Blogg

10 tips på hur du kan minska elräkningen

01 oktober 2022, 02:01

Kvinna som diskar

Med höga elpriser blir det mer viktigt än någonsin att skaffa sig en överblick av vilka energitjuvar som finns i hemmet. Finns det något som du kan förändra i ditt hushåll?

Det finns en hel del vardagliga bekvämligheter som vi knappt tänker på att de drar el. Men hur skulle elräkningen påverkas om vi vidtog flera åtgärder samtidigt?

För jämförbarhet har vi i dessa exempel utgått från ett genomsnittligt elpris på 1 krona per kWh. De flesta av tipsen är framförallt relevanta för villaägare.

1. Tvätta smartare

Tvättmaskin och torktumlare är fantastiska uppfinningar, men ibland använder de kanske lite för lättvindigt. I ett genomsnittligt villahushåll drar de ungefär 1000 kWh under ett år, och med vinterns höga elpriser riskerar den tusenlappen förstås att växa ytterligare.

Några tips:

 • Behöver alla plagg verkligen tvättas efter att ha använts en gång? Lufta utomhus och gnugga bort eventuella fläckar med en fuktig handduk.
 • Kör alltid med fulla maskiner.
 • Tvätta på 40 grader istället för 60. Det tär inte heller lika mycket på kläderna.
 • Hängtorka istället för att torktumla. Tumlaren drar betydligt mer energi än tvättmaskinen.
 • Om du har timpris i ditt elavtal kan det löna sig att köra maskinerna på natten eller under andra tider då elpriset är lägre.

2. Låt diskmaskinen jobba

Diskmaskinen drar faktiskt inte så mycket el som man kan tro – ungefär 350 kWh per år. Så det är bäst att låta den göra sitt jobb ordentligt.

 • Fyll maskinen ordentligt, så kan onödiga diskomgångar undvikas.
 • Skölj inte av allting för noga under kranen.
 • Undvik handdisk även om det känns bra, det drar nämligen mer vatten än diskmaskinen.

3. Byt lampor

Att byta sina gamla halogenlampor (eller glödlampor för den delen) nämns ofta som ett av de absolut mest effektiva sätten att minska sin elanvändning. Dagens LED-lampor är förvisso dyrare, men de drar inte sällan 70 procent mindre el, samtidigt som de håller betydligt längre. I LED-lampornas begynnelse var ljuset ofta kallt och vitt, men i dag finns betydligt mer hemtrevliga varianter.

Bara genom att byta ut 10 glödlampor i hemmet kan du spara tusen kronor per år (med 1 kr/kWh).

4. Stäng av elektroniken ordentligt

Det råder delade meningar om huruvida man ska bry sig om att dra ur laddare och stänga av elektronik. Men faktum är att många av våra prylar i hemmet drar en hel del elektricitet även i stand by-läge. När man då kombinerar tv, spelkonsol, ljudanläggning, dator, digitalbox och mobilladdare blir det många bäckar små. Köp ett grenuttag med avstängningsknapp så sparar du med lätthet en femhundralapp varje år.

5. Sänk inomhustemperaturen

Det är ett välkänt faktum att en sänkning av inomhustemperaturen är det mest effektiva vi kan göra för att reducera elanvändningen – och därmed räkningarna. Man brukar räkna med att en grads lägre temperatur ger 5 procent lägre uppvärmningskostnader.

Vanliga rekommendationer är 20 grader i sällskapsytor, 18 grader i sovrum och 5-10 grader i garage och förråd.

6. Digitalisera mera

Det smarta hemmet är ett faktum för många hushåll, men desto fler har en bra bit kvar. Att kunna distansstyra belysningen och värmen hemma kan göra stor skillnad för elräkningen, särskilt när du är bortrest.

7. Duscha kortare

En familj med tonårsbarn vet att duschandet kan dra ut på tiden. I en eluppvärmd villa står snart varmvattnet för en allt mer signifikant del av elanvändningen, ungefär en femtedel för en familj med fyra personer. Man kan räkna med en kostnad på 25 kronor per timmes duschande, vilket blir en del i längden. Även rinnande vatten under tandborstningen kostar pengar.

Att byta duschmunstycke är ett vanligt tips för att reducera mängden vatten som går åt. Även snålspolande kranar och toaletter är populära. Det gäller bara att hålla koll på hur lång återbetalningstiden är på den typen av investeringar.

8. Ladda bilen på rätt timmar

Om du har ett elavtal med timpris är det viktigt att nyttja elsystemet när priserna är som lägst. Med Fortums tilläggstjänst Smartladdning kan du till exempel välja att automatiskt ladda bilen när priserna är låga.

9. Se över vitvarorna

Köket står generellt för en stor del av elräkningen – bara kyl och frys kan kosta 1000 kronor per år. Först och främst är det förstås bra att se till att se till så att kylskåp och frys har rätt temperaturer. Det kan vara onödigt kostsamt att ha för låga temperaturer, samtidigt som det finns större risk för matsvinn ifall det blir för varmt. Att frosta av frysen kan vara ett sätt att öka dess effektivitet med upp till 25 procent. Håll baksidan fri från damm.

Men det är också vanligt att många familjer använder sig av gamla vitvaror som drar alldeles för mycket el i onödan. Gör en beräkning på hur mycket el du skulle kunna spara genom att köpa ny kyl och frys med energiklass A eller B.

10. Köp ett par tofflor

Golvvärme och handdukstork är exempel på vardagslyx som det är lätt att vänja sig vid. Men det bli dyrt – särskilt om man inte har för vana att stänga av dem. 20 kvadratmeter ständigt uppvärmt golv kan kosta så mycket som 4 000 kronor per år.

Det kan med andra ord vara läge att investera i sköna tofflor istället för att låta golvvärmen göra jobbet. Men om den ska vara på, se då till att begränsa tiden – och håll badrumsdörren stängd så att värmen inte försvinner.

Förresten: Du har väl laddat ner Mitt Fortum-appen? Där kan du skapa en egen hushållsprofil för att se hur din elanvändning fördelas mellan olika delar av hushållet. Då blir det också lättare att vidta rätt typ av åtgärder.

Vill du ha fler tips kring hur du kan förebygga inför vinterns höga elpriser? Läs då det här blogginlägget om energieffektivisering.

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

 • Följ och jämför din elanvändning
 • Se och betala fakturor
 • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
 • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

 • Elavtal för olika livssituationer
 • Alltid 100% fossilfritt
 • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal