Blogg

Varför blir det strömavbrott?

22 mars 2023, 11:07 Reading time: 3 minutes

Varför blir det strömavbrott

Strömavbrott är ett förhållandevis vanligt förekommande fenomen. Men vad beror det på, vem ska man kontakta, och hur kan man förbereda sig?

De flesta som bor i Sverige har förmodligen någon gång råkat ut för ett strömavbrott (även kallat elavbrott). Ibland kan det handla om sekunder, medan vissa hushåll drabbas i timmar eller dagar. Ifall det inträffar vid fel tillfälle kan ett strömavbrott även få stora konsekvenser för handel, transporter, sjukvård, industri och jordbruk.

Under 2020 var avbrottsfrekvensen 1,1, vilket innebär att en genomsnittlig person i Sverige upplevde drygt ett strömavbrott på 12 månader. Den genomsnittliga tiden var sammanlagt 83 minuters avbrott under hela året.

Det finns många orsaker till varför ett strömavbrott inträffar. I en rapport från Svenskt Näringsliv listas de fyra vanligaste:

  • Effekt eller kapacitet, alltså överbelastning av nätet.
  • Extremväder, med stormar och träd som river ner stolpar och elledningar; blixtnedslag eller kraftiga skyfall.
  • Tekniska fel, där utrustning behöver repareras, digitala nätverk krånglar eller kablar går sönder.
  • Medveten handling, exempelvis terrorattentat eller cyberattacker.

Väderorsakade avbrott är vanligast, men det finns också en hel del okända orsaker.

Vem ska man kontakta vid ett strömavbrott?

Det är många som hör av sig till sitt elbolag när ett strömavbrott inträffar. Men det är elnätsbolaget som bär ansvaret. Fortum är elhandelsbolag och elproducent, men ansvarar inte längre för några elnät i Sverige.

Det finns ungefär 170 lokala elnätsbolag i Sverige. Och är du Fortum-kund får du en separat faktura från ditt elnätsbolag. Om du blir osäker på vilket elnätsbolag du har kan du kolla det här. 

Hur kan man förbereda sig inför strömavbrott?

  • Tändare och ljus är alltid bra att ha hemma, liksom lite ved ifall det är kallt och det finns möjlighet att elda.
  • Ett förråd av sockar och filtar är klokt.
  • Vatten kan vara smart att spara ifall strömavbrottet är extra kraftigt eller långvarigt.
  • Ficklampa med fräscha batterier.
  • Laddad powerbank så att mobilen inte dör. Försök hushålla med familjens batterinivåer så att någon alltid är tillgänglig.
  • Sveriges Radio P4 är kanalen som gäller för att få samhällsinformation vid kristillfällen. Se till att ha en batteridriven radio tillgänglig.
  • Det finns en rad olika lösningar för reservkraft på marknaden, från dyra dieselaggregat till solpaneler och enklare batterier.

Vad är manuell frånkoppling?

Ifall det finns en risk för elbrist kan Svenska kraftnät besluta att genomföra ett planerat strömavbrott, en så kallad manuell frånkoppling. Det skulle exempelvis kunna inträffa under en period av extremkyla med vindstilla väder där efterfrågan är särskilt hög.

Manuell frånkoppling har aldrig skett i Sverige tidigare, men är alltså ett verktyg som kan användas vid behov. Det är i så fall ett särskilt område som bortkopplas, så att man kan prioritera särskilt viktiga verksamheter under perioden. 

Ju mer hushållen agerar energismart, desto lägre risk är det att elbrist behöver uppstå.

Läs mer om manuell frånkoppling här.

 

El i hemmet

Elanvändning i hemmet

Hur ser din elanvändning ut? Och hur inreder du bäst hemma med hjälp av rätt belysning? Här kan du läsa om några tips och trix för din elanvändning hemma.

Läs mer

Energiproduktion

Vår energiproduktion

För att möta den ökade efter­frågan av energi använder vi pålitliga produk­tions­me­toder som vatten­kraft och kärnkraft. Vi vill samtidigt skynda på övergången till en framtid med ren energi, genom stora investe­ringar i solkraft och vindkraft.

Läs mer

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal