Min elförbrukning

Ett smartare elavtal - Just nu med fri månadsavgift i ett år

Teckna elavtal nu
Spara el

Håll koll på din elförbrukning och spara energi

Många strävar säkert efter att minska sin onödiga elförbrukning och spara pengar på sin elräkning. Tyvärr kanske inte alla är medvetna om vilka saker som är de största energislukarna i sitt eget hushåll och hur man effektivt kan minska sin elförbrukning.

Att få koll på sin elförbrukning är ett utmärkt sätt att minska sin energiförbrukning för att göra förändringar i hemmet. Genom små förändringar i sin livsstil kan man uppnå betydande besparingar, vilket är bra för både plånboken och miljön.

Om du flyttar in i en nya bostad kan det än viktigare att ha koll på din elförbrukning, framför allt om du flyttar från lägenhet till en villa. Här följer några tips om hur du kan minska din elförbrukning och därmed kostnaden.

Flat

Normal elanvändning för lägenhet

En normal elanvändning för en lägenhet är cirka 2 000 kWh per år. Fördelning av elanvändning för lägenhet:

• Kylskåp, frys och sval: ca 1000 kWh

• Belysning: ca 500 kWh

• Elektriska apparater: ca 400 kWh

• Matlagning och köksredskap: ca 400 kWh

• Disk: ca 200 kWh

Private house

Normal elanvändning för villa

En normal elanvändning för en villa utan elvärme är cirka 5 000 kWh per år och med elvärme cirka 25 000 kWh per år. Fördelning av elanvändning för villa:

• Kylskåp, frys och sval: ca 1000 kWh

• Belysning: ca 1000 kWh

• Tvätt och tork: ca 1000 kWh

• Elektriska apparater: ca 850 kWh

• Matlagning och köksredskap: ca 800 kWh

• Disk: ca 350 kWh

Spara el genom att få koll på din elförbrukning

Matlagning

Ugn, spis, kyl och frys är något vi alla använder för matlagning, men de förbrukar också en större mängd el. Förbrukningen för våra vitvaror kan minskas genom att välja apparater med så låg energiförbrukning som möjligt och byta ut de äldre energikrävande vitvarorna mot nya. Till exempel ger induktionshällar och moderna kylskåp energibesparingar jämfört med traditionella spisar och äldre kylskåp.

Vitvaror

De flesta hem har en diskmaskin, tvättmaskin och många har även en torktumlare. Genom att alltid köra fulla maskiner och välja miljövänliga program kan du spara el. Vissa klädesplagg kan du lufta eller till och med frysas istället för att tvättas varje gång.

Det är också bra att byta ut äldre och energikrävande hushållsapparater mot mer miljövänliga alternativ.

Boendets uppvärmning

Vanligtvis går mer än hälften av elförbrukningen för en villa eller radhus till uppvärmning av boendet. Den exakta elförbrukningen beror på vilken typ av uppvärmningssystem som används och storleken på boendet. Genom att sänka rumstemperaturen kan du spara energi, eftersom även en sänkning med några grader kan leda till betydande besparingar på din elfaktura.

Särskilt elektrisk golvvärme kan snabbt dra mycket el om rumstemperaturen hålls hög. Genom att sänka temperaturen med bara en grad kan du i genomsnitt minska elförbrukningen med ca 5%.

Varmt vatten

Varmvattenförbrukningen i hushållet är högre än många kanske tror. Det är därför rekommenderat att undvika att låta varmt vatten rinna i onödan och att inte ta för långa och varma duschar eller bad. Diskmaskiner och tvättmaskiner förbrukar också stora mängder varmvatten, så det är bäst att inte använda dem i onödigt eller för ofta. När det är möjligt bör du använda låga temperaturer och torka tvätten utomhus.

Förbrukning av elutrustning

Bland elapparater är det främst TV och datorer som förbrukar mycket el, men det finns betydande skillnader i energiförbrukningen mellan olika enheter. Stora TV-apparater förbrukar mer el än mindre modeller, och små bärbara datorer förbrukar vanligtvis betydligt mindre energi än stationära datorer. Det är viktigt att stänga av enheterna när de inte används för att undvika onödig energiförbrukning.

Belysning

Lyckligtvis har belysningstekniken utvecklats mycket och dagens lampor är inte lika energikrävande som tidigare. Genom att välja energieffektiva lampor, stänga av lampor när de inte behövs och placera lampor på rätt ställen kan man spara el på belysningen.

Bastu och elförbrukning

För vissa svenskar är bastu en älskad hobby. Självklart behöver du inte sluta basta helt, men små förändringar kan spara mycket el när du bastar. Försök att inte basta så många gånger i veckan, sänk temperaturen i bastun något, basta i grupp när det är möjligt, stanna inte i bastun längre än nödvändigt och undvik att värma bastun i onödan. Om din gamla bastukamin drar mycket el kan det vara värt att överväga att byta ut den mot en ny vid behov.

Vad består en elräkning av?

Elräkningen består av tre delar: el, elöverföring och skatter. Elöverföringen och el är föremål för moms och elskatt. Elen som du använder köper du av din elhandlare och där kan du välja någon elhandlare som passar dig bäst då den delen är en konkurrensutsatt marknad, medan elöverföringen är ett monopol och alltid hanteras av det lokala elnätsbolagett.

Utöver elförbrukningen påverkar även elpriset den totala kostnaden för el. Beloppet på elräkningen påverkas också av val av fast eller rörligt pris och andra kontraktsvillkor.

 

Varför ska du ha koll på din elförbrukningen?

Genom att ha koll på din elförbrukningen blir det enklare att förstå och identifiera eventuella energitjuvar.. I Mitt Fortum-appen eller Mitt Fortum webb kan du följa och jämföra din elanvändning. samt göra eventuella ändringar i ditt avtal om det skulle finnas behov.

Att ha koll på din egen elförbrukning är viktigt för att upptäcka och identifiera elapparater i ditt hushåll som använder mycket el. Genom att kontinuerligt följa din elförbrukning kan du upptäcka vilka apparater i ditt hem som använder mycket el och göra besparingar under året.

Att minska elförbrukningen är också av stor betydelse för vår miljö. Om vi alla arbetar för att minska vår elergiförbrukning kommer vår miljö att förbättras avsevärt!

Utforska Mitt Fortum-appen och gör det till en vana att ha koll på din egen elförbrukning.

Vilka enheter förbrukar mest el hemma?
Chevron down

Den största elförbrukningen i hemmet kommer vanligtvis från uppvärmning av bostaden. Andra saker som använder mycket el är elbastu, stationära datorer och vitvaror. Genom att tänka hur du använder dessa enheter kan du spara pengar på din elräkning.

Var kan jag se min elförbrukning?
Chevron down

Du kan se din elförbrukning på din elräkning varje månad. Dessutom kan du använda Mitt Fortum-appen eller Mitt Fortum webb för att få full koll på din elförbrukning. Genom att följa din dagliga förbrukning kommer du att kunna upptäcka vad som drar mest el i din bostad.
Besök Mitt Fortum för att få full koll på din elförbrukning. 

Hur kan jag spara el?
Chevron down

För att spar el är det viktigt att börja med de apparater som förbrukar mest el. Du kan sänka temperaturen på golvvärmen, värma upp bastun för hela familjen vid ett och samma tillfälle och byta ut kylutrustning och andra hushållsapparater till energieffektivare alternativ. Det är också bra att vara medveten om att släcka onödig belysning, stänga av enheter som inte används och tvätta med fulla maskiner för att sänka el örbrukningen.

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal