Blogg

Smarta tjänster kan ge lägre elräkning

13 juni 2022, 09:26

Senaste årets rekordhöga elpriser har väckt frågor och en del oro hos många kunder. Och det har blivit tydligare att fler och fler vill ha hjälp på vägen till en smartare elanvändning och därmed sänka sina kostnader.

Det finns flera bidragande orsaker till vinterns stora upp- och nedgångar i elpriserna i södra Sverige. Planerbar kärnkraft har lagts ned vilket ökat effektunderskottet och minskat överföringskapaciteten från norr. Det har i sin tur gjort att södra halvan av Sverige nu priskopplar mot kontinenten i stället där det är gaspris och väder som styr.

– Inte minst Tyskland har valt att kombinera ökade mängder vind- och solkraft med gas samtidigt som de snart avvecklat all sin kärnkraft. Det har inte bara gjort systemet mer väderberoende utan även kraftigt ökat gasberoendet. Eftersom Europas länder får allt mer sammanlänkande elnät så påverkar detta även Sverige och då särskilt mycket när vårt effektunderskott har ökat senaste åren, säger Johan Bonerfält, Pricing manager, Consumer Solutions på Fortum.

– Förra våren var kall och det blåste mindre än normalt. Det ledde till lägre elproduktion än normalt från vindkraft. Då använde Europa mer gas ur lagren som i slutet av sommaren då hade lägre nivåer än normalt. Tysklands begränsade import gjorde att efterfrågan på flytande naturgas, LNG, som transporteras med fartyg ökade och drev upp priserna. Med ökad andel gas för elproduktion drev det upp priserna, säger Johan Bonerfält.

Enklare för kunderna

För många kunder har de varierande, volatila, elpriserna, skapat osäkerhet och frågor kring hushållets elleverans. Det märkte vi på Fortum genom att vår kundtjänst fick många fler frågor än vanligt.

– Vi vill erbjuda all tänkbar information genom vår kundtjänst och den digitala tjänsten Mitt Fortum, säger Anton Gustavsson, Offering manager, Consumer Solutions på Fortum.

Du som kund har alltid tillgång till Mitt Fortum-appen, med smarta tjänster som kan bidra till en mer ekonomisk och effektiv elanvändning. Även du som inte är kund kan utforska Mitt Fortum och se vad den kan göra för dig.

– Här kan man till exempel jämföra hushållets elkonsumtion med andra, och kanske få idéer till sänkt förbrukning. Allt fler har elbil, och vår tjänst Smartladdning sänka laddkostnaderna med upp till 50% procent.

Vi på Fortum vill göra det enkelt för våra kunder att kombinera förutsägbarhet med hållbar utveckling.

– Hos oss får du alltid fossilfri el och med vårt Miljöpaket även förnybar el från sol, vind eller vatten. Du får dessutom tillgång till våra energirådgivare som kan hjälpa dig att göra ditt hushåll mer energieffektivt, som in sin tur kan ge stor effekt på privatekonomin, säger Anton Gustavsson.

Få full koll på din elanvändning och ta kontroll över dina elkostnader.

You've got the power!

Skaffa ett smart elavtal och få:

  • Full koll på din el med vår app Mitt Fortum
  • Möjlighet att lägga till våra smarta tilläggstjänster
  • Fri månadsavgift i 1 år

Välkommen till en smartare vardag!

Skaffa ett nytt elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in