Vanliga frågor om Smartladdning

Vanliga frågor om Smartladdning

Hur tecknar jag Smartladdning?
Chevron down

Inte Fortum-kund idag? Då tecknar du Smartladdning här!

Redan kund hos oss på Fortum? Då kan snabbt och enkelt logga in i Mitt Fortum med hjälp av BankID och teckna Smartladdning direkt.

Hur fungerar Smartladdning
Chevron down

Kort sagt flyttas laddningen från timmar med högre elpriser till timmar med lägre elpriser. Besparingen beror på flera faktorer, de två viktigaste är elpriset och laddeffekten. Har du en laddare med hög effekt hemma kan ju mer av laddningen flyttas till timmar med lägre elpris. När Smartladdning planeras tar vi även hänsyn till när du vill att bilen ska vara fulladdad (standardtid är ex. 08:00). Du kan så klart ändra tiden för när laddningen ska vara klar i appen.

Du kan läsa mer om hur det fungerar i det här blogginlägget.

Vad innebär det att bli timmätt?
Chevron down

Timmätning innebär att du innebär att ditt rörliga elpris prissätts timvis utifrån vad motsvarande timme kostar på den nordiska elbörsen där elen köps in. Därmed kan du utnyttja dygnets billiga timmar genom att planera din elanvändning.

Timmätning är något som sköts av ditt nätbolag, men tecknar du Smartladdning så sköter vi bytet åt dig utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till max tre månader men eftersom Smartladdning förutsätter timmätning betalar du ingenting för tjänsten innan timmätning är på plats. Vi meddelar dig när allting är klart och du kan börja använda Smartladdning.

Tänk på! Beroende på vilket nätbolag du har så kan det vara svårt att byta tillbaka från timmätning till månadsmätning.

När kan jag börja använda Smartladdning?
Chevron down

Om du redan är timmätt kan du börja använda Smartladdning så fort ditt elavtal hos oss på Fortum är aktivt. Om du inte är timmätt kan det dröja då timmätning är något som sköts av ditt nätbolag, men tecknar du Smartladdning så sköter vi bytet åt dig utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till max tre månader men du betalar ingenting för tjänsten innan timmätning är på plats. Vi meddelar dig när bytet är klart och du kan börja använda Smartladdning.

Ingår laddbox i Smartladdning?
Chevron down

Laddbox ingår inte i Smartladdningspaketet. Och eftersom att du sparar mer när du har en kraftfull hemladdare, så rekommenderar vi att du köper en hemladdare.

Vad är Charge & Drive?
Chevron down

Fortum Charge & Drive är en enkel och smidig lösning för dig med elbil när du är ute på vägen och behöver ladda på en publik laddstation. Med Fortum Charge & Drive har du tillgång till hela Recharge nätverket, som finns över hela Norden innefattar ca 2700 laddsta­tioner. Genom att använda Charge & Drive Appen så kan du starta/​stoppa din laddning på ett enkelt sätt. Dessutom får du betal­nings- och laddhistorik. För att använda Charge & Drive tjänsten behöver du inte vara elkund hos oss på Fortum utan tjänsten är öppen för alla.

När du tecknar Smartladdning får du 200 kr i rabatt på Charge & Drive så att du kan ladda på vägen.

Hur hittar jag Mitt Fortum-appen?
Chevron down
Med vilka bilar fungerar Smartladdning?
Chevron down

Du hittar översikten här!

Vi uppdaterar löpande med nya bilmodeller.

Varför stöds inte alla elbilsmodeller?
Chevron down

Vi är beroende av att biltillverkaren har funktionalitet för smart elbilsladdning, och det är tyvärr inte möjligt för alla bilmärken än. Vi arbetar ständigt med att lägga till fler bilar, och vår landningssida uppdateras kontinuerligt med information om vilka bilar vi stödjer.

Hur gör jag om jag har fler än en bil?
Chevron down

Du behöver först teckna Smartladdning och därefter kan du enkelt lägga till fler bilar i appen. Tryck på "plustecknet" i det övre högra hörnet inuti elbilsdelen av appen.

Hur kopplar man upp bilen?
Chevron down

Det är superenkelt! Ladda ner Mitt Fortum-appen och välj "Anslut till bil" under fliken "Elbil".

Ladda ner appen:

Mitt Fortum för Android kan du ladda ner här.

Mitt Fortum för iPhone kan du ladda ner här.

Vill du läsa mer om Mitt Fortum-appens fördelar? Läs mer här!

Hur mycket kan jag spara?
Chevron down

Låt oss säga att du sätter bilen på laddning när du kommer hem från jobbet ungefär vid 17-tiden, och att du har en vanlig hemladdare som kan leverera med en effekt på 11 kW. Med ett vanligt batteri på 70-80 kWh kommer du att ladda i 6-8 timmar.

Med Smartladdning som istället laddar under de timmar då elpriset är som lägst kan du sänka dina laddningskostnader med upp till 50% .

Om du har en 22 kW hemladdare kommer du att kunna ladda din bil mer effektivt. Ju mer kraftfull din hemladdare du har, desto högre besparingar får du, och det är en av anledningarna till att vi rekommenderar att du köper en hemladdare.

Hur har ni räknat?
Chevron down

Vi har räknat på att du sätter bilen på laddning när du kommer hem från jobbet vid 17-tiden, och att du har en vanlig hemladdare som kan leverera med en effekt på 11 kW. Med ett vanligt batteri på 70-80 kWh kommer du att ladda i 6-8 timmar. Med detta som grund skulle du hittills 2021 ha sänkt dina laddningskostnader med 21 %, vilket motsvarar cirka 250 SEK per månad. Vi gör två antaganden.

Vi slår samman två scenarier där du använder en 11 kW laddare. Skillnaden mellan dessa två är dina besparingar.

 1. Scenario 1 är att du sätter bilen på laddning så fort du kommer hem från jobbet vid 17-tiden och laddar i 8 timmar.
 2. Scenario 2 är att bilen laddas de åtta timmar om dagen där elpriset är lägst. 

Vi har använt historiska elpriser (spotpris från Nordpool), med SEK per kWh för varje timme under ett helt år. Vi har gjort detta för 2020, 2019 och 2018.

Det är lätt att tänka att genom att titta bakåt i tiden är det lätt att hitta de tider då elpriset är lägst och räkna ut utifrån detta. Men vi har samma trygghet idag. Elmarknaden fungerar på så sätt att morgondagens elpriser bestäms idag. Därför kan vi i förväg veta när på dygnet det är smartast att ladda, och slå på och av laddningen utifrån detta. Läs mer: Så sätts elpriset.

Har laddningen en miniminivå?
Chevron down

Du kan själv ange minimikraven (till exempel 20% av din bils batterikapacitet) för när Smartladdning skall aktiveras. Bilen laddar normalt upp till den här gränsen för att säkerställa att du möjligast snabbt har önskad batterikapacitet tillgänglig, till exempel för oväntade körningar.

Tas de hänsyn till inställningar som är gjorda i bilens app?
Chevron down

I vissa fall åsidosätter vi inställningar i bilens app om det är fördelaktigt för att få största möjliga besparing och uppnå önskad batterikapacitet.

Tas det hänsyn till att laddningen är satt till max 80% i bilens app?
Chevron down

Ja, det tar vi hänsyn till.

Vilken typ av data får lösningen från min bil?
Chevron down

 

Vad bilen hämtar för data beror lite på vilket bilmärke du har. När din bil är uppkopplad får vi tillgång till allt biltillverkaren har gjort tillgängligt i sitt API (vilket är den teknik vi använder för att ansluta till bilen). Du kan läsa mer om vilka uppgifter som kommer att behandlas i villkoren för Mitt Fortum.

Smartladdning använder vissa datapunkter för att fungera korrekt:

Data som samlas in via biltillverkarens API:

· Bilens platsinformation för att veta om bilen är vid den smarta laddningsplatsen som kunden har definierat.

· Laddningsstatus (%)

· Batterikapacitet (kWh)

· Bilens och hemladdarens laddningshastighet

Data som samlas in från Fortums databas:

· Kunddefinierad avgångstid

· Kunddefinierad nedre batteritröskel för Smartladdning (%)

· Elpris

· Platsdata för kundens smartladdningsplatser

Genom att kombinera denna information kan Smartladdning skapa den mest exakta laddningsplanen.

 

Vad händer om jag inte vill använda Smartladdning?
Chevron down

Du kan enkelt slå på och av Smartladdnings-funktionaliteten i appen, så om du ska ut på långresa och vill ladda så snabbt som möjligt när du är hemma är det bara ett knapptryck bort.

Hur länge tar det att smartladda en elbil?
Chevron down

För att beräkna hur lång tid en smart laddningssession kommer att ta, tar vi hänsyn till ett antal parametrar som påverkar tiden. De fyra viktigaste variablerna är:

· Kommande elpriser (kr/kWh)

· Tiden tillgänglig tills bilen behöver vara laddad (timmar)

· Mängden el som behövs (kW)

· Laddningshastigheten för både bilen och laddaren (kW/h)

För att fastställa en detaljerad laddningsplan genomför Smartladdning en testladdningssession under vilken fordonet laddas i några minuter samtidigt som laddningseffekten och batteriet övervakas för att säkerställa att tidsuppskattningen är korrekt.

Varför har inte Smartladdning genererat en laddningsplan?
Chevron down

För att generera en laddningsplan måste Smartladdning kunna fördröja laddningen i minst 30 minuter och kunna verifiera att den kommer att kunna spara minst 5 % i förhållande till spotprisvariationerna timme för timme. Om detta inte är möjligt kommer normal laddning att fortsätta.

Varför börjar Smartladdning ladda tidigare än planerat och vid tidpunkter då elpriset är högre än normalt
Chevron down

Det kan finnas flera orsaker till detta. Som en regel innebär detta att vi behöver den tiden för att ladda bilen tills den inställda avgångstiden. Andra orsaker kan vara:

· Bilen har för låg batteriprocent och är under det minimigränsvärde som användaren har satt

· Det finns ingen tillräcklig ekonomisk besparing genom att flytta på laddningen

· Vi kan inte ansluta till din bil på grund av dålig mobiltäckning och/eller andra tekniska utmaningar. Detta innebär att vi inte kan stoppa laddningen av bilen.

Är tjänsten säker att använda?
Chevron down

Ja, datasäkerhet och säkerhet är prioriterat hos Fortum.

Vi lagrar inte dina fordons inloggningsuppgifter (användarnamn och lösenord) hos Fortum. All data relaterad till Smartladdning lagras inom EU.

Smartladdning informerar mig om att jag behöver köpa ett servicepaket eller en prenumeration i min biltillverkares app för att Smartladdning skall fungera korrekt, är detta normalt?
Chevron down

Ja, vissa biltillverkare kräver att användare köper ytterligare tjänsteabonnemang som låser upp kommunikationsfunktionalitet som behövs för att Fortum Smartladdning ska kunna kommunicera med fordonet och styra laddningen till de billigare timmarna.

Börja ladda smart och reducera dina kostnader

Börja ladda smart

Bilmärken som stöds av Mitt Fortum-appen

 • Audi
 • BMW
 • Ford
 • Jaguar
 • Mini
 • Renault (Twizy stöds ej)
 • Seat
 • Skoda
 • Tesla
 • Volkswagen
 • Volvo (C40 & XC40 stöds ej)
 • Fiat (500e)

Hittar du inte ditt bilmärke? Vi uppdaterar löpande med nya modeller.

Redan elkund hos Fortum? Logga in och teckna Smartladdning.

Logga in i Mitt Fortum-appen Ladda ner appen
Certifiering: