Smartladdning

Smart­laddning är en skräd­darsydd lösning för dig med elbil som ger dig möjlighet att ställa in så att din elbil laddas automa­tiskt när elpriset är som lägst.

Smart­laddning - spara pengar medan du sover
Ladda elbilen smart i Mitt Fortum-appen

Det smarta med Smartladdning

Det här ingår, för endast 49 kr/mån, när du skaffar Smartladdning:

 • Rörligt elavtal med timmätning 
 • Möjlighet att styra elbilsladdningen, få överblick över bilens status, förbrukning och laddhistorik i Mitt Fortum-appen
 • 200 kr rabatt på laddning i Fortum Charge & Drive

Lägg enkelt till Smartladdning direkt i Mitt Fortum-appen. Smartladdning passar endast till elavtal med rörligt elpris. Du kan teckna Smartladdning när som helst under året, utan bindningstid.

Ladda ner Mitt Fortum   
 

Har du redan Mitt Fortum-appen?

Logga in och lägg till
Smartladdning - Ladda elbilen smart

Att ladda smart är inte så dumt

Med hjälp av appens intelligens så kan du med Smartladdning ställa in så att din elbil laddas automatiskt när elpriset är som lägst. Vilket kan reducera dina kostnader med upp till 50 procent. Det fungerar dessutom med alla typer av laddare. Du kan med andra ord sova gott samtidigt som du sparar pengar. Smart helt enkelt. För endast 49 kr i månaden. 

För att Smartladdning ska fungera behöver du ha ett rörligt elavtal med timmätning och det här sköter vi så klart åt dig när du tecknar tilläggstjänsten. Läs mer i frågor och svar här.

Bilmärken som stöds av Mitt Fortum-appen

 • Audi
 • BMW
 • Ford
 • Jaguar
 • Mini
 • Renault (Twizy stöds ej)
 • Seat
 • Skoda
 • Tesla
 • Volkswagen
 • Volvo (C40 & XC40 stöds ej)
 • Fiat (500e)

Hittar du inte ditt bilmärke? Vi uppdaterar löpande med nya modeller.

Du kan lägga till Smartladdning till ditt elavtal på flera sätt:

Fortum Large
Logga in på Mitt Fortum

Du som kund hos Fortum kan enkelt lägga till Smartladdning genom att logga in på Mitt Fortum.

Logga in
New contract
Teckna ett nytt elavtal

Om du inte redan är kund så kan du teckna ett nytt rörligt elavtal och lägga till Smartladdning.

Teckna nytt elavtal
Contact by phone
Ring oss

Är du osäker på något och vill veta mer? Ring oss så får du prata med en riktig person.

Kontakta oss

Vanliga frågor om Smartladdning

Hur tecknar jag Smartladdning?
Chevron down

Inte Fortum-kund idag? Då tecknar du Smartladdning här!

Redan kund hos oss på Fortum? Då kan du ladda ner appen och skaffa Smartladdning direkt.

Hur fungerar Smartladdning
Chevron down

Med hjälp av Smartladdning kan laddningen flyttas automatiskt från timmar med högre elpriser till timmar med lägre elpriser. Besparingen beror på flera faktorer, de två viktigaste är elpriset och laddeffekten. Har du en laddare med hög effekt hemma kan ju mer av laddningen flyttas till timmar med lägre elpris. När Smartladdning planeras tar vi även hänsyn till när du vill att bilen ska vara fulladdad. Standardtid är ex. 08:00. Du kan så klart ändra tiden för när laddningen ska vara klar i appen.

Du kan läsa mer om hur det fungerar i det här blogginlägget.

Vad innebär det att bli timmätt?
Chevron down

Timmätning innebär att ditt rörliga elpris sätts timvis. Skillnaden mellan ett traditionellt rörligt elavtal, som ger dig ett medelpris på elen per månad, och ett timmätt rörligt elavtal, är att du kan påverka din elräkning genom din förbrukning i större utsträckning. När du får ett nytt elpris varje timme kan du utnyttja dygnets billiga timmar genom att styra din elanvändning dit och på så sätt betala mindre för elen. Kanske sätter du timer på diskmaskin och tvättmaskin eller låter bli att duscha när elpriset är som högst. Därför, när du tecknar Smartladdning så får du automatiskt timmätning på hela dina förbrukning.

Timmätning är något som sköts av ditt nätbolag, men tecknar du Smartladdning så sköter vi bytet åt dig utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till max tre månader men eftersom Smartladdning förutsätter timmätning betalar du ingenting för tjänsten innan timmätning är på plats. Vi meddelar dig när allting är klart och du kan börja använda Smartladdning.

Tänk på! Beroende på vilket nätbolag du har så kan det vara svårt att byta tillbaka från timmätning till månadsmätning.

När kan jag börja använda Smartladdning?
Chevron down

Om du redan är timmätt kan du börja använda Smartladdning så fort ditt elavtal är aktivt. Om du inte är timmätt kan det dröja då det är något som sköts av ditt nätbolag, men tecknar du Smartladdning så sköter vi bytet åt dig utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till max tre månader men du betalar ingenting för tjänsten innan timmätning är på plats. Vi meddelar dig när allting är klart och du kan börja använda Smartladdning.

Hur mycket kan jag spara?
Chevron down

Låt oss säga att du sätter bilen på laddning när du kommer hem från jobbet ungefär vid 17-tiden, och att du har en vanlig hemladdare som kan leverera med en effekt på 11 kW. Med ett vanligt batteri på 70-80 kWh kommer du att ladda i 6-8 timmar.

Med Smartladdning som istället laddar under de timmar då elpriset är som lägst kan du sänka dina laddningskostnader med upp till 50% .

Om du har en 22 kW hemladdare kommer du att kunna ladda din bil mer effektivt. Ju mer kraftfull din hemladdare du har, desto högre besparingar får du, och det är en av anledningarna till att vi rekommenderar att du köper en hemladdare.

Ingår laddbox i Smartladdning?
Chevron down

Laddbox ingår inte i Smartladdningspaketet. Och eftersom att du sparar mer när du har en kraftfull hemladdare, så rekommenderar vi att du köper en hemladdare.

Vad är Charge & Drive?
Chevron down

Fortum Charge&Drive är en enkel och smidig lösning för dig med elbil när du är ute på vägen och behöver ladda på en publik laddstation. Med Fortum Charge & Drive har du tillgång till hela Recharge nätverket, som finns över hela Norden innefattar ca 2700 laddsta­tioner. Genom att använda Charge & Drive Appen så kan du starta/​stoppa din laddning på ett enkelt sätt. Dessutom får du betal­nings- och laddhistorik. För att använda Charge & Drive tjänsten behöver du inte vara elkund hos oss på Fortum utan tjänsten är öppen för alla.

När du tecknar Smartladdning får du 200 kr i rabatt på Charge & Drive så att du kan ladda på vägen.

Smartladdning - tilläggstjänst för elbil
Smart­laddning - spara pengar medan du sover
Certifiering: