Blogg

När är elen som billigast?

05 december 2022, 14:23

Prisbevakning

Med höga elpriser ser många hushåll av naturliga skäl över sin elanvändning. Och visst stämmer det att vissa tider på dygnet kostar mer - och det påverkar dig med timpris i störst utsträckning.

Egentligen är svaret på frågan väldigt logiskt, eftersom elpriserna baseras på utbud och efterfrågan. Mellan klockan 7 och 9 på morgonen är nästan alla familjer uppe och gör frukost, brygger kaffe, duschar och torkar håret. Elnätet är ansträngt, efterfrågan är hög och priserna stiger. 

Mitt dagen dagen sjunker elpriserna igen, eftersom många lämnar hemmet. Klockan 17 till 19 kommer en ny pris-topp när vi återförenas i hemmet efter skola och jobb. Ugnen sätts på, någon tar ett bad efter träningen, kläderna tvättas och hemelektroniken går varm. Resultatet blir en ökad efterfrågan på el, och därmed högre priser. 

Allra billigast är elen på natten mellan klockan 2 och 4. Innebär detta att man kan spara en massa pengar om man tvättar, diskar och duschar när andra sover?

I princip ja, men bara om du har ett rörligt elavtal med timpris. Då beräknas nämligen hushållets elkostnad varje timme utifrån det aktuella marknadspriset. Detta passar dig som gillar att hålla koll på prisskillnaderna, flytta din elanvändning till billigare timmar och kanske i förlängningen automatisera delar av hemmet med smarta lösningar. Har du däremot begränsat med tid och intresse, kan resultatet snarare bli det motsatta - att du får betala ännu mer vid ett timprisavtal.

Om du har ett vanligt månadsavtal räknas din kostnad istället som ett genomsnitt av månadens elpriser och multipliceras med hur mycket el hushållet förbrukat under perioden.

Du kan naturligtvis dra ner på elanvändningen, men det spelar alltså ingen roll när på dygnet du gör det. Däremot är det bra för elsystemet i stort ifall man kan undvika att belasta nätet de tider då efterfrågan är som störst.

Vill du veta mer om avtal med timpris? Läs mer här!


Höglasttimmar

Det som sammanfaller väl med dygnets dyrare timmar är även de så kallade höglasttimmarna. Det är de timmar som Svenska Kraftnät har definierat som timmarna under en vecka med högst förbrukning. Tiderna för höglasttimmar är måndag-fredag klockan 08-11 samt 16-19.

Syftet med att definiera höglasttimmar grundas i EU:s nödförordning som handlar om att samtliga medlemsländer behöver minska sin energiförbrukning med minst 5% mellan perioden 1 december 2022 till 31 mars 2023.

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal