Blogg

Sant eller falskt: Det går inte att förbereda sig för elpristoppar

29 januari 2024, 08:53 Reading time: 2 minutes

Vad säger Kristian Fossum, Portfolio Manager på Fortum, vars jobb är att handla upp el till Fortums kunder? 

Det beror på vilket tidsperspektiv vi pratar om, men det är generellt sett falskt. Det går bra att förutspå en elpristopp nästa dag, då spotpriset för den dagen sätts dagen innan på den nordiska elbörsen och kan ses på här eller så kan du följa elpriset i Fortum-appen, där du även kan ställa in spotprisbevakning. Men spotpriser längre in i framtiden är nästan omöjliga att förutspå. Det går att försöka gissa elpriset, men elmarknaden är komplex och därför är det svårt att säga exakt vad elen kommer att kosta om några veckor eller månader.   

Kan man använda väderprognosen för att förutspå elpriset? 

Det kan man, men bara på väldigt kort sikt eftersom prognoserna bara brukar vara tillförlitliga i en vecka framöver ungefär. Det finns ju också väderprognoser som förutspår vädret väldigt långt i framtiden, men ofta stämmer de inte. Väder som ger hög elproduktion, som regn, blåst eller mycket sol är inte heller alltid en garanti för att elpriset blir billigt, även om det är stor sannolikhet att det blir så.  

Det går bra att förutspå en elpristopp nästa dag.

Hur kan man förbereda sig för elpristoppar på lång sikt? 

På lång sikt handlar det om att titta på din energianvändning i form av vanor och beteenden. Dels i hur du använder elen och hur enkelt du kan förflytta lasten till timmar då det är billigare men främst ligger det i hur energieffektivt ditt hem eller ert företag är. 

  Hur kan jag förbereda mig för oförutsedda elpristoppar? 

Den som är rädd för till exempel geopolitisk osäkerhet och krig, gör bäst i att förbereda sig så gott som det går genom att energieffektivisera, ändra sina vanor och vara mer flexibel i sin energianvändning. Det som alla alltid kan göra är att använda el på natten och på helgerna, då priset är lågt. Det kommer man långt med. Spotpriset sätts timme för timme genom hela dygnet och generellt är priset lägre på natten och under helgen, så har man elförbrukning som kan flyttas dit är det en smart idé. Att energieffektivisera och dra ner på sin totala elförbrukning är förstås också ett säkert tips för den som vill minska sin elräkning.  

 

Man kommer långt med att använda el på natten och på helgerna, då priset är lågt.

 Om jag vill undvika att använda energi på de dyraste timmarna, vilka tider och dagar ska jag välja bort?  

Natten brukar som sagt generellt vara billig. Sen kommer en dyrare morgontopp, när vi kliver upp och lagar frukost och laddar bilen. Priset är högt till ungefär 10.00. Sen faller det lite för att stiga igen mellan 16.00-19.00. Sen faller det igen mot kvällen och natten. Helger följer samma mönster, men då är prisnivån lite lägre generellt. Julafton är dock en väldigt speciell helgdag, då alla lagar mat hela dagen och spotpriset ofta är högt. Men blåser det mycket på julafton blir elen billigare igen.  

 

Vill du läsa mer om våra elavtal? 

Elavtal anpassade för företag

Hitta rätt elavtal för ert företag

  • Personlig rådgivning för att hitta rätt elavtal.
  • Smarta och trygga elavtal anpassade för företag.
  • Certifierade enligt Schysst elhandel.
Våra elavtal för företag

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal