Urban gardening med LED-belysning

Odla eko med el. I nedlagda industrilokaler, källare eller på hustak växer sig en trend allt starkare. Här odlas grödor med hjälp av LED-belysning. Helt oberoende av solen och vädret får man närodlade, ekologiska grödor som ger betydligt större skördar än vad man får vid odling på det traditionella sättet. Ta hjälp av våra tips och bli en stadsodlare du med!

odling inomhus med LED-belysning

Urban odling, det vill säga odling mitt inne i staden, i källarlokaler eller på hustak, är folkrörelsen som börjar bli en industri. Allt fler företag startas med huvudsyftet att odla närproducerade och ekologiska grödor. Kritikerna menar att odling med LED-belysning drar onödigt mycket energi, men förespråkarna hävdar att den energi som krävs i slutändan är mindre än vad som går åt vid traditionella odlingar, då svinnet är större och transporterna längre. Dessutom ger den urbana odlingen skördar året runt, utan tillsatser av bekämpningsmedel. Ingen plats är omöjlig att odla på. Spana bara in våra exempel.

1. Odla i låda

Inspireras av företagen Growtainer och Freight Farms som säljer 40 fot långa containrar fullt utrustade för så kallad hydroponisk odling där du odlar grödor på höjden. Med hjälp av datorsystem eller digitala appar håller odlaren koll på fuktighet, temperatur och pH-värde.
Tips: Köp ett miniväxthus och ha på fönsterbrädan, nyttja boden på tomten eller gör om en hylla till odlingsbänk. Med rätt belysning, temperatur och fuktighet kan du knapra rädisor förr än du anar.

2. Odla på taket

Edenworks odlar mikrogrönt, små bladväxter fyllda av näring, exempelvis skott av ärtor, rädisor och broccoli. I små skjul på hustak i Brooklyn, New York, odlas grödorna som sedan säljs i lokala, ekologiska snabbköpsbutiker. Grödorna växer i tråg som fyller utrymmet från golv till tak.
Tips: Inspireras av att odla ända upp i taket. Odla i tråg som placeras vertikalt i hyllor eller i anordningar på väggen eller skapa en odlingsvägg mot grannen.

3. Odla i luften

Utan vare sig jord eller solljus får företaget Aerofarm sina grödor att växa. Tack vare LED-belysning och hög luftfuktighet som innehåller näringsämnen får växterna det ljus och den näring de behöver.
Tips: Testa att odla utan jord. Med hjälp av svampkuber för att hålla fast plantan och nätkrukor kan du odla direkt i vattenlösning. Ingen jord i salladen mer!

4. Odla i källaren

Företaget Grönska håller till i en tre kvadratmeter stor källarlokal i Hammarbyhöjden i Stockholm. Här odlas basilikaplantor på höjden, enbart med blått och rött LED-ljus som energikälla.
Tips: Använd dig av lampor när du odlar, så behöver du inte tänka på solljus.

5. Odla i vatten

Vissa företag, exempelvis Stadsjord som tillsammans med partners bygger Sveriges första kvartersekologiska centrum i Marieholm, kopplar ihop växtodling med fiskodling. Metoden man använder sig av kallas för akvaponisk odling, där sötvattenfiskars avfall används som näring till växterna. Det blir som ett slutet system, där bara fiskmat och lite vatten motsvarande avdunstningen behöver tillsättas.
Tips: Är du sugen på att testa akvaponisk odling så kan du spana in videor på internet. Där finns beskrivet hur du med frigolit, vattenbehållare och fiskar kan göra ett eget system.

Begrepp inom urban odling

Akvaponisk odling: En odling där man använder sig av både fiskodling och odling av bär och grönsaker. Det näringsrika vattnet cirkulerar mellan grödorna och fisktankarna.

Hydroponisk odling: En odling utan jord. Växternas rötter går i stället direkt ner i vattnet, där man tillsätter de näringsämnen som grödorna behöver.

Vertikal odling: Odling på höjden. I stället för stor yta krävs mycket höjd. I ställningar odlas växter ovanpå varandra.