Svenskens elanvändning

elanvändning

Brukar du också se ut som ett frågetecken när elräkningen kommer? Det finns en uppfattning om att det är något som du har svårt att påverka, men det är oftare enklare än vad du tror. Bor du i villa så är möjligheterna såklart större, men vissa tips fungerar för alla.

Elektricitet är fantastiskt. I dag tar vi den för given, men att den gör vårt nuvarande liv möjligt är inte samma sak som att vi inte kan använda den mer effektivt. Vissa av de val vi gör märks dessutom tydligt på elräkningen. Glädjande nog går utvecklingen ständigt mot ökad energieffektivitet med smarta tekniska lösningar som kan hjälpa till.

Viktigt att ha med sig är att din elräkning består av tre delar; elnätskostnaden, energiskatt och så själva elen. Den delen du enklast kan påverka är elanvändningen.

Den som bor i villa kan i vissa fall även påverka sin elnätskostnad genom lösningar för fasutjämning som gör det möjligt att antingen säkra ned ett steg eller genom att inte behöva säkra upp även om hushållet blir med elbil som ska börja laddas hemma.

Kostar värme verkligen skjortan?

Japp, och inte sällan ännu mer än så. Det finns flera olika lösningar för uppvärmning som skiljer sig kraftigt åt när det kommer till kostnad och effektivitet, men för en genomsnittlig familj i villa eller radhus är det inte ovanligt att värmen står för 60 procent av energikostnaderna. Värmen står så klart även för en stor del av driftskostnaderna i ett flerbostadshus, men där ingår den som en del av hyran eller avgiften.

Fjärrvärme är mest effektivt eftersom det inte bara ger värme utan även löser andra gemensamma miljöutmaningar, men saknas det ett fjärrvärmenät att koppla upp sig mot är värmepumpar det mest energieffektiva. Men värmen ska dessutom stanna kvar inomhus. I moderna byggnader används idag material som isolerar mer effektivt och framförallt är det fönstren som blivit tätare för att hålla värmen. En välisolerad byggnad med moderna fönster och dörrar är den bästa vägen att gå för att hålla värmen kvar inne.

Allt fler system kommer nu ut på marknaden som lär sig husets förmåga att hålla värmen och matchar det mot temperaturen ute och den önskade temperaturen inne vilket gör stor skillnad särskilt på våren och hösten med dess varma dagar och kalla nätter. Inte bara blir det en jämnare innetemperatur, det kan även minska uppvärmningskostnaden med upp till en fjärdedel, en perfekt kombination!

Men oavsett uppvärmningsform och isolering så är tumregeln att varje grad i ökad inomhustemperatur ökar uppvärmningskostnaden med fem procent. Vad som upplevs som en lagom innetemperatur varierar mellan hushåll, men går den att hålla jämn, utan behov att dra på och dra av för att möta förändringar i utetemperatur, syns det direkt på energikostnaderna. Och trivs du med att ha det lite svalare hemma så kommer det alltså märkas på uppvärmningskostnaderna.

Bada i pengar?

För en växande familj är varmvattenanvändningen ofta stor och kan lätt utgöra en femtedel av hushållets energianvändning. Med varmvattenberedare syns förändringar här direkt på elräkningen. Snålspolande munstycken ger effekt, men räkna med att duschandet i genomsnitt kostar ungefär 25 kronor i timmen allt inräknat.

Bor man med en långduschare så kan det alltså vara läge att ta ett snack om var gränsen bör gå för att börja betala för dessa själv?

Apparaternas upprättelse

Vi har sedan länge fått lära oss att det är ganska ineffektivt att ladda allting över natten och att batterierna dessutom mår dåligt av det. Dessutom avråder Elsäkerhetsverket att ladda på natten när du sover, av brandriskskäl. På samma sätt har budskapet varit tydligt - alla apparater behöver inte vara i stand-by-läge dygnet runt, de kan med fördel stängas av helt genom en knapp på grenuttaget istället.

Men detta gäller främst äldre apparater – på bara 10-15 år har elanvändningen för en tv sjunkit med hela 90 procent, och de flesta modernare enheter har i dag dessutom inbyggt strömsparläge och eller system för att optimera laddningen. Och att dra ur själva mobilladdaren när den inte används gör ingen skillnad för elkostnaden.

Mest praktiskt vore förstås en teknisk lösning som synkar kalendrar med larmet och ytterdörrens elektriska lås och sedan själv slår av och på anslutna saker. Men tills det finns på marknaden fungerar även sunt förnuft.
 

Lysande livslängd

I mörka delar av världen är belysning extra viktigt. Det stora skiftet till LED-lampor har flyttat kostnaden för belysning från elräkning till lampa, men som tur är så håller LED-lamporna länge. Helt klart är i alla fall att den gamla devisen ”ett tomt rum är ett mörkt rum” inte längre gäller – i vart fall om syftet är att spara pengar på el. Fortfarande tycker vi att det är rimligt att släcka efter sig om det är ett rum ingen kommer vara i resten av kvällen, men räkna inte med att kommer att märkas på elräkningen.

Vitvarornas gråzon

Hans Rosling brukade tala om att tvättmaskinen när den kom banade vägen för en jämställdhetsrevolution och vi kan alla instämma i att utan kyl, frys, ugn, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare mm skulle livet förändras dramatiskt.

Våra hjälpredor i hemmet använder dessutom mindre el och vatten än vad många tror. Den dyraste delen av ett diskmaskinsprogam är exempelvis diskmedelskudden, inte vattnet eller elen. Just diskmaskiner har dessutom den stora fördelen att de fungerar ännu bättre om disken inte sköljs innan, så det är ytterligare ett moment som går att hoppa över.

När det gäller kylen så brukar rekommendationen vara att inte ha så kallt – däremot är det viktigt att hitta en avvägning mellan kallare (lite högre elanvändning) och varmare (sämre hållbarhet på det som är i kylen). Viktigast för elanvändningen är även i kylen och frysens fall åldern på dem. Utvecklingen går snabbt och nya vitvaror använder markant mindre el.

Moderna maskiner anpassar sig efter tvättmängd, så bästa energispartipset för tvätten är egentligen också ett klädspartips - fundera på hur mycket som slentriantvättas där det skulle räcka med att hänga ut dem på vädring istället.

I gråzonen mellan uppvärmning och vitvaror hittar vi två saker som förutom att göra nytta även använder en hel del el, samtidigt som de är lätta att glömma bort: Golvvärmen i badrummet och handdukstorken. Dra ned golvvärmen några grader, det är fortfarande skönt och det fungerar fortfarande som värmekälla för badrummet, samtidigt så kommer det att synas på elanvändningen. Handdukstorkar som även ska fungera som värmekälla i badrummet använder också mycket el samtidigt som de sällan behöver vara igång hela tiden.

När hemmet också blir en laddstation

Även om Norge ligger långt före oss så ökar försäljningen av antalet laddbara bilar i Sverige snabbt. Det är bra. Samtidigt så kommer det förstås att märkas i form av ökad elanvändning hemma när mackbesöken ersätts med en laddbox på husknuten eller för den delen parkeringsplatsen.

Det ligger relativt långt borta innan de kommersiella tillämpningarna finns på plats, men trots allt är en elbil inte bara en bil. Det är också ett energilager på hjul. Som ofta står hemma. Med en elbil ansluten till hemmet öppnar det upp för allehanda tjänster kopplade till flexibilitet och balansmarknad, som ett energilager för egen elproduktion eller varför inte för att överbrygga kortare strömavbrott?

Att visualisera sin energianvändning brukar vara det enklaste sättet att få kunskap kring användning och kostnader. Genom att få koll på var kilowattimmarna hamnar blir det enklare att se hur man kan effektivisera sin användning. För Fortum-kunder finns redan i dag den funktionen i appen Mitt Fortum, där du enkelt kan se din elanvändning.

Se fler blogginlägg.

 

Fortum förklarar elräkningen

Varför blir elen plötsligt dyrare när det blir kallare och vad betyder de olika delarna på elräkningen? Vad är det vi betalar för egentligen och vem ansvarar för vad?

Läs mer

10 tips på hur du kan minska elräkningen

Med höga elpriser blir det mer viktigt än någonsin att skaffa sig en överblick av vilka energitjuvar som finns i hemmet. Finns det något som du kan förändra i ditt hushåll?

Läs mer

Tillsammans kan vi sänka elräkningarna

I ett modernt välfärdssamhälle som Sverige ska fossilfri el finnas tillgänglig när du behöver den och till en rimlig kostnad. På längre sikt behöver vi bygga tillräckligt mycket ny fossilfri elproduktion. På kort sikt är det tuffa besparingar och flexibilitet som gäller.

Läs mer