Så producerar Martin sin egen el från solen

Är solpaneler bara något för tekniknördar? Det undrade Martin Pantzar också, innan han gick från att veta väldigt lite om solenergi till att producera sin egen solel på bara några månader.

Detalj av solpanel

Från solcellsamatör till solpanelsägare

– Även om jag alltid har varit teknikintresserad visste jag inte särskilt mycket om solceller, säger Martin Pantzar. Något som ändrades i våras, då Martin började undersöka om han kunde generera egen el med solpaneler på sitt hus i Törnevik, en bit ut på landet utanför Rimforsa. Strax före sommaren tog han kontakt med olika leverantörer och fick snabbt svar på sina frågor från Fortum.

solpanelsägare Martin Pantzar

"Både min fru och jag vill göra en insats för miljön. Samtidigt hoppas vi också höja värdet på huset."

Martin Pantzar, solpanelsägare

Tillsammans med sin fru Kristina tänkte Martin över beslutet under sommaren. När de fick en första offert i början av augusti var de överens – de ville göra något bra för miljön och som bonus uppgradera sitt hus med den senaste tekniken.

Fick hjälp med ansökan om solcellsbidrag

Med Fortums hjälp ansökte Martin om investeringsstöd för solceller:

– Fortum skickade hem en blankett där alla tekniska detaljer var förifyllda. Det enda jag behövde göra var att läsa igenom, signera och skicka in.

Därefter blev Martin uppringd av en installatör som också bokade in ett hembesök. Under besöket konstaterade installatören att garagetaket har bäst lutning och läge för att producera el med solpaneler. Han kollade även var växelriktaren skulle sitta och att det fanns anslutning för elskåp. Efter hembesöket fick Martin sedan en komplett offert från Fortum, och när han hade accepterat den dröjde det inte många veckor förrän installationen var igång.

– Installationen var väldigt smidig. Allt från dit- och bortforslandet av material till att installatören gjorde anmälan till elnätet så att jag kan sälja tillbaka överskottselen, säger Martin.

”Att följa solelproduktionen i appen gör att det blir en extra kick varje gång solen tittar fram”

Sedan början av november sitter nu en anläggning med 20 paneler på Martins och Kristinas garagetak. Målet är att anläggningen ska producera 6000 kilowattimmar egen solel om året, men eftersom solpanelerna installerades under vinterhalvåret var förväntningarna inte så höga i början. Trots det har solen varit framme lite varje dag, något Martin ser i sin app där han kan följa den egna elproduktionen  panel för panel. Martin berättar att han inte ens skulle märka av de ljudlösa solpanelerna om det inte vore för appen.
– Appen och de nyfikna grannarna, tillägger han. Här ute där jag bor är det fortfarande ovanligt med solpaneler. Men jag försöker övertyga varenda granne att uppgradera sina hus.

Martins tips till dig som är nyfiken på solpaneler

  • Ta kontakt med leverantörer, be om offert och fråga allt du undrar över.
  • Boka ett hembesök från installatör. Många tror att det är förpliktigande, men du behöver inte fatta något beslut förrän efteråt. Se det som inspiration att få goda råd av en expert.
  • Produkten är snarlik, så välj istället den leverantör som känns tryggast.