En tydlig trend som skett mellan 2022 och 2023 är en elförbrukningsförändring där Sverige och resterande Europa har börjat hushålla på el i en mycket större utsträckning. Detta höll i sig ända fram till oktober 2023. Det är svårt att säga varför trenden bröts i oktober men det finns två teorier där den ena är att vi faktiskt behövde mer el igen på grund av kallare väder. Den andra anledningen kan vara att vi har glömt bort att bevaka elpriset och förbrukade mer eftersom man kanske inte brydde sig lika mycket. Hur förbrukningstrenden kommer se ut framöver kan vi inte säga ännu, men det kommer att bli väldigt intressant att följa. Vill du se över ditt företags elförbrukning och bidra till den nedåtgående trenden kan du läsa våra tips om energieffektivisering här.
Mer elproduktion än elförbrukning i Sverige under 2023
Grafen ovan visar hur mycket el vi i Sverige förbrukar (den mörkgröna linjen) jämfört med hur mycket vi producerar (den ljusgröna linjen). Grafen visar alltså att vi under hela 2023 har producerat mycket mer el än vad vi behöver, vi har alltså ett överskott på el i vårt system. Överskottet kan vi exportera till andra länder, vilket visar på att vi har en väldigt god situation i Sverige. Men vi ska också komma ihåg att vi måste göra interna exporter mellan våra egna prisområden. Bilden nedan visar vart vår elproduktion sker jämfört med vart elen används. Exempelvis kan vi titta på SE3 där förbrukningsbehovet inte täcks av det som produceras i det området. Därför måste SE3 importera från de andra prisområdena eller våra grannländer.
Elpris prognos - Vad kommer elen att kosta under 2024?
Tillgången på vatten är en väldigt viktig del i prissättningen på el i Sverige. Om vi har ett underskott av vatten i våra vattenmagasin kommer elpriset att gå upp, och har vi ett överskott i vattenmagasinen kommer elpriset att sjunka. Under hösten 2023 har vi haft ett överskott vilket har bidragit till lägre elpriser och ibland till och med minuspriser på marknaden. Men i november och december 2023 har det istället vänt till ett underskott i våra vattenmagasin. Vi går alltså in i vintern och början av 2024 med en sämre situation, vilket kan vara en oro för ökade elpriser.
En annan viktigt kraftproduktion är vindkraften, den påverkar så klart också vårt elpris. Tidig höst 2023 hade vi god vindkraftsproduktion som under vissa dagar täckte två tredjedelar av Sveriges energibehov. Detta gör att elpriset sjunker. Vindkraften producerar som mest under höst och vinter, men förändringar i produktionsförhållandena påverkar förstås elpriset.
Kärnkraften har så klart också påverkan på det framtida elpriset. Vi räknar alltid med att kärnkraften ska ha 100% kapacitet och så länge den har det så kommer elpriserna vara relativt stabila. Om det av någon anledning blir ett driftstopp eller liknande kommer det att påverka elpriserna genom en stigning. Finland har nyligen fått ny kärnkraftsproduktion vilket påverkar även oss i Sverige och kan ge längre elpriser.
Det är så klart väldigt svårt att sia om exakta elpriser under 2024. Det vi kan se är att inför vintern 2023/2024 ser trenden för det rörliga elpriset ut att gå uppåt. På längre sikt under hela 2024 och 2025 tror marknaden att priserna kommer att sjunka något. Det som påverkar är bland annat utbud och efterfråga, väder och vind samt hur väl vår elkraftsproduktion fungerar.
Vill ni veta mer om vad som påverkar elpriset? Se vårt inspelade webinar här.
Se över företagets elavtal inför 2024 - vilket avtal passar mitt företag?
Vilket elavtal som ert företag bör välja under 2024 beror mycket på ert företags konsumtionsmönster samt hur ert företag hanterar prisfluktuationer. Oavsett ert företags preferenser så har vi på Fortum ett avtal som passar ert behov.
Föredrar ert företag att kunna budgetera och veta vad ert elpris kommer att vara varje månad och samtidigt undvika marknadens pristoppar och dalar? Då är ett Fastpris elavtal det bästa alternativet för er. Det ger er möjlighet att budgetera och förutse priset utan överraskningar från marknadens fluktuationer.
Har er verksamhet däremot större möjligheter till att förlägga drift under timmar då elpriset generellt är lägre och samtidigt utrymme för att följa marknadens upp- och även nedgångar kan ett Rörligt elavtal vara bättre för er.
Förbrukar ert företag under 100 000 kWh per år kan ni också välja Fortum Smart vilket är elavtalet för er som vill att experter sköter elinköpen där målet är att slå det rörliga elpris varje månad.
Förbrukar ert företag över 100 000 kWh per år kan ni välja elavtalet Fortum Portföljförvaltning. Det elavtalet sprider riskerna och undviker pristoppar.
Om ni är osäkra på vilket avtal som passar ert företag bäst finns Fortums experter tillgängliga för att guida er rätt. Klicka här för att komma i kontakt med våra experter för bästa hjälp idag.