Blogg

Hur lång tid tar det att ladda bilen?

01 september 2022, 09:38

Kvinna laddar elbilen hemma

Att skaffa elbil eller hybrid är i dag allt mer självklart för många. Men det gäller att ha koll på hur laddningen går till – det kan nämligen vara stor skillnad mellan olika lösningar.

Hur lång tid det tar att ladda sin elbil beror på ett flertal faktorer, bland annat bilens batteristorlek, dess laddkapacitet, samt vilken laddlösning som används.

För att beräkna tidsåtgången kan man ta batteriets kapacitet i kWh och dela med kraften i kW som man får från laddstationen. Normalt avtar hastigheten på laddningen på ju högre batterinivån blir, vid 80% går det normalt hälften så snabbt som vid 40-50% batterinivå. Elbilarnas batterier rymmer i dagsläget mellan 40-95 kWh. Samtidigt som olika elbilar ladda olika snabbt.

Man brukar framförallt skilja mellan fyra olika typer av laddlösningar:

 • Normalladdning (hemmaladdning) 2,3-11 kW
  En normalladdning idag uppgår till cirka 22 kW i effekt. Det innebär att du kan ladda från tomt till fullt batteri (50 kW) på cirka 4-13 timmar. Laddare för hemmabruk har normalt 3,7 – 11 kW medan publika laddare har normalt 7,4 -22 kW.
 • Semisnabb laddning 22 kW
  En semisnabb laddning idag uppgår till cirka 22 kW i effekt. Det innebär att du kan ladda från tomt till fullt batteri på cirka 2-9 timmar. Vanligtvis hittar du de här laddarna i parkeringshus och offentliga byggnader.
 • Snabbladdning 22-100 kW
  Dagens snabbladdare klarar i regel en effekt på 50-150 kW. Det innebär att en bil kan vara fulladdad på cirka en timme. De här laddarna finns oftast på rastplatser eller drivmedelsstationer.
 • Supersnabbladdning 150-300 kW
  Dagens supersnabbladdare har en effekt på mellan 150-300 kW. Hur snabbt det går att ladda är så klart, som alltid, olika beroende på vilken bil du har, men en ren elbil kan ladda upp till 80% på en halvtimme.

Kan man inte ladda bilen direkt i eluttaget?

Att koppla bilen direkt till det vanliga eluttaget fungerar som tillfällig nödlösning, men är ingenting som rekommenderas i längden. Det är dessutom viktigt att ställa in max 10 ampere (exempelvis i bilens laddnings-app) för att undvika eventuell brandrisk. Den här lösningen ger bara 1-1,5 mils körning per laddtimme.

Vad är smartladdning?

Som Fortum-kund kan du numera nyttja funktionen Smartladdning i appen Mitt Fortum. Det innebär att bilen laddas under de timmar då elpriset är som lägst, och att laddningen kan pausas när det kostar mer. Det finns med andra ord en hel del pengar att spara i längden om man ändå har för vana att ladda bilen under natten. Smartladdning är en tjänst som gäller vi hemmaladdning och tecknar du Smartladdning får du också ett rörligt elpris med timmätning.

Laddinfrastrukturen växer

Den publika laddinfrastrukturen växer fram i allt högre takt. Charge & Drive är Fortums lösning för att nyttja potentialen från flera olika leverantörer. Du kan aktivera laddningen direkt i appen Fortum Charge & Drive, genom ett sms – eller med en fysisk laddbricka som du får skickad till dig. Läs mer och ladda ner appen här!

Ladda på väg

Ladda på väg

Ladda när du är på väg någonstans med din elbil i vårt publika laddnätverk Recharge. Med Fortum Charge & Drive kan du ladda, betala och hitta laddstationer. Enkelt, snabbt och smidigt.

Läs mer (extern länk)

För dig med elbil

Smartladdning

Tilläggstjänst
 • Möjlighet att styra elbilsladdningen till dygnets billigaste timmar
 • Få överblick över bilens status och förbrukning
 • Laddhistorik i Mitt Fortum-appen
Läs mer om Smartladdning