Så tjänar du pengar på dina avlagda saker

Varför slänga något som du kan få betalt för och som någon annan kan uppskatta? Se till att sälja dina glömda saker, det är bra för plånboken och återanvändning är bra för miljön. Här är platserna där du kan förvandla källarens prylar till pengar.

massor med prylar

Har du tänkt på att du kanske sitter på en guldgruva? Genom att rensa ut och sälja prylar, möbler och kläder du inte längre använder kan du förvandla dina bortglömda saker till pengar. Dessutom är det bra ur miljösynpunkt att återbruka saker. Att du får städat hemma och/eller i ett förråd är en bonus som kommer på köpet.

1. De större prylarna

Blocket. Den gamla räven Blocket är perfekt för större saker som en barnvagn, en byrå eller varför inte den där gamla cykeln? Du skriver en säljande text och laddar upp en bild så är det klart. Kostnaden för annonsen, som ligger uppe i två månader, baseras på vilken kategori din annons hör till. Till exempel kostar hyllor och förvaring 30 kronor medan en damcykel kostar 40 kronor att annonsera ut.

2. Märkeskläderna

Sellpy. Perfekt sajt för att sälja begagnade märkeskläder. Du beställer hem påsar helt gratis som du sedan fyller med det som ska säljas. Sedan hämtas påsen vid din dörr och allt som Sellpy värderar till mer än 50 kronor läggs ut till försäljning. Tjänsten är kostnadsfri, men en del av pengarna från försäljningen går till betalning av tjänsten. Säljs din vara för upp till 500 kronor, får du 40 procent. Säljs varan för mer pengar, får du 90 procent av överskjutande belopp. 10 kronor per utannonserad vara går till annonskostnad. Säljer du en vara för 200 kronor får du alltså behålla 70 kronor. Är priset 750 kronor, får du behålla 415 kronor.

3. Lättare saker

Tradera. På auktionssajten Tradera säljs allt från små antika föremål till kläder och barnleksaker. De flesta objekt säljs via auktion, där personen med det vinnande budet tar hem prylen. Perfekt för dig som inte vet hur mycket betalt du ska ta. Auktionen avslutas när tiden, som du har bestämt, går ut. Sedan är det du som packar och skickar varan till vinnaren. Kostnaden för att sälja på Tradera är provisionsbaserad, 10 procent av försäljningspriset men minst 3 kronor och max 150 kr.

4. Digital loppis

Citiboard. Utmanaren till Blocket och Tradera erbjuder helt gratis annonsering och tar heller ingenting i provision. Känslan på sajten är som på en loppis, med lite spretigt utseende och blandad kvalitet. Ett bra alternativ om man inte vill betala något för att annonsera. Allt sköts av säljare och köpare, Citiboard tillhandahåller bara plattformen.

5. Sälj på Facebook

Facebook Marketplace. Facebook gjorde för inte så länge sedan en uppdatering där köp- och säljgrupper fick nya funktioner. Lägger du upp ett inlägg där kan du själv markera var varan finns, pris och status på försäljningen samt bifoga beskrivning och bilder. Det finns i dag massor av olika säljgrupper på Facebook och alla är gratis att använda. Sök på Facebook efter säljgrupper så hittar du en hel uppsjö. Det finns grupper för allt från barnvagnar till heminredning och spel, liksom ortsbaserade grupper.

6. Sälja till grannen

Shpok. En app som erbjuder gatuloppis i mobilen. Som säljare knäpper du en enkel bild med mobilen på den vara du vill sälja och laddar upp den tillsammans med en beskrivning av prylen samt pris. Köpare kan sedan söka på område och hitta saker som säljs i närheten. Det kostar ingenting att sälja eller köpa via Shpok. Vill du däremot ha en del extrafunktioner så finns de som premiumtjänster som kostar att välja till. Finns där du hittar appar till din telefon.

7. Personlig försäljning

Loppis. En traditionell loppmarknad är inte att förringa. En bakluckeloppis är ett enkelt sätt att sälja saker från förråd, garderob och källare. Bara lasta in saker i bakluckan på bilen och rulla iväg. Ofta finns bord att hyra på plats, men det kan vara bra att kolla upp i förväg. För några hundralappar får du dig en parkeringsplats tilldelad och kan börja sälja. Passar bäst om du har många grejer som du kan tänka dig att sälja billigt. Googla på ”bakluckeloppis” så får du upp massor av alternativ.