Blogg

Så fungerar fast- och rörligt elpris

22 oktober 2021, 15:45

Man changing light bulb

Det kan vara svårt att veta vilket typ elavtal man ska välja, särskilt som de kraftigt stigande elpriserna har varit en omdiskuterad fråga den senaste tiden. Här försöker vi reda ut begreppen.

Att elen blir dyrare har de flesta märkt. Det finns ingen enskild anledning, utan prishöjningarna beror på en rad olika faktorer. Bland annat leder den ökade ekonomiska aktiviteten efter pandemin att många länder snabbt ökar sin konsumtion.

Den globala ekonomin påverkar priset, men det gör även våra lokala väderförhållanden. Ifall vädret präglas av perioder utan regn påverkar det vattenkraftverkens viktiga produktion. När det är vindstilla påverkas vindkraften. Och samtidigt har två av de svenska kärnkraftsreaktorerna varit avstängda för sommaruppehåll.

Här kan du läsa mer om vad prisökningen beror på.

Så hur ska man tänka kring sitt elavtal? Här är några saker att tänka på:

Så funkar rörligt elpris

Ett elavtal med rörligt elpris innebär att ditt elpris per kWh följer elmarknaden och alltså varierar, beroende på den nordiska elmarknadens utveckling. Även om det kan verka riskabelt i tider av höga elpriser, har det visat sig att kunder med rörligt elpris faktiskt betalar mindre i längden. Man får helt enkelt väga trygghet mot framtida besparingar.

Med rörligt elpris har du som kund oftast ingen bindningstid, vilket ökar flexibiliteten. Dessutom kan man välja timmätning, vilket helt enkelt innebär att du kan se exakt vilka tider på dygnet som kostnaderna är som högst. Då är det lättare att anpassa sin elanvändning för att få ner kostnaderna.

Om elpriset skulle stiga kraftigt kan det även vara skönt att ha tecknat ett priskollen. Det innebär att du kan välja fast elpris under årets kallaste månader. Då vet du åtminstone under två månaders tid exakt vad du kommer behöva betala - .

Så funkar fast elpris

För dig som vill känna dig trygg med att priset per kWh förblir detsamma under hela avtalsperioden är fast elpris rätt val. Det kräver att du binder upp dig i ett eller tre år till ett fast pris för dina kilowattimmar. Fast pris innebär alltså inte att du betalar samma summa varje månad utan kostnaden beror på hur mycket el du använder, men du vet vad du betalar per kilowattimme vilket ger dig som kund en större förutsägbarhet

Priset fastställs av nivån som gäller när avtalet tecknas. Därefter vet du alltså att du inte kommer att få några överraskningar så länge avtalet löper. För villaägare som förbrukar mycket energi kan det vara en viktig trygghet i privatekonomin.

Risken med ett fast elpris är förstås att du råkar teckna avtalet vid en tidpunkt där priserna är extra höga – precis som när man köper aktier. 

Läs mer tips och råd kring elpriser här!