Blogg

Slut på räckviddsångest

01 juni 2024, 20:30

Har du någonsin varit nervös över att inte klara dig på elen hela vägen fram? Då är du inte ensam. Att ta elbilen för en rullande roadtrip-semester har åtminstone tidigare varit förenat med svårigheter. Men med lite teknikens hjälp och lite planering är det idag många resor smidigare.

Familj spelar kort med elbil i bakgrunden

Tips för elbilssemestern

Förutom att använda tekniken till hjälp i sommar kan också vara bra att tänka på lite andra praktiska saker inför din semester på vägen. Om det är så att du kan mycket om elbilar och laddning, dela med dig. Med många nya elbilsförare på vägarna i Sverige är det trevligt att kunna dela med sig av sina tips och tricks. Detta gynnar alla i längden. 

Ta raster! Förutom att du då kan passa på att ladda bilen, blir heleheten i resan trevligare om du kan ta något gott att äta eller se dig omkring i naturen. Samtidigt som du vilar upp dig och blir en piggare och säkrare förare. Något ytterligare som kan vara bra att ta med på resan är en extra laddningskabel. Gärna en typ 2-kabel som är kompatibel med din bil för normal och medelsnabb laddning. Ta även med en nödladdare, det vill säga en laddkabel med vanligt uttag.

  • Hjälp varandra
  • Ta raster
  • Extra laddningskabel 

Bästa medicinen mot sommarens räckviddsångest

Bästa medicinen mot din räckviddsångest är så klart planering och att du laddar när du kan och inte när du måste. Jämfört med för några år sedan finns det idag hjälpmedel som tar dig hela vägen till laddningsstationen utan att behöva svettas. 

Med Fortum Charge&Drives nya ruttplanerare slipper du nämligen svettas hela vägen till nästa laddstation. Med ruttplaneraren kan du enkelt och smidigt planera dina sommarresor med exakta vägbeskrivningar och tidseffektiva rutter, perfekt för att maximera din upplevelse under sommarsemestern. Ruttplaneraren hjälper dig att: 

  • Planera smart: Få noggranna vägbeskrivningar och tidsbesparande rutter, så att du kan maximera din sommarsemester. 
  • Hitta laddstationer: Enkelt hitta närmaste laddstationer, så att du kan fokusera på att njuta av resan utan att bekymra dig om batterinivån. 
  • Anpassa din resa: Anpassa din rutt genom att ange din bilmodell och aktuella batterinivå, för att säkerställa de bästa laddstoppen längs vägen.

Läs mer om ruttplaneraren.

Ladda din elbil på resan

Charge & Drive - Ladda enkelt på vägen

En app för alla dina behov inom offentlig elbilsladdning med över 30,000 laddningspunkter över hela Norden. Läs mer om laddning på laddstationer och Charge & Drive-appen där.

Till Charge & Drive

För dig med elbil

Smartladdning

Tilläggstjänst
  • Möjlighet att styra elbilsladdningen till dygnets billigaste timmar
  • Få överblick över bilens status och förbrukning
  • Laddhistorik i Mitt Fortum-appen
Läs mer om Smartladdning