Solpaneler i Skärgården

Efter månader av planering så är det äntligen dags för installation av solpaneler i Stockholms fantastiska skärgård. Platsen är Lidö utanför Norrtälje och vi hoppar in i taxibåten som ska tas oss den korta turen ut till Lidö Värdshus. Lidö Värdshus är med i en gemensam satsning med Fortum och Neste, som ska hjälpa Lidö Värdshus att ha en så hållbar verksamhet som möjligt, utifrån ett energi- och klimatperspektiv. Projektet går under namnet Zero Island.

taxibåt

Dagen innan har solpanelerna och all annan hårdvara levererats med en större båt. Vädret är lite blåsigt men soligt. Förutsättningarna för att producera solel kan inte vara bättre.

Detta är verkligen ett annorlunda solprojekt. Transporten av hårdvara har behövt planerats extra för att tajma leveransen med lastbil och båt. Dessutom kommer vi att göra en markinstallation vilket inte hör till vanligheterna då det nästa alltid görs på ett hustak. Allt gick väldigt smärtfritt och man inser att det finns många som jobbar i skärgården och att det inte är så besvärligt som man kan tro att få solpaneler på plats här ute, bara man planerar lite extra.

panel

90 paneler

Nästan alla installationer av solpaneler sker på det hustak till det hus som solelen ska försörja. Här på Lidö installeras hela 90 st solpaneler, vilket inte får plats på taket, därför installeras solpanelerna istället på marken. Solpanelerna monteras i rader på marken i en konstruktion som sedan förankras i backen med stora markskruvar.

 

installation solpanel

Ska förse värdshuset med ca 20 000 kWh.

Dessa 90 paneler, med en total effekt på 24 kW, ska förse värdshuset med ca 20 000 kWh. Det kommer täcka cirka 25% av den el som dom använder under året. Då verksamheten på Lidö Värdshus sker under maj till oktober passar solpaneler väldigt bra då de producerar som mest el under den perioden. Lidö Värdshus är uppkopplat till elnätet så den elen som de producerar men eventuellt inte använder kommer de att kunna säja tillbaka till elnätet och på så sätt tjäna ytterligare pengar på sin solel.