Elbil till fjällen

Det finns många myter om elbilar: att de inte klarar långa resor, att batterierna inte klarar kyla och att laddstationerna är för få för att klara av det ökande behovet av snabb kraftpåfyllning. Fortum träffade Peter Löf och hans man Henrik Löf, som nyligen tog elbilen från Stockholm till Åre, för att en gång för alla göra upp med vad som är sant och osant när det kommer till att köra till fjälls på el.

hus i Åre

När Peter Löf och hans man Henrik Löf skulle skaffa ny bil var valet givet: det skulle vara en elbil. Kombinationen miljömedvetenhet, teknikintresse, prisbild och det faktum att paret precis fått tvillingar gjorde att valet snabbt föll på en Hyundai Ioniq. Eftersom Peter och Henrik dessutom precis köpt en lägenhet i Åre var det också viktigt att bilen hade bra laddkapacitet och klarade att transportera såväl familj som vinterpackning på ett bekvämt sätt mellan huvudstaden och skidmetropolen.

"Självklart drömde vi ju om en Tesla, men eftersom vi just köpt lägenhet i Åre fick vi tänka lite mer ekonomiskt. Men det har vi inte ångrat en sekund. Jag är över lag supernöjd med både bilen och resan. Att köra elbil är en jätterolig upplevelse, den svarar mycket bättre än en bensin- eller dieselbil när man gasar på och du kan dessutom resa med ett mycket renare miljösamvete – även om du råkar vara lite tung i högerfoten när tillfälle ges", berättar Peter.

Trippen upp till de jämtländska fjällen tog ungefär tio timmar och för att bilen skulle mäkta med hela vägen var de tvungna att stanna med jämna mellanrum utmed vägen. Totalt blev det sex nödvändiga stopp för att fylla på energi i både bilen och i resesällskapet själva. Men de många pauserna passade också bra eftersom tvillingarna fortfarande har blöjor som behöver bytas med jämna mellanrum. 

"Det här är ju inte vår första längre resa med elbil. Man lär sig att anpassa resan efter både bilens förutsättningar och passagerarnas önskemål. Det som är så bra med en elbil däremot, är att den är så otroligt effektiv, när du märker att den kanske inte kommer klara hela vägen fram till en laddstation så sänker du bara hastigheten - då blir luftmotståndet mindre du och kan komma mycket längre", berättar Peter.

Det som bland annat påverkar batteriet är hastigheten. Sedan påverkar också yttre faktorer som vägunderlaget och hur tungt lastad du är. En resa till fjällen innebär ofta fullpackad bil, inte sällan är det kallt, och kanske blåser det vilket gör att bilen drar mer.

"Jag kan däremot slå hål på myten om att man inte kan använda luftkonditioneringen fullt ut när man kör elbil. Det är inte sant. Vår upplevelse är att AC:n – trots att vi haft på bra med värme i bilen – bara drar någon extra procent av totalförbrukningen", berättar Peter.

Även om det svenska laddstationsnätet inte är helt färdigutbyggt än, upplever Peter att det finns tillräckligt med laddstationer för att man inte ska behöva känna sig orolig längs med vägen. Söder om Stockholm finns det en elstolpe var sjätte mil längs med de större vägarna och norr om Stockholm ungefär var tionde mil. Däremot kan det krävas lite mer planering om du ska vidare längre norrut än Sundsvall. Då glesas stationerna ut lite mer.

"Söder om Sundsvall behöver du inte planera mer med en elbil än om du skulle ut och köra med en bensindriven bil. Däremot så behöver man tänka till lite före om man ska inåt landet eller uppåt landet från Sundsvall. På vägen till Östersund finns det till exempel bara en laddstation, så det gäller att hålla på kraftreserverna lite mer på den sträckan och inte blåsa på för mycket vid omkörningarna", säger Peter.

Trots att elbilarna ökar både i popularitet och antal är det än så länge inte särskilt trångt vid laddstationerna. Det har bara hänt familjen två gånger under deras många resor att de fått stanna och vänta på en annan bil. Beroende på vilken bil du har och hur tomt batteriet är tar det vanligtvis mellan 30-40 minuter att ladda upp bilen.

Peter och hans man Henrik är ju rutinerade elbilsåkare, med många och långa mil under huven. En sak som de skulle önska i framtiden är att antalet laddstationer utökas ordentligt. Det skulle innebära att elbilsresenärerna skulle kunna vara mer spontana och inte lika planeringsstyrda som idag. Det vore också bra om det byggdes fler snabbladdare per station.

"Min upplevelse är att majoriteten av alla laddstationer i Sverige idag endast har en snabbladdare per station. Jag skulle önska att det var mer som i Norge där laddstationerna ser ut som vanliga bensinstationer med 4–6 laddare. I dag i Norge säljs det fler elbilar än vanliga bilar och förhoppningsvis kommer vi snart ikapp dem. Om man har ett intresse för elbilar och tycker det är okej som det är nu med laddstationer, då säger jag ”go for it”, avslutar Peter.

Läs mer om hur det är att resa med elbil på vintern

Fler artiklar om elbilar kan du läsa här, eller läs mer om Fortum Charge & Drive och våra laddlösningar