Zero Island snart fossilfritt

Den lilla skärgårdsön Lidö har förvandlats till ett unikt hållbarhetsprojekt. Efter bara ett år har man kunnat sänka sina CO2-utsläpp med 78 procent. Nyinstallerade solpaneler från Fortum bidrar med en fjärdedel av verksamhetens energibehov. Om man kan göra en ö helt fossilfri borde det kunna gå att skala upp, samtidigt som det inspirerar andra till liknande lösningar. Så resonerade den finska biodieselproducenten Neste när man initierade projektet Zero Island som ett svar på den svenska ambitionen att bli helt fossilfritt till 2045. Nästa fråga löd: kan man klara omställningen på ett år? Ett år senare kan man konstatera att målet nästan är nått – CO2-utsläppen på Lidö har sjunkit med hela 78 procent. Hugo Olofsson och Olle Tejle är krogentreprenörerna som driver Lidö värdshus och har kastat sig in helhjärtat i den hållbara omställningen.

74 procent lägre klimatpåverkan

- Vi har sett över alla delar av vår verksamhet, säger Olle Tejle. Vi har gått från direktverkande el till luft-vattenpumpar, bytt till LED-belysning, infört noggrann avfallssortering och skaffat en komposteringsmaskin som förvandlar matavfall till jord på 24 timmar. Transporterna på och till ön går i dag på biodiesel.

I restaurangen drivs köket med biogas, och kocken Jonas Svensson har tagit fram en Zero Menu, som ger 74 procent lägre klimatpåverkan än motsvarande servering. Framförallt använder man sig av lokalt producerade och säsongsanpassade råvaror och drar ner på mängden protein.

Zero Cabin

Ett stenkast från värdshuset tronar en tipi-liknande stuga för två. Den kallas för Zero Cabin – eller ”Nollan” – med klimatsmart inredning och solpaneler för att vara självförsörjande. Strax utanför stugan breder dessutom en nyinstallerad solpark ut sig. Fortum har bidragit till Zero Island-projektet med 90 solpaneler som totalt ska producera 24 000 kwh per år – helt underhållsfritt.

Hugo Olofsson menar att solparken är viktig av två anledningar

– Vi får nu 25 procent av vår energiförsörjning från solpanelerna, vilket ger renare el och lägre kostnader för oss. Men framförallt blir det ett viktigt symbolvärde – alla besökare på ön kan se tydligt att det här är ett prioriterat område.

Olle Tejle poängterar att man gärna bidrar till att initiera inspiration och diskussion.

– Den här omställningen är något alla måste göra förr eller senare. Om något år eller två ska vi kunna vara helt fossilfria på Lidö, och det är viktigt för oss att informera om hur det kan gå till.

Skalbarhet för framtiden

En liten skärgårdsö utanför Norrtälje kan tyckas som en droppe i havet, men det finns redan planer på vidare utrullning av Zero Island-konceptet. Representanter från Skärgårsstiftelsen är inkopplade i projektet, och Hugo Olofsson bekräftar att man redan fått frågor från en åländsk kommun som vill göra något liknande.