Blogg

Slut på räckviddsångest i Europa

02 maj 2022, 20:30

En kamel, en bil och en elbil

Att ta elbilen ner till Europa för en rullande roadtrip-semester har tidigare varit i princip omöjligt. Men med lite framförhållning är det i dag fullt görbart.

De flesta har hört talas om Couchsurfing, en tidig föregångare inom den framväxande delningsekonomin. Tjänsten parar ihop resenärer med lediga sovplatser hemma hos privatpersoner över hela världen.

Samma filosofi använder Plugsurfing, som faktiskt har funnits i 10 år. Plugsurfing grundades som en startup i Berlin av Jacob van Zonneveld och Adam Woolway för att påskynda omställningen mot elektrifierad mobilitet. Visionen var att demokratisera laddningen och underlätta för fler att skaffa elbil.

I dag har företaget samlat hela 250 000 laddstationer i ett gemensamt system från en rad olika aktörer. På så sätt kan man erbjuda trygghet – och dämpa räckviddsångesten – för elbilsentusiaster över hela Europa.

I Plugsurfings app kan du snabbt se vilka laddstationer som passar dig bäst på vägen, baserat på pris, tillgänglighet och teknik. Du betalar direkt i appen, och det går även att beställa hem en nyckelbricka som du kan blippa för att göra processen ännu smidigare – utan att du behöver ha telefonen tillgänglig.

En liknande lösning finns även här på den nordiska marknaden. Fortum Charge&Drive är Fortums egen tjänst för närmare 1400 laddstationer i Sverige, Norge och Finland. När du har laddat ner appen kan du beställa en egen laddbricka för att underlätta dina köp.

Det finns även lösningar för att låta privatpersoner hyra ut sina elbilsladdare till andra elbilsresenärer, exempelvis om man som villaägare producerar egen energi från solpaneler. Svenska startup-företaget Eljun är i full färd med att utveckla en sådan tjänst.

För dig med elbil

Smartladdning

Tilläggstjänst
  • Möjlighet att styra elbilsladdningen till dygnets billigaste timmar
  • Få överblick över bilens status och förbrukning
  • Laddhistorik i Mitt Fortum-appen
Läs mer om Smartladdning