Blogg

Sant eller falskt: Om man köper förnybar el, är det då det som kommer ur uttaget? 

21 februari 2024, 00:00 Reading time: 2 minutes

Vad säger Business Manager Niina Timisjärvi,  ansvarig för tilläggstjänster inom Fortums elhandel?  

 Falskt. Det är ett sammankopplat elnät som elektronerna flödar genom med nära ljusets hastighet och det är ingen skillnad på dem oavsett hur elen producerats.  

Så hur fungerar systemet? 

När du väljer att köpa el från oss köper vi motsvarande mängd så kallade ursprungsgarantier från EU:s marknad för ursprungsgarantier. På så sätt ser vi till att den mängd el som du köper och använder också produceras utifrån det du valt, 100% förnybart genom Miljöpaketet, annars alltid 100% fossilfritt.  

Om du köper 100% förnybar eller fossilfri el hos Fortum - är då hundra procent verkligen hundra procent? 

Ja, det är det. Prognoserna för din elanvändning uppdateras varje månad och hjälper oss att avgöra om vi ska köpa fler ursprungsgarantier eller släppa dem på marknaden igen. 100% förnybar el betyder att Fortum köpt ursprungsgarantier för vattenkraft, vindkraft och solkraft. 100% fossilfri el innebär att inga produktionsslag som använder fossila bränslen använts. Förhållandet mellan ursprungsgarantierna från de olika produktionsformerna varierar beroende på situation och tillgänglighet. Marknaden för ursprungsgarantier är på europeisk nivå vilket innebär att de motsvarar produktion i från olika platser i Europa och inte heller precis när du använder elen. Det senare är viktigt, för el måste nämligen användas i samma hundradels sekund som den produceras. Detta samtidigt som att det alltid måste vara balans mellan hur mycket som används respektive produceras gör elen unik som produkt. Det gör även ett system med ursprungsgarantier nödvändigt för att du ska kunna välja produktionsform.  

All el vi säljer kommer från fossilfri produktion, vill du ha din el från förnybara källor väljer du Miljöpaketet med ursprungsgarantier från vatten, vind och sol.

Vad är skillnaden mellan förnybar energi och fossilfri el?  

I Finland och Sverige är all el som vi säljer till privatkunder och företag som förbrukar mindre än 100 000 kWh per år fossilfri. Fossilfri el är oftast kärnkraft, men kan även vara vatten- eller vindkraft. Med förnybar energi avses energi som produceras av ett förnybart produktionsslag, exempelvis sol-, vind- eller vattenkraft.  

Tecknar du exempelvis Miljöpaket som privatkund eller Miljötrygg som företagskund består de av el från 100% förnybar produktion; vatten, vind och sol.  

Varför köpa förnybart om huvudparten av den el som Fortum säljer ändå är fossilfri?  

Alla alternativ vi erbjuder är bra, och varje val är garanterat ett bra val. Sen handlar det om vad du som kund tycker är viktigt. All el vi säljer kommer från fossilfri produktion, vill du ha din el från förnybara källor väljer du Miljöpaketet med ursprungsgarantier från vatten, vind och sol. För vissa är det viktigaste att det är fossilfritt, för andra är det även viktigt att elen kommer från förnybara källor som vatten-, vind- eller solkraft.  

 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Elavtal anpassade för företag

Hitta rätt elavtal för ert företag

  • Personlig rådgivning för att hitta rätt elavtal.
  • Smarta och trygga elavtal anpassade för företag.
  • Certifierade enligt Schysst elhandel.
Våra elavtal för företag