Steg-för-steg guide: så skaffar du solceller

När du köper dina solpaneler från Fortum är vi med dig hela vägen och besvarar dina funderingar, beställer solpaneler, beställer ett hembesök av installatören och är din kontakt under installationen. Processen från att du bestämt dig för att installera solpaneler till att de är installerade på ditt tak brukar ta fem till sex veckor. Så hur går du då tillväga?

Räkna ut hur mycket el du kan producera

Första steget mot solceller är att du använder vår solkalkylator för att se hur mycket solel du skulle kunna producera. Beräkningen görs utifrån ditt taks förutsättningar; lutning, väderstreck och hur många solpaneler som får plats. Gör en intresseanmälan så hjälper Fortums Solteam dig med beräkningarna och tar fram en första offert.

Intresseanmälan

Bygglov, rotavdrag och solcellsbidrag

Från och med första augusti 2018 behövs det inte längre bygglov för att montera solcellspaneler, som följer byggnadens form inom ett detaljplanerat område. För att sänka kostnaden kan du använda rotavdrag på arbetskostnaden eller solcellsbidrag som nu är 30 procent av installationskostnaden. Dessa går dock inte att kombinera.

Läs mer om bidrag och avdrag

Installatören gör hembesök

När du har pratat med Solteamet beställer de ett hembesök av våra installatörer. Installatörerna undersöker om den planerade installationen kan genomföras eller om några ändringar behöver göras. Efter besöket har vi fått exakta uppgifter och kan skicka dig en uppdaterad offert.

Beställ installation och börja producera

Efter några dagar ringer Solteamet upp dig och om du är redo för att installera solceller så fullbordas beställningen genom att du accepterar den uppdaterade offerten. Sedan bokar du och installatören en tid, och när installationen väl sker är du bara några dagar från att producera din egen solel.