Blogg

Fem tips för ett mer hållbart kontor

06 oktober 2021, 08:19

Workshop på kontor

Ett vanligt kontor kan ha en högre miljöpåverkan än många tror. Småsaker som man ofta inte tänker på kan vara riktiga miljöbovar. Därför är det viktigt att se över hur ens kontor kan minska sin påverkan. Resultatet kan leda till både minskad miljöpåverkan men också minskade kostnader.

Det kan vara svårt att veta vart man ska börja. Därför har vi samlat fem tips som gör ert kontor mer hållbart.

Små miljöåtgärder är viktiga

Det är viktigt att förstå att alla små miljöåtgärder har en inverkan och det är därför det är bra att uppmuntra sina medarbetare att göra sitt för att bygga företagets hållbarhet. En individs bidrag är betydande, för om en medarbetare arbetar hållbart kan det också inspirera andra kollegor att göra det. På så sätt kan ni tillsammans upprätta ett miljövänligt kontor.

Även ett litet företag kan göra skillnad. En hållbar arbetsmiljö och ett miljövänligt arbetssätt är värden som både den anställde och samarbetspartners säkert kommer att uppskatta. Därför är deras inkludering som grund för företagskulturen viktig för både arbetsgemenskapen och miljön.

Så vad kan man göra för att göra kontoret mer hållbart?

1. Energibesparing

Elanvändningen på ett kontor kan vara ganska hög om man inte ser över den. Optimering av elanvändandet är en bra start för att få ett mer hållbart kontor.

Ni kan minska er elanvändningen genom att vara uppmärksamma på kontorets el- och värmeförbrukning. Fortum Online är ett digitalt verktyg där ni kan följa företagets användning månadsvis men också timvis. Det ger er en bra inblick i hur ni ligger till och hur effektiv er optimering av elanvändandet är.

Onödig elanvändning kan minskas genom ett ändrat beteende: stäng av elektroniska enheter när de inte används, minska belysningen och håll uppvärmningen låg. Läs mer om vad ni kan göra för att minska er elanvändning här.

En enkelt väg till ett mer hållbart kontor är att välja ett elavtal med 100% förnybar el. När ni lägger till Miljötrygg till ert elavtal ingår energi från sol, vind och vatten. Läs mer här.

2. Sortering och återvinning

Mycket av ett kontors miljöpåverkan beror på skräp. En stor skräpbov är företagets alla fakturor. Genom att byta till ett elektroniskt betalsätt gör ni en stor insats för att spara på våra träd men också en stor minskning av transporter. Om ni inte redan har gjort det kan ni byta till e-postfaktura här.

Det viktigaste är naturligtvis att de skräp som genereras sorteras och återvinns på rätt sätt. För att göra det enkelt för de anställda måste kontoret ha tydliga återvinningsinstruktioner och välfungerande återvinningsställen.

3. Ansvarsfulla inköp

Ett av de mest effektiva sätten att bli mer miljövänlig är att helt enkelt minska konsumtionen och ändra konsumtionsvanor. Det gäller självklart också i en kontorsmiljö. Ibland måste en del inköp göras men då är ett hållbart alternativ att föredra. Gör research för att hitta de mest miljövänliga produkterna.

4. Hållbar mat och dryck

Välj alltid ekologiska och närproducerade matprodukter till era möten och företagsevent. Varför inte köra helt vegetariskt också? Det är dessutom oftast ett billigare och hälsosammare alternativ. Se också över vilket kaffe ni har i era kaffemaskiner.

5. Affärsresor på ett miljövänligt sätt

Måste man ta bilen till alla kundmöten? Ibland kanske det till och med är smidigare att ta en promenad, cykla eller åka med kommunala färdmedel, då slipper ni i alla fall leta upp en parkeringsplats. Om ert företag har möjlighet är ett hett tips att erbjuda busskort till era anställda som är ute på mycket möten.

Om det senaste året har lärt oss något så att det att digitala möten fungerar utmärkt! Man behöver inte längre flyga till sina kollegor i andra länder för att ha möten. Teams, Zoom eller Skype har gett oss helt nya och mer hållbara möteslösningar. Det gynnar också anställda som bor längre bort från arbetsplatsen då de kan jobba hemma några gånger i veckan och låta bilen stå. Om man ändå måste använda bil så är samåkning att rekommendera.

Mot ett mer hållbart kontor!

Med dessa tips kan ni få en bra start på vägen till ett mer hållbart kontor. Man får hoppas att hållbara värderingar och en ekologisk livsstil kommer att återspeglas i de anställdas liv, även på fritiden, när de blir inspirerade att göra det på kontoret.

Fossilfri eller förnybar el är ett bra sätt att komma igång med att göra ert kontor mer hållbart -ansvarsfull inköp, miljövänlig mat och miljövänliga resealternativ är också viktigt.

Ett mer hållbart kontor uppnås steg för steg, som ett resultat av ett långsiktigt arbete och vi hoppas att ni känner er inspirerade att ta första steget.

 

Vill ni att vi tillsammans ser över ert elavtal? Fyll i era kontktuppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp er.

Ett elavtal med 100% förnybar el

När ni lägger till Miljötrygg till ert elavtal får ni el från 100% förnybara källor, sol, vind och vatten. För varje kund som har Miljötrygg bidrar vi också med 100kr/år till Håll Sverige Rents goda arbete mot nedskräpning. 

Läs mer här

Minska er elanvändning och era kostnader

Lär er att bli mer energi- och miljö­ef­fektiva med vårt online­verktyg Fortum Online. Med kostnads- och effek­ta­na­lyser, elråd­givning och översikt över er förbrukning blir ni experter och kan ta kontroll över er egen elkon­sumtion.

Läs mer här

Låt oss ringa upp er så berättar vi mer!