekt skrivna, prisinformationen ska tydligt framgå och du som kund ska snabbt kunna få kontakt med företaget om du har frågor eller klagomål.

Vilket elavtal ska man välja?

Nu har vi tittat på olika faktorer som är viktiga att fundera över vid val av elbolag och elavtal. Vill du ha el från förnybara energikällor med låg klimatpåverkan? Vill du veta vad din elförbrukning kommer att kosta dig varje månad eller passar ett rörligt avtal bättre? Och hur är de olika elavtalens bindningstid och villkor? Svaren på dessa frågor kan hjälpa dig att hitta ett riktigt bra elavtal. Vilket elavtal du än väljer så är det viktigt att du faktiskt gör ett val. Gör du inget aktivt val betalar du ett så kallat anvisningspris, och det brukar alltid vara dyrare än både ett fast och ett rörligt elavtal.

Certifiering: