Blogg

Så sparar du pengar med timprisavtal

20 april 2023, 01:01

timprisavtal - teckna ett smart elavtal

Om du har bytt till timprisavtal finns det mycket pengar att spara på en mer medveten och energieffektiv vardag. Här är några enkla tips som kan bidra till att sänka elräkningen.

Timpris innebär att elpriset sätts timme för timme enligt marknadens spotpris på el. Om du har möjlighet att hålla koll på timpriset, planera din elanvändning och flytta den till de timmar då elpriset är som lägst, finns det pengar att spara. Om du däremot har svårt att hålla koll på priset och flytta din elanvändning kan det få motsatt effekt. 

1. Håll koll i appen

Det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad är att använda Mitt Fortum-appen. Där kan du se hur dagens och morgondagens timpriser ser ut, vilket gör det möjligt att planera hushållets elanvändning på rätt sätt.

2. Nyttja natten

Efterfrågan på el är som störst under morgon och eftermiddag, när många hushåll använder vitvaror, ugn och belysning samtidigt. Ifall du tar för vana att låta diskmaskin och tvättmaskin jobba på nätterna istället kan det snabbt innebära sänkta kostnader.

3. Automatisera mera

Många moderna apparater kan tidsinställas för att optimera enligt elprisernas upp- och nedgångar, antingen med egna inställningar eller med hjälp av sensorer som kopplas till en app. Även belysning och uppvärmning kan du planera så att pengar inte spenderas i onödan under timmar då ingen är hemma.

4 Undvik standbyläget

För hushåll med mycket hemelektronik kan det kosta en hel del att ha apparater i standbyläge dygnet runt. Ta för vana att stänga av allting ordentligt med hjälp av en skarvsladd med strömbrytare.

5. Investera i isolering

Ett av de vanligaste tipsen för att sänka elkostnaderna är att se till så att inte kalluft läcker in varmluft läcker ut. Isolering av fönster och dörrar kan göras med relativt enkla medel, men gör stor skillnad på sikt, och inte bara för dig med timprisavtal.

6. Tänk på vattnet

Att duscha eller bada senare på kvällen är ett sätt att nyttja de lägre elpriserna. Men att införskaffa vattensnålare kranar och duschmunstycken är också en investering som brukar löna sig. En enkel timer i duschen kan också fungera som en påminnelse om att begränsa tiden för duschandet.

7. Smartare elbilsladdning

Att ladda bilen över natten är en självklarhet för många, och ibland kanske den inte behöver laddas alls om det inte ska användas omedelbart? Att planera sin laddning är i alla fall värdefullt, och med Smartladdning i Mitt Fortum-appen sköts det hela automatiskt medan du sover.

 

Timpris

Nyhet
  • Aldrig någon bindningstid
  • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett nytt elpris för varje timme på dygnet
  • För dig som har möjlighet att följa elpriset dagligen och lägga om din förbrukning till dygnets billigare timmar
Beräkna ditt timpris

Rörligt elpris

Populärt val
  • Aldrig någon bindningstid
  • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett medelpris per månad på elen
  • Vårt mest populära avtal, har historiskt gett det lägsta priset över tid. 
Beräkna rörligt elpris

Smartladdning: 49 kr/mån

Ladda din elbil hemma när priset är som lägst

Nyhet!
  • Möjlighet att styra elbilsladdningen till dygnets billigaste timmar
  • Få överblick över bilens status och förbrukning
  • Laddningshistorik i Mitt Fortum-appen
Läs mer om Smartladdning