Solceller
Hustak med solpaneler

Solceller - Så här fungerar det

Zero Island

Den lilla skärgårdsön Lidö har förvandlats till ett unikt hållbarhetsprojekt. Efter bara ett år har man kunnat sänka sina CO2-utsläpp med 78 procent. Nyinstallerade solpaneler från Fortum bidrar med en fjärdedel av verksamhetens energibehov.

Följ med till Zero Island

Så fungerar solceller

Hur fungerar solceller egentligen? Hur gör jag för att kunna producera egen solel? Hur bra fungerar det med solceller i Sverige? Detta och mycket mer får du reda på här.

Så fungerar solceller

Sälj tillbaka din överskottsel till oss

Den el som du producerar använder du i första hand själv som hushållsel. Men det kommer sannolikt att finnas tillfällen då du har ett överskott av el, och det kan du sälja till oss. Läs här om hur det går till.

Sälj din överskottsel

Grön-ROT och investeringsstöd

Den 7 juli 2020 infördes ett ansökningsstopp för solcellsstödet av regeringen. Beslutats att slutförandedatumet för solcellsstöd skjuts fram sex månader på grund av Covid-19. Detta innebär att din installation måste vara slutförd senast den 30 juni 2021 om du redan har ansökt om stödet. Från och med 1:a januari 2021 finns det möjlighet att ansöka om Grön ROT. Grön ROT för solceller ger dig 15 % i bidrag på arbets- och materialkostnader och får totalt uppgå till max 50 000 kr/år.

Bidrag och avdrag - så funkar det

Skaffa solpaneler: steg-för-steg guide

När du köper dina solpaneler från Fortum hjälper vi dig hela vägen från tanke till egen solel. Allt från bidragsansökan till installation och driftsättning. Vi gör det enkel för dig att producera egen solel.

Från tanke till solel, steg-för-steg

Två solskenshistorier