Energitjuvar i hemmet

När elpriserna skjuter i höjden är det viktigare än någonsin att se över hushållets elanvändning. Vad drar egentligen mest el i hemmet? Strömtjuvar kommer i många former, men vi är få som vill stänga av kylen i jakt på en lägre elkostnad. Vi går igenom några vanliga saker som drar mycket el som du kan spara en hel del pengar på att minska eller undvika.

När elpriserna skjuter i höjden är det viktigare än någonsin att se över hushållets elanvändning. Vad drar egentligen mest el i hemmet? Strömtjuvar kommer i många former, men vi är få som vill stänga av kylen i jakt på en lägre elkostnad. Vi går igenom några vanliga saker som drar mycket el som du kan spara en hel del pengar på att minska eller undvika.

Du har säkert redan sett en del listor över vad som drar mest el i hemmet och vad man kan tänka på för att leva mer energisnålt. Ofta brukar det röra sig om saker som vitvaror, belysning, inomhustemperatur, handduksvärmare och golvvärme.

Att skippa torktumlaren eller det varma golvet i badrummet är åtgärder som de flesta av oss kan gå med på, speciellt om vi vet hur många kronor vi kan spara på det när elräkningen väl kommer.

Vi går därför igenom hemmets energitjuvar och vad deras förbrukning innebär i faktiska kostnader. I följande exempel har vi använt ett genomsnittligt pris på 1 krona per kilowattimme (oftast är det lägre men 2023 är det högre).

Vad kostar prylarna i hemmet?

Uppvärmningen är oftast den som står för den största delen av ett hushålls elförbrukning när det kommer till villor och radhus. I snitt ligger förbrukningen på ungefär 20 000–25 000 kWh per år för en villa med direktverkande el som värmesystem. Andra uppvärmningssystem drar avsevärt mindre el, exempelvis förbrukar fjärrvärme istället ungefär 5000 kWh i snitt per år. Att byta uppvärmningssystem är oftast en större investering, men genom att sänka temperaturen hemma med ynka 1 grad kan du få ner din elkostnad med hela 5 procent.

Kylskåp och frys drar ungefär 1000 kWh per år, vilket kan vara så mycket som hälften av den totala elförbrukningen om du bor i lägenhet. En kostnad på tusen kronor per år som kanske inte är så lätt att påverka – ökar du temperaturen i kylskåpet finns ju risken att mat snabbare blir dålig.

Diskmaskinen är trots allt ganska energieffektiv och kostar bara 250 kronor per år om man diskar fem gånger i veckan. Att handdiska är inte mer effektivt eftersom det faktiskt drar mer vatten.

Elektriska handdukstorkar är välkända energitjuvar. Bekväm lyx, men tänk på att den kan kosta 500-1000 kronor per år om den står på dygnet runt. Vattendrivna torkar som är kopplade till elementet drar inte lika mycket energi.

Elektrisk golvvärme tillhör samma kategori, och drar 150-300 kWh per kvadratmeter och år. Det innebär att det kan kosta upp till 9 000 kronor om året för ett kök på 30 kvadratmeter. För ett badrum på 10 kvadratmeter kan det landa på 3000 kronor per år.

Stand-by läge är en annan faktor som kan bidra till elräkningen. Hemelektronik som spelkonsoler, datorer, digitalboxar, projektorer och tv-apparater drar förstås energi när de används – men även i stand-by-läge är det många prylar som förbrukar el. Genom att stänga av med grenbrytare när apparaterna inte används kan du enkelt spara 500-1000 kronor per år. Så mycket som 60 procent av elanvändningen från en ljudanläggning sker till exempel när den är avstängd.

Vad kan du göra för att minska elanvändningen?

Här har vi samlat våra 10 bästa tips på hur du kan minska din elförbrukning och spara in på elräkningen. Men innan du kan börja dra ner på din förbrukning kan det vara bra om du har koll på vad just du använder din el till. Förutom att fundera över om en varm handduk eller varma golv är nödvändigt varje dag kan det vara bra att veta om du faktiskt använder mer eller mindre el en andra.

Vill du få bättre koll på din elanvändning? Med Fortum appen kan du se hur din elanvändning sett ut över tid i olika kategorier. Du kan dessutom jämföra med andra hushåll för att se om din elanvändning sticker ut. Du behöver inte vara kund hos Fortum för att ladda ner och utforska Mitt Fortum.

Elanvändning

Hur minskar jag min elförbrukning?

Om du vill spara energi och hålla nere elkostnaderna är det smart att jämföra och att ha koll på din elförbrukning. Vi har samlat allt du vill veta om energianvändning: 

  • Energispartips
  • Normal elförbrukning för lägenhet/villa
  • Hur elpriset och elanvändning varierar

 

Läs mer