Blogg

Energipreppa inför vintern

01 oktober 2022, 01:01

Glödlampa

Det finns många små knep för att sänka elanvändningen i vardagen. Men inför vintern kan det vara värt att genomföra lite större åtgärder för att energieffektivisera hemmet. Här är några tips.

Tilläggsisolering

För många villaägare är det hög tid att se över klimatskalet och överväga om det finns saker att förbättra så att värmen inte försvinner ut.

Att isolera fasaden som en engångsinsats kan vara kostsamt. Men när det gäller utrymmen som vind, garage eller källare är det i regel en mer rimlig investering. Ungefär 15 procent av husets värme försvinner ut från golv och källare, medan lika mycket går ut från tak och vind. Det gäller dock att säkra ventilation så att det inte bildas kondens och fukt i onödan.

Täta fönster och dörrar

En villa med äldre tvåglasfönster förlorar ungefär en tredjedel av värmen den vägen, och dåligt isolerade fönster kan leda till kallras med kalla golv som konsekvens. Det första steget är att se om det räcker med att uppgradera tätningslisterna. Räcker inte det kan det vara värt att investera i nya fönster. Detsamma gäller förstås för dörrar. Tänk bara på att det kan krävas bygglov för den här typen av ingrepp ifall du bor i ett äldre hus.

Värmepump

I allt fler hushåll ser man över möjligheten att byta ut sina element med dyr, direktverkande el mot exempelvis luftvärmepumpar. Det ger på sikt en mer kostnadseffektiv uppvärmning och man kan koppla ihop flera enheter i samma system. På sommaren kan en luftvärmepump även användas för att hålla vissa rum svalare.

Se över vattenanvändningen

Precis som vi skriver i bloggen om smarta elspartips är det värt att se över all varmvattenanvändning, oavsett om det handlar om att köpa ett bättre duschmunstycke, tvätta smartare eller diska mer sällan. Att byta ut vattenkranar i kök och badrum kan också vara värdefullt, men man ska inte heller glömma möjligheten att isolera varmvattenberedare och vattenledningar så att inte värme försvinner i onödan.

Finns det fjärrvärme?

Finns det möjlighet till fjärrvärme där du bor? Om du har rörelement eller golvvärme kan det vara ett alternativ i så fall. Hör med din kommun.

Kolla gärna in Energimyndighetens husguide för mer detaljerade råd kring hur du energieffektiviserar på bästa sätt.

Mitt Fortum - energianvändning, elpris

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ta med dig elen enkelt när du flyttar
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in
Par i soffa framför datorn

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Nöjdkundgaranti
Jämför elavtal